TEST: AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X

Test AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Endelig kom AMDs etterlengtede «folkemodell»

Men bør du gå for fire eller seks kjerner?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Overklokking

Overklokking, altså å kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken, er en interesse for mange prosessornerder. De siste årene har det dog kun vært et fåtall prosessorer fra Intel som har gitt deg denne muligheten – og de fleste av dem har vært i den dyrere enden av prisskalaen.

Med Ryzen har dog AMD sagt at alle prosessorene skal være åpne for å kunne overklokkes, og det er flere av brikkesettene som støtter dette. I Intel-leiren er det kun ett brikkesett som gjelder for overklokking.

Å overklokke prosessoren gjøres alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

De overklokkbare prosessorene er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen: Den interne multiplikatoren og hovedkortets «grunnfrekvens» (base clock).

Når disse ganges sammen får du den reelle klokkefrekvensen. Hvis vi tar AMD Ryzen X1500 som eksempel, vet vi at den har en standardfrekvens på 3,5 GHz – i hvert fall på papiret. Med en grunnfrekvens på 100 MHz fra hovekortet, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 35 når prosessoren jobber.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Regnestykket er da 100 MHz x 35 = 3500 MHz = 3,5 GHz.

Å øke grunnfrekvensen er sjelden noen god idé, ettersom denne påvirker flere komponenter. Men multiplikatoren på Ryzen-prosessorene er altså ikke låst, og dette gjør det enkelt å sette opp hastigheten litt. Hvis vi for eksempel dytter multiplikatoren opp til 38, vil prosessoren kjøre på 3,8 GHz i stedet. AMD lar oss for øvrig øke eller senke frekvensen med 25 MHz av gangen.

For å få en stabil og grei overklokk er du som regel nødt til å dytte mer spenning inn i prosessoren, så det er anbefalt å bruke en anstendig kjøler – trikset blir da gjerne å finne en stabil balanse mellom varmegang, høyere klokkefrekvens og akseptabel spenning.

Stopp på 4,05 GHz

AMD Ryzen 5 X1600 og X1500 har en relativt høy klokkefrekvens rett fra fabrikken, med turbomodi som kan få noen av kjernene opp i henholdsvis 4,1 og 3,9 GHz dersom kjølingen er god nok.

Men ved en manuell overklokk kan vi tvinge samtlige kjerner opp i høyere hastigheter.

Begge Ryzen 5-prosessorene våre ble med på 4,05 GHz, men der var det også stopp. Dette er på linje med det vi har fått med de to Ryzen7-eksemplarene vi har testet.

Fra overklokkingen av AMD Ryzen 5 X1500.

Som med de andre Ryzen-prosessorene valgte vi å bruke dynamisk spenning under klokkingen, og det betyr at den fort trekker mer strøm enn det den er beregnet for. Her ønsker du deg i så fall en solid kjøleløsning.

Fra overklokkingen av AMD Ryzen 5 X1600.

Vi minner for øvrig på at hard overklokking kan bety at prosessoren får kortere enn normal levetid, så dette er ikke nødvendigvis noe vi ville kjørt døgnet rundt.

Resultater

Overklokkingen ga hovedsakelig resultater i prosessortestene. Ettersom prosessorene er satt opp med en god standardfart er økningen begrenset, men det kan ha noe for seg i visse tilfeller – spesielt der mange kjerner kommer i sving.

Sånn sett forventer vi nesten at Ryzen 5 1600 (uten X) vil være en bedre prosentvis overklokker, men vi tror ikke at den vil kunne nå noe særlig høyere enn 4,1 GHz.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen