Test AMD Ryzen 9 3900X og Ryzen 7 3700X

  (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

Ryzen 3000-serien er en skikkelig oppgradering


Ytelse: minne

Ryzen-plattformen har kun støtte for to (dual channel) minnekanaler, og med tredje generasjon er altså standardhastigheten på minnet økt til 3200 MHz, så våre to testobjekter er også testet med RAM på denne hastigheten.

Våre målinger gjør vi med programmet AIDA64.

AMD Ryzen, Intel Skylake-X, Broadwell-E, Kaby Lake, Skylake, AMD Threadripper og Coffee Lake benytter alle DDR4-RAM.

Coffe Lake Refresh, Coffee Lake i7/i5, Skylake-X og Threadripper benytter seg av 2666 MHz som standardhastighet, så vi har derfor benyttet oss av dette for disse plattformene.

De andre, inkludert Coffee Lake i3, har altså fått minnet kjørt på 2400 MHz. Haswell-plattformen, representert ved Core i7-4790K, benytter seg av DDR3-minne. Her har vi derfor brukt Corsair Vengeance LP DDR3 med minnefrekvens på 1600 MHz.

Med høyere minnehastighet legger også de to nye AMD-prosessorene seg på topp blant prosessorene med kun to minnekanaler. I hvert fall for lesing og kopiering.

Klikker du deg dog inn på skriving, vil du se at Ryzen 7 3700X gjør et stup på lista. Dette kommer av at linken mellom de to «chipletene» IOD (I/O Die) og CCD (Core Chiplet Die) kun har halve båndbredden for skriving som for lesing – mens altså Ryzen 7 3900X har to CCD-er og derfor ikke rammes på samme måte.

AMD forklarer dette valget med at den typiske klienten uansett ikke gjør så store mengder av ren skriving til minnet, og at dette sparer strøm og gjør plass til viktigere ting. Basert på testene vi har kjørt, ser vi heller ingen tegn på at Ryzen 7 3700X skal lide på grunn av dette.

Det kan dog være noe å ha i bakhodet dersom du har helt spesielle behov. Ellers er minnebåndbredde i praksis sjelden avgjørende for ytelsen så lenge vi snakker om relativt normale dataprogrammer og -bruk.

Responstiden ligger ifølge AIDA64 mellom første og andre generasjon Ryzen.

Strømforbruk

Vi pleier ikke å ha faste tester av strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Et kraftig grafikkort vil som regel være den største strømtyven i et vanlig oppsett.

Likevel gjort noen uhøytidlige målinger med programmet AIDA64 og en enkel måler som ser hvor mye hele systemet trekker.

AMD Ryzen 9 3900X har en oppgitt TDP på 105 watt, men kan trekke adskillig mer dersom den har god nok kjøling. Under kjøring av testprogrammet Cinebench med samtlige kjerner i sving dro hele riggen omtrent 225 watt.

Det er naturlig nok ikke kun prosessoren som står for disse tallene, men den tar en god jafs. Ifølge programmet AIDA64 drar den rundt 145 watt.

For å få det maksimale ut av prosessoren – og i hvert fall om du har tenkt å overklokke – er det altså en god idé å ha en skikkelig kjøler. AMD legger heller ikke skjul på dette i sitt pressemateriale, hvor de er ærlige på at «premium»-kjøleløsninger vil gi noen prosents bedre ytelse enn med den medfølgende Wraith Prism-kjøleren.

Når det gjelder Ryzen 7 3700X, har denne en TDP på 65 watt, mens AIDA64 sier denne prosessoren trekker opptil 90 watt under hard jobbing.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen