Alle nye Ryzen-prosessorer kommer nå med prosessorkjøler inkludert.

Test AMD Ryzen 7 2700X og Ryzen 5 2600X

Alle nye Ryzen-prosessorer kommer nå med prosessorkjøler inkludert. (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

AMD slår tilbake

Tar noen spennende grep med andre generasjon Ryzen.

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

Vi har også begynt å teste prosessoren med V-Ray Benchmark, og har nå fått ettertestet dette med et knippe utvalgte prosessorer.

For de andre testene nevner vi for ordens skyld at alle resultatene for Intel Core i7-6950X og Core i9-7900X er med Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 påslått.

Vi kan også legge til at Intel Core i7-8700K, i5-8600K og i3-8350K er testet uten «MultiCore Enhancement» (MCE) eller lignende teknologi.

Samtidig kan det argumenteres om dette er så veldig langt unna den nokså aggressive turboen hos AMDs nye prosessorer. Men det er en viktig forskjell. MCE er nemlig noe hovedkortprodusentene legger inn, mens denne Precision Boost 2 er noe AMD står bak og skryter av.

Uansett, vi starter som vanlig med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard).

Her vil både prosessorteknologi, SMT/Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Ryzens to «AES Units» og mange kjerner fører til at AMD feier alt annet av banen i denne testen. Av Intels prosessorer er det den foreløpige toppmodellen Core i9-7900X med ti kjerner som ligger best an.

Men foran der – og foran sine forgjengere – finner vi nykommerne fra andre generasjon Ryzen.

Så tar vi Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære PC-er. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Her er det godt å ha mange kjerner, men det er ikke avgjørende – en høy klokkefrekvens er også viktig. Dette gjør at R7 2700X tar noen lange klyv oppover på lista sett mot R7 1800X, mens R5 2600X legger seg på nivå med sistnevnte. Vår nye toppmodell viser hverken respekt for den tikjernede Core i7-6950X til 17 000 kroner eller sine to Threadripper-fettere.

Kun den adskillig dyrere Core i9-7900X klarer å holde stand mot Pinnacle Ridge-flaggskipet i denne testen.

Cinebench er et annet program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire, åtte eller seksten.

Med samtlige kjerner og tråder i sving blir noen av konkurrentene med flere kjerner og høyere prislapp for sterke, men 2700X klarer nok en gang å snike seg forbi Core i7-6950X på standard hastighet.

Med kun én kjerne i bruk har vi vent oss til total dominans fra konkurrenten, men her tar nå AMD nok et stort skritt i riktig retning. De to nye Ryzen-prosessorene sniker seg inn og lager sprekker i Intel-rekka.

Vi har også tatt med Geekbench 3. Dette er nok en test som gir oss ytelsen med både én og alle kjerner i arbeid.

Her har vi dessverre ikke med resultater fra Haswell-E og Broadwell-E, ettersom dette programmet fikk problemer under Windows 10 på vår testrigg. Men vi ser nok en gang at AMD har noe bra på gang her – uansett om vi ser på enkelt- eller mangekjernet prosessering. som her er sjefen under enkeltkjernet kjøring.

Blender er en test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Dette er også en disiplin der både mange kjerner og høy klokkefrekvens er viktig. I hovedsak ser vi at det er prosessorer med flere kjerner som sniker seg forbi 2700X, men det er den direkte konkurrenten Core i7-8700K som tar hjem den gjeveste medaljen i denne disiplinen.

Det siste testløpet vårt er med V-Ray Benchmark. Renderingsmotoren V-Ray kan mer eller mindre betraktes som en industristandard og brukes i alt fra film til arkitektur.

Her er det en tydeligere forskjell ned til de dyrere prosessorene med flere kjerner og prosesstråder. Her er det greit å se at 2700X legger seg trygt foran den nevnte Core i7-8700K og sin forgjenger 1800X.

Vår Ryzen 5 2600X skuffer heller ikke. I noen tester legger den seg trygt foran sin naturlige konkurrent Intel Core i5-8600K, i andre tilfeller havner den litt bak.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen