Hvilken skal vi velge? Asus Zen AiO Pro Z240IC til venstre, Apple iMac 21,5" med Retina-skjerm til høyre.

Test Apple iMac 21,5" og Asus Zen AiO Pro Z240IC

Hvilken skal vi velge? Asus Zen AiO Pro Z240IC til venstre, Apple iMac 21,5" med Retina-skjerm til høyre. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Apple og Asus i deilig duell

To «alt-i-ett»-modeller med en samlet pris til over 40 000 kroner har fått kjørt seg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dersom du er en av dem som foretrekker stasjonære datamaskiner – med det dette betyr av økt potensiale for bedre ytelse, skjermareal og tilkoblingsmuligheter – mener vi selvsagt at det beste og morsomste er å bygge datamaskinen selv.

Men for noen mennesker er en selvbygd PC hverken ønskelig eller i det hele tatt mulig, og så er det dette med stil da. For selv om det er fullt mulig å få tak i ganske så små og/eller snasne PC-kabinetter, er det slik at noen absolutt vil ha dette så lekkert og diskret som overhodet mulig.

Altså sikter man seg gjerne inn på såkalte «alt-i-ett»-modeller (også kjent som AiO eller All-in-One), og der har Apples iMac lenge vært kongen på haugen – 27-tommeren fikk sågar 5K-skjerm i fjor.

Men iMac er langt fra den eneste AiO-datamaskinen som kan friste med anstendig design. På årets Computex-messe tidlig i sommer fikk vi nemlig et solid glimt av Asus' alternativ kalt Zen AiO, og nå har den omsider funnet veien til testbenken vår.

Ikke helt tilfeldig skjedde dette samtidig med at vi også fikk inn Apples nye 21,5-tommer med 4K-skjerm. En liten duell er jo aldri å forakte.

Skjermer med PC-innmat

Apple iMac og Asus Zen AiO er datamaskiner der alt er klemt inn i skjermskallet. Du slipper da flere enheter og ledninger mellom slikt som skjerm og kabinett. Det hele tar ganske enkelt mindre plass og ser lekrere ut. Ulempen er at du sjelden har mulighet til å bytte eller oppgradere komponentene etter du har kjøpt en slik.

Dersom en enkelt del ryker, må du da sende hele greia til reparasjon.

Visse likheter er det jo. Apple iMac til venstre, Asus Zen AiO til høyre.
Visse likheter er det jo. Apple iMac til venstre, Asus Zen AiO til høyre. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Siden de to datamaskinene er bygd på samme premisser, kan det selvfølgelig argumenteres for at det er grenser for hvor ulike design det kan være på noe som i bunn og grunn er en monitor med datamaskinen innabords. Likevel er det liten tvil om at Asus har hentet inspirasjon fra Apple. Her er det myke kurver og aluminium som er greia, og det holder lenge for å trekke paralleller.

Riktignok har Asus plassert brorparten av skjermens porter og av/på-knapp på motsatt side av det Apple har gjort, men vi synes ærlig talt ikke det hjelper så veldig. Metallet har for øvrig også en litt mer «gyllen» nyanse.

Ingen av datamaskinene/skjermene kan heves eller senkes på foten, noe som naturligvis er en ulempe dersom du har en sittestilling som er litt utenom det mest vanlige. Heldigvis kan begge tiltes noen grader fremover eller bakover. Apple iMac kan også kjøpes med VESA-feste i stedet for fot, men da må du ut med noen hundrelapper ekstra.

Både Apple og Asus inkluderer tastatur og datamus i sine pakker. Apple i hvitt til høyre.
Både Apple og Asus inkluderer tastatur og datamus i sine pakker. Apple i hvitt til høyre. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Skjermen er av naturlige grunner det store blikkfanget på disse datamaskinene. Asus' 24-tommers Zen AiO Pro er nemlig å få med UHD 4K-skjerm, altså 3840 x 2160 piksler. Lillebroren på 22 tommer kan du kun få med Full HD-oppløsning.

Akkurat dette med skjermoppløsningen var også grunnen til at vi i denne lille duellen valgte å hanke inn 24-tommeren, selv om en 22-tommers Zen AiO strengt tatt hadde vært en bedre match mot Apples 21,5-tommers iMac – som altså nå også er å få med «Retina 4K-skjerm».

Den lille iMacens Retina-skjerm blir da på papiret skarpere enn den som sitter på Asusen, ettersom den er mindre og dessuten har hakket høyere oppløsning med 4096 x 2304 piksler.

Men er skjermen også bedre i praksis? >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen