TEST: AMD Ryzen 5 2400G og Ryzen 3 2200G

Test AMD Ryzen 5 2400G og Ryzen 3 2200G

(Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

AMDs nye prosessorer er som skapt for stue-PC-en din

Innebygd Vega-grafikk til en hyggelig pris.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

AMDs Ryzen-prosessorer benytter seg av AM4-plattformen, som over det siste året har fått modnet med bedre stabilitet og RAM-støtte. Videre skal den samme sokkelen benyttes også gjennom den kommende Ryzen-generasjonen.

Noe fullverdig generasjonsskifte får vi dog ikke før «Pinnacle Ridge» dukker opp i handelen – noe som trolig skjer allerede i april måned. Disse vil bli de første som snekres sammen med 12 nanometers produksjonsprosess, og vil slippes sammen med nye AMD-brikkesett.

Men først ut er altså de to Raven Ridge-prosessorene, som rent utseendemessig er identiske med en vanlig Ryzen-CPU. Den har 1331 kontaktpinner og skal være kompatible med eldre AM4-brikkesett og -hovedkort.

Det kan dog være at en fastvareoppdatering er nødvendig. Per i dag har de fleste hovedkortprodusenter sluppet nye BIOS-er til sine AM4-kort der de nye prosessorene er støttet.

I vår test av de to Ryzen-prosessorene med Vega-grafikk benyttet vi oss av et hovedkort fra MSI: B350I Pro AC. Dette har naturlig nok AMDs B350-brikkesett, og i motsetning til en del andre AM4-hovedkort er det utstyrt med både HDMI- og DisplayPort-utgang.

Et hovedkort på denne størrelsen kan være perfekt i et ekstra lite kabinett – eksempelvis for hjemmekontoret eller i stua.

At dette hovedkortet kun har plass til to RAM-moduler og bare har ett PCIe-spor spiller liten rolle. Ryzen har uansett kun støtte for to minnekanaler, og et oppsett med flere grafikkort vil som nevnt ikke være optimalt med Raven Ridge-prosessorene.

Testoppsett

MSI B350I Pro AC med AMD Ryzen 5 2400G. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Under testing av prosessorer benytter vi oss av grafikkortet GeForce GTX 1080 fra Nvidia.

De fleste spilltestene er tatt fra det nåværende oppsettet for testing av grafikkort, men ettersom dagens prosessorer altså krevde et visst fokus på den integrerte grafikkdelene, måtte vi improvisere litt rundt dette også.

Hovedkortet som ble brukt under testen var altså det nevnte B350I Pro AC, utstyrt med 2 x 8 GB RAM i form av FlareX DDR4-moduler fra G.Skill. Disse skal kunne brukes med minnehastigheter opptil 3200 MHz, men ble for anledningen satt til 2933 MHz, som er den offisielle maksimumshastigheten for Raven Ridge-prosessorene.

Dette gjør det litt vanskelig å sammenligne direkte med eldre Ryzen-prosessorer, som alle ble testet på 2400 MHz, men slik er det nå også i Intel-leiren, etter at Core i5- og i7-prosessorene fra «Coffee Lake»-plattformen fikk offisiell støtte for 2666 MHz.

For å holde prosessortemperaturen nede tok vi i bruk AMDs egen Wraith Max-kjøler. En 1200 watts strømforsyning fra Corsair leverte mer enn nok strøm.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen