Test AMD Ryzen 9 3900X og Ryzen 7 3700X

  (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

Ryzen 3000-serien er en skikkelig oppgradering


Overklokking

Overklokking, altså å kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken, er en interesse for mange prosessornerder. Alle AMDs Ryzen-prosessorer kan overklokkes, mens det vanligvis kun har vært de mer påkostede prosessorene fra Intel som fritt lar deg velge høyere frekvenser.

Hos Intel er det også flere restriksjoner for hvilket brikkesett som kan benyttes. Med AMD er du ikke nødt til å velge de aller dyreste hovedkortene for å presse prosessoren litt ekstra.

Overklokking gjøres for øvrig alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

Testing, testing, 1,2,3... Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De overklokkbare prosessorene er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen: Den interne multiplikatoren og hovedkortets «grunnfrekvens» (base clock).

Når disse ganges sammen får du den reelle klokkefrekvensen. Hvis vi tar Ryzen R9 3900X som eksempel, vet vi at den har en grunnfrekvens på 3,8 GHz – i hvert fall på papiret. Med en standardfrekvens på 100 MHz fra hovedkortet, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 38 når prosessoren jobber.

Regnestykket er da 100 MHz x 38 = 3800 MHz = 3,8 GHz.

Å øke hovedkortets grunnfrekvens er sjelden noen god idé, ettersom denne påvirker flere komponenter. Men prosessorens multiplikator er altså ikke låst, og dette gjør det enkelt å sette opp hastigheten litt. Hvis vi for eksempel dytter multiplikatoren opp til 40, vil prosessoren kjøre på 4,0 GHz i stedet.

God «autooverklokk»

Vi har prøvd oss på overklokking av en rekke Ryzen-prosessorer. Vår tidligere rekord har vært på 4,3 GHz over alle kjerner med Ryzen 7 2700X.

For R9 3900X nådde vi 4,4 GHz over alle tolv kjerner. Med R7 3700X stoppet vi på 4,35 GHz.

Dette krever dog anstendig kjøling – vi benyttet oss av det lukkede vannkjølingssettet Thermaltake Floe Riing RGB 360, som også ble brukt ved testingen av «The Threadrippers». I tillegg satte vi ned spenningen som ble sendt inn i prosessorkjernene – til 1,4 volt for 3900X og 1,425 volt for 3700X.

 
 

Som tilfellet også var med forrige generasjon Ryzen, er det ikke så veldig mye å hente på å overklokke. Prosessorene har jo turbo i form av AMDs «Precision Boost 2» – i praksis en form for «selvoverklokking» – og dette gjør prosessorene ganske så bra.

Trolig vil det være mer å hente på å overklokke modeller som holder lavere turbohastigheter som standard.

En annen ting er at en overklokk over samtlige kjerner faktisk kan få prosessoren til å yte dårligere i visse tilfeller. Dette ser vi her spesielt på R9 3900X, som selv klarer å klokke seg høyere enn 4,4 GHz når den bare trenger å bruke én kjerne.

Men når den får ta i bruk samtlige kjerner, blir det jo en annen sak.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen