TEST: Apper til iOS og Android

Test Apper til iOS og Android

(Bilde: Shutterstock)

Se ukens utvalgte apper

Bruk iPad-en til å se på forhistoriske dyr, og la katter lære deg spansk. Vi har også med et morsomt mobilspill.

Vi i Amobil-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder «søppel» plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

Fantastic Dinosaurs HD

Format: iPad
Pris: 21 kr

Hvordan var det nå med disse dinosaurene, døde ikke de ut, tro? Og det skjedde vel fordi Familien Flint brukte dem som støvsugere og heisekraner?

Det er lett å gå seg vill i den forhistoriske jungelen, og man blir svært raskt avslørt dersom man han har små paleontologspirer i huset. De har kanskje sett «Walking with Dinosaurs» på kino i vinter, og da duger ikke Store Norske Leksikons bind D-G, 1987-utgaven. Eller utgaven som ligger på nettet, for den saks skyld. Og etter noen runder med Jurassic Park-snutter og dinosaurskjeletter på YouTube, vil de gjerne ha litt mer kjøtt på beina. Det er her det interaktive appen Fantastic Dinosaurs HD kommer som en reddende pterodaktyl, så å si.

Livaktige beist

130 dinosaurer er nærmest fotorealistisk modellert i seks høyoppløste bilder hver, blant annet der det vises hvor store de var i forhold til mennesker (ok, så de levde samtidig som mennesker, altså?). Mange av dinosaurene vises også mens de slåss i «3D-bilder», det vil si bilder du kan skyve på for å se kampen fra alle vinkler. Stilig.

Alle dinosaurene er plassert på en tidslinje fra trias til kritt, perioden for 65 millioner år siden da dinosaurene døde ut – muligens på grunn av at Mexico ble truffet av en kjempemeteor som selv Bruce Willis ville ha hatt problemer med å stanse. Anbefales for alle med småbarn i huset!

Format: iPad
Pris: 21 kr

Last ned til iPad » 

Ukens kuriøse:

Cat Spanish

Format: iPhone. Android og andre formater er under utvikling.
Pris: Gratis, kjøp i app 

Det er givende å lære seg nye språk, eventuelt å pusse opp gamle språkkunnskaper fra ungdomsskolen og gymnaset, da du kanskje var opptatt med «viktigere» ting enn å pugge verbbøyninger og kasus.

Men nå har det sluttet å ringe inn, så da blir alternativet å begynne på skolen igjen eller ta et kurs. Var det ikke noe som het Folkeuniversitetet og Friundervisningen, tro? Eller er det det samme?
Det vil uansett ta mye av den tiden du helst vil bruke på å se på søte katter på nettet, tenker du kanskje. Det er der du tar feil.

For katte- og språkelskere

Cat Spanish tar sikte på å tilfredsstille både katte- og språkelskere, som de kanskje har funnet ut ofte er en og samme kundegruppe? Uansett har CatAcademy (!) laget en smått utrolig app der katter brukes bevisst for å få deg til å lære andre språk, i første omgang spansk.

Kattene fotograferes i situasjoner som får deg til å huske de spanske frasene. Virkemidlene er den absurde situasjonen, humor og følelser. Den starter på nybegynnernivå og tar sikte på rask progresjon til «lett samtale». Dog ikke om katter.

Last ned til iPhone »

Styr unna denne:

Ovoto

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis

Det er ikke alltid lett å avgjøre hvilke filmer man skal se, hvilket slips som passer til skjorta, om man bør spise, og i så fall hva man skal spise. Mange av disse utfordringene kan man stemple som i-landsproblemer, men problemer er til for å løses – og det fins selvsagt en app som kan hjelpe deg med de tunge valgene. Og de ikke fullt så tunge.

Lider du av beslutningsvegring uten helt å bestemme deg for om du vil gjøre noe med det eller ikke? Ovoto lar deg gjøre nettopp det.

Hjelper deg på Facebook

Du stoler kanskje ikke nok på en enkelt av kompisene dine til at du tør å be denne om råd. Hva er da bedre enn å spørre alle sammen?

Når du installerer Ovoto, ber den om tilgang til Facebook-vennene dine. Dermed kan de hjelpe deg med livets mange vanskelige valg uten å ha appen selv.

Ovotos mål må være å spre global usikkerhet om de ovenstående dilemmaer i så stor grad at mange bestemmer seg for å bruke appen i sånn for sikkerhets skyld. Men bør du laste den ned? Kanskje du bør sjekke med kompisene dine før du bestemmer deg?

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »

Ukens spill:

Penombre

Format: Android, iPhone
Pris: 7 kroner

Ja, det finnes endeløst mange spill i sjangeren «endless runner». Spill som Temple Run og Subway Surfers kan hele tiden sees på topplistene over nedlastede spill. Grunnen til at jeg likte Penombre så godt skyldes i en stor grad den visuelle stilen. Den mørke, dystre og litt skumle stemningen i spillet traff meg mer enn mange av de kaotiske og fargefulle spillene i samme sjanger.

Her skal du styre en heks på vei hjem, men dessverre for henne er det mange feller og monstre på vei dit. Penombre er sidescrollende, og du hopper ved å trykke en gang på skjermen, eller dobbelhopper ved å trykke en gang til. Kontrollene er enkle, men det blir vanskeligere jo lenger ut i spillet du kommer. Da blir det mer feller å unngå, flere monstre som må unngås og den lille heksen løper fortere og fortere.

Til tross for enkle kontroller er ikke Penombre et enkelt spill. Animasjonene og hoppene er ganske trege, og etter hvert kreves det en god timing slik at alle farer unngås. Jeg likte også at man kunne plukke opp ulike typer magi som brukes til din forden.

Endeløse løpespill som dette finnes det mange av, men flott grafikk og en passende stemning gjør at dette skiller seg ut i mengden.

Last ned til Android »
Last ned til iOS »

Ukens spill er levert av Gamer.no. 
Her finner du ytterligere ni spillanbefalinger »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen