Alle nye Ryzen-prosessorer kommer nå med prosessorkjøler inkludert.

Test AMD Ryzen 7 2700X og Ryzen 5 2600X

Alle nye Ryzen-prosessorer kommer nå med prosessorkjøler inkludert. (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

AMD slår tilbake

Tar noen spennende grep med andre generasjon Ryzen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Overklokking

Overklokking, altså å kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken, er en interesse for mange prosessornerder. Alle AMDs Ryzen-prosessorer kan overklokkes, mens det vanligvis kun har vært de mer påkostede prosessorene fra Intel som fritt lar deg velge høyere frekvenser.

Hos Intel er det også flere restriksjoner for hvilket brikkesett som kan benyttes. Med AMD er du ikke nødt til å velge de aller dyreste hovedkortene for å presse prosessoren litt ekstra.

Overklokking gjøres for øvrig alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

De overklokkbare prosessorene er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen: Den interne multiplikatoren og hovedkortets «grunnfrekvens» (base clock).

Når disse ganges sammen får du den reelle klokkefrekvensen. Hvis vi tar Ryzen R7 2700X som eksempel, vet vi at den har en grunnfrekvens på 3,7 GHz – i hvert fall på papiret. Med en standardfrekvens på 100 MHz fra hovedkortet, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 37 når prosessoren jobber.

Regnestykket er da 100 MHz x 37 = 3700 MHz = 3,7 GHz.

Å øke hovedkortets grunnfrekvens er sjelden noen god idé, ettersom denne påvirker flere komponenter. Men prosessorens multiplikator er altså ikke låst, og dette gjør det enkelt å sette opp hastigheten litt. Hvis vi for eksempel dytter multiplikatoren opp til 40, vil prosessoren kjøre på 4,0 GHz i stedet.

Klokker mer, varmer mer

Vi har prøvd oss på overklokking av en rekke Ryzen-prosessorer, og har aldri kommet oss over 4,1 GHz.

Sånn sett er våre to testobjekter små solskinnshistorier. Vi kunne fint kjøre R7 2700X på 4,3 GHz over alle kjerner, mens vi nådde 4,25 GHz med R5 2600X.

AMD Ryzen 5 2600X kommer med en Wraith Spire-kjøler inkludert, men for overklokking trenger du noe heftigere. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Dette krever dog god kjøling – vi benyttet oss av det lukkede vannkjølingssettet Thermaltake Floe Riing RGB 360, som også ble brukt ved testingen av «The Threadrippers». I tillegg satte vi ned spenningen som ble sendt inn i prosessorene til 1.42 volt.

Problemet er bare at det ikke er så veldig mye å hente på å overklokke. Prosessorene har jo turbo, som i praksis er «selvoverklokking» – og dette gjør tydeligvis andre generasjon Ryzen veldig bra.

Trolig vil det være langt mer å hente på å overklokke modeller med lavere klokkehastigheter, eksempelvis Ryzen 7 2700 (uten X).

Resultater

Overklokkingen gir hovedsakelig resultater i de rene prosesseringstestene. Også i spill går det an å hente ut noen ekstra FPS, men forskjellen vil ikke være merkbar.

Av disse to prosessorene er det mest å hente hos R5 2600X, men imponerende er det jo ikke. For R7 2700X er det et spørsmål om det i det hele tatt er verdt bryet.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen