Alle nye Ryzen-prosessorer kommer nå med prosessorkjøler inkludert.

Test AMD Ryzen 7 2700X og Ryzen 5 2600X

Alle nye Ryzen-prosessorer kommer nå med prosessorkjøler inkludert. (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

AMD slår tilbake

Tar noen spennende grep med andre generasjon Ryzen.

Ytelse: minne

AM4-plattformen har kun støtte for to (dual channel) minnekanaler, så vi forventer ikke de helt store forandringene fra hva vi så hos første generasjon Ryzen. Men den offisielle minnehastigheten hos Pinnacle Ridge har altså økt til 2933 MHz, mens forgjengerne ble målt på 2400 MHz.

Derfor så vi snarere for oss en ytelse på linje med de to nyere Raven Ridge-prosessorene, og det viste seg da å stemme.

Våre målinger gjør vi med programmet AIDA64.

AMD Ryzen Threadripper, Intel Skylake-X, Broadwell-E, Kaby Lake, Skylake, «vanlige» AMD Ryzen og nye Coffee Lake benytter alle DDR4-RAM, og alle disse plattformene er målt med Vengeance LPX DDR4-minne fra Corsair.

Coffee Lake i7/i5, Kaby Lake-X, Skylake-X og Threadripper benytter seg av 2666 MHz som standardhastighet, så vi har derfor også benyttet oss av dette for disse plattformene.

De andre, inkludert Coffe Lake i3, har altså fått minnet kjørt på 2400 MHz. Haswell-plattformen, representert ved Core i7-4790K, i7-4770K og i5-4690, benytter seg av DDR3-minne. Her har vi derfor brukt Corsair Vengeance LP DDR3 med minnefrekvens på 1600 MHz.

Den nevnte Raven Ridge og dagens testobjekter kjøres altså med minnet på 2933 MHz.

De fire AMD-prosessorene med minnehastigheten på 2933 MHz legger seg på topp blant prosessorene med kun to minnekanaler. Alle CPU-ene som ligger over på lista har fire minnekanaler.

Merk for øvrig det tydelige skillet ned til plattformen som bruker DDR3.

Vi minner også om at minnebåndbredde i praksis sjelden er avgjørende for ytelsen, i hvert fall når vi snakker om relativt normale dataprogrammer og -bruk.

Responstiden er også blant de bedre i AMD-leiren.

Strømforbruk

Vi pleier ikke å ha faste tester av strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Et kraftig grafikkort vil som regel være den største strømtyven i et vanlig oppsett.

Men i har likevel gjort noen uhøytidlige målinger med programmet AIDA64 og en enkel måler som ser hvor mye hele systemet trekker.

Ryzen 7 2700X har en oppgitt TDP på 105 watt, men kan trekke adskillig mer dersom den har god nok kjøling. Under kjøring av testprogrammet Cinebench med samtlige kjerner dro hele riggen omtrent 210 watt. Med lillebror Ryzen 5 2600X med 95 watt TDP leser vi 185 watt i samme testløp.

Det er naturlig nok ikke kun prosessoren som står for disse tallene, men den tar en god jafs. Ifølge programmet AIDA64 kan nevnte 2600X trekke omtrent 110 watt ved slik belastning. For 2700X leser vi opptil 125 watt.

For å få det maksimale ut av prosessoren er det altså en god idé å ha en skikkelig kjøler.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen