Utseende er ypperlig som alltid, men står prisen du må betale for Apples billig-iMac i stil med ytelsen?

Test Apple iMac 21.5" (2014)

Utseende er ypperlig som alltid, men står prisen du må betale for Apples billig-iMac i stil med ytelsen? (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

Apple frir til den budsjettbevisste

Selskapets billig-iMac sliter likevel med å gi oss «go-følelsen».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apples iMac leveres med alt du trenger for å besøke favorittnettsidene dine på Internett, skrive dokumenter, lage proffe presentasjoner eller underholde deg selv, rett ut av boksen. Alt du trenger å gjøre for å komme i gang er å koble stikkontakten i støpslet. Tastatur og mus følger med, og innebygget i skjermen finner du som alltid både kamera, mikrofon og høyttalere. 

Glass og aluminium utgjør hovedingrediensene hos Apples stasjonære, noe som ikke har endret seg siden forrige gang vi testet en iMac. Dette lar den like fullt gli elegant inn både i lokalene til hippe designstudioer og i selveste tronrommet til Ola og Kari Nordmann, nemlig stuen. Det gjelder enten stilen er 90-talls-furu eller røff og moderne betong.

iMac med medfølgende tastatur og Magic Mouse.
iMac med medfølgende tastatur og Magic Mouse.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Det er en måneds tid siden Apple lanserte det hittill nyeste tilskuddet i sin iMac-serie, modellen på 21,5 tommer som vi i dag har på testbenken vår. Vi snakker her om den rimeligste konfigurasjonen du kan få tak i, og for å lage en iMac til omtrent 9000 kroner har Apple måtte gjøre en rekke kompromisser. Selv om iMac på utsiden er klin lik sine familiemedlemmer, gjelder dette nemlig ikke for innsiden.

Der storebrødrene har firekjernede Core i5-prosessorer som er klokket til henholdsvis 2,7 og 2,9 GHz, opererer budsjettmodellens tokjernede 4260U-brikke på svake 1,4 GHz. På prosessoren sitter den integrerte grafikkdelen Intel HD 5000. Med denne kan du ikke regne med full trøkk i noen av de nye 3D-spillene – noe som skiller den ut fra tidligere modeller med dedikert grafikk – men eldre spill burde gå greit.

iMac ser enda tynnere ut enn den er.
iMac ser enda tynnere ut enn den er.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Åtte gigabyte minne må du ta til takke med, og du får verken sette inn mer når du kjøper maskinen fra Apple, eller oppgradere selv senere. Skjermen fylles av 1920 x 1080 piksler, noe som ikke får haka til å slippe, men kombinert med et IPS-panel regner vi med Apple vet hva de gjør.

Den rimeligste iMac-en kommer med 500 gigabyte magnetisk lagring. Dette skulle holde for de aller fleste, men vi lurer på hva den trege mekaniske harddisken vil gjøre for hastigheten til operativsystemer og apper. Mer lagring kan du alltids hekte på, men bare i form av eksterne disker via USB 3.0- eller Thunderbolt 2-grensesnittet.

På plass er også en 802.11ac-brikke, som gir deg lynraskt trådløst Internett. Den svært strømgjerrige Bluetooth-versjonen lar deg dessuten ha mus og tastatur koblet til lang tid av gangen uten at du trenger å tenke på batterinivået.

iMac-en på 21,5 tommer er ikke store karen, og med bare 5,7 kilogram, en høyde på 45 centimeter og en bredde på 53 centimeter, vil den finne seg til rette hvor det måtte være.

Ifølge vår Prisguide koster Apples rimeligste iMac deg i underkant av 9000 kroner. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.

Testmaskinen har vært på lån fra Apple.

Vi sjekker hvordan iMac-en er å bruke »

Gå til side

Apple iMac 21.5 i5 1.4GHz 8GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen