TEST: AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X

Test AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Endelig kom AMDs etterlengtede «folkemodell»

Men bør du gå for fire eller seks kjerner?

Ytelse: minne

AMD Ryzen har som Skylake og Kaby Lake kun to minnekanaler, mens Broadwell-E og flere av ekstremforgjengerne støtter fire minnekanaler. Men dette er ikke nødvendigvis så veldig viktig, ettersom minnebåndbredde sjelden er noen flaskehals for relativt normale dataprogrammer.

En måling med AIDA64 er likevel på sin plass.

Broadwell-E, Haswell-E og Kaby Lake benytter alle DDR4-RAM, og alle målingene er faktisk gjort med det nøyaktig samme minnet: 4 x 4 GB Corsair Vengeance LPX DDR4, totalt 16 GB. Minnefrekvensen er er også den samme over hele fjøla: 2400 MHz. Dette er å betrakte som standard for Broadwell-E og Kaby Lake.

De fire AMD Ryzen-prosessorene er målt med 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX DDR4, igjen totalt 16 GB. Også dette minnet har blitt kjørt på 2400 MHz.

Haswell-plattformen, her representert ved Core i7-4790K, i7-4770K og i5-4690, benytter seg dog av DDR3, og her har vi derfor brukt 2 x 4 GB Corsair Vengeance LP DDR3, totalt 8 GB, med minnefrekvens på 1600 MHz.

Resultatene er som vi har sett tidligere, der Ryzen-, Skylake- og Kaby Lake-prosessorene ikke holder følge med de fire minnekanalene til ekstremplattformene. Haswell-prosessorene med DDR3 legger seg noen nivåer bak dette igjen.

Responstiden gir på sin side ingen lystig lesing for Ryzen, selv om AIDA64 stadig vekk advarer oss om at programmet ikke er optimalisert for den nye prosessoren.

Strøm?

Den observante leser vil legge merke til at vi ikke har testet strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Uansett vil det være grafikkortet som vil være den største strømtyven på et vanlig oppsett. Ønsker du en pekepinn på hvor mye strøm prosessoren kan dra, kan det å se på TDP-tallet være et greit utgangspunkt – i hvert fall så lenge du ikke overklokker den.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen