TEST: AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X

Test AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Endelig kom AMDs etterlengtede «folkemodell»

Men bør du gå for fire eller seks kjerner?

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

For ordens skyld nevner vi at alle resultatene for Broadwell-E, altså Intel Core i7-6950X og Core i7-«6900K*» er med Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 påslått.

En annen ting å være klar over er at Core i7-«6900K*» ikke er en ekte Core i7-6900K. Litt mer om dette finner du på siden om testoppsett.

Vi starter som vanlig med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard). Her vil både prosessorteknologi, SMT/Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Dette er en test de nye AMD-prosessorene trives med, og vi ser at Ryzen 5 X1600 også legger seg foran Intel Core i7-6950X, men etter sine åttekjernede slektninger.

Med tanke på at den kun har fire kjerner gjør også Ryzen 5 X1500 en god figur her, med plassering foran den åttekjernede Intel Core i7-5960X.

AMD-prosessorene er ganske så dominerende i denne disiplinen. På spesifikasjonslista finner vi at Ryzen har to «AES Units» uten at vi får så mye mer forklaring enn det. Men hvis vi tenker oss at Intel-prosessorene har kun én slik blir resultatet ganske logisk.

En annen klassisk test er Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Her er det godt å ha mange kjerner, men vi ser at arkitektur og klokkefrekvens er vel så viktig.

Derfor finner vi Ryzen 5 X1600 på samme nivå som Ryzen 7 1700, som igjen havner bak de høyere klokkede Intel-flaggskipene Core i7-6700K og for den saks skyld Core i7-7700K, men så koster altså disse mer enn dagens testobjekt.

Ryzen 5 X1500 holder seg på sin side i godt selskap med Core i5-7600K og Core i5-6600K, som begge er et par hundrelapper dyrere.

Cinebench er et annet program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire, seks eller åtte.

I denne øvelsen trives Ryzen aller best når den får alle kjernene i drift, og da får begge prosessorene satt sine respektive konkurrenter på plass.

Men når vi begrenser oss til én kjerne ser vi at det er Intel som dominerer i toppen – her blir den høyere klokkefrekvensen på Intel-prosessorene avgjørende.

Det har vært et ønske om flere tester som viste enkeltkjernet ytelse, så vi har begynt å ta med Geekbench 3. Dette er nok en test som gir oss ytelsen med både én og alle kjerner i arbeid.

Her har vi dessverre ikke med resultater fra Haswell-E og Broadwell-E, ettersom dette programmet konstant krasjer under Windows 10 på vår testrigg.

Med kun firekjernere fra Intel i sammenligningen blir derfor AMD Ryzen dominerende i toppen under flerkjernejobbing, mens de dyrere Core i7-7700K og 6600K i det minste klarer å tukte Ryzen 5 X1500.

Blender er en test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Dette er også en disiplin der både mange kjerner og høy klokkefrekvens er viktig.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen