Kan AMD med sin R9 Fury snike seg innpå konkurrenten?

Test AMD Radeon R9 Fury

Kan AMD med sin R9 Fury snike seg innpå konkurrenten? (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Har AMD tatt tilbake ledelsen?

R9 Fury viser imponerende takter hele veien, til vi kom til strømforbruket...

Tilsynelatende litt slapp?

Om du kaster et blikk på minnefrekvensene i spesifikasjonstabellen nedenfor kan du få inntrykk av at AMDs nyeste stjerne er en slappfisk i forhold til både tidligere generasjoner og de grønnkledde konkurrentene.

Vi har ikke noe å utsette på byggkvaliteten.
Vi har ikke noe å utsette på byggkvaliteten. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Intet kunne imidlertid vært lenger fra sannheten. For mens den effektive minnehastigheten riktig nok er svært lav, gjør HBM-minnet og den ekstremt vide minnebussen på 4096 bit sitt til at den totale slagkraften blir massiv.

Hva gjelder TDP-en, oppgitt til 275 watt, ser vi at denne er lik toppkortene i Radeon 300-serien. Det vi dog skal huske på er at AMD med sine Fury-kort har omdirigert mye av strømforbruket fra minnebrikkene til selve GPU-kjernen. I så måte bør vi helt klart få se at R9 Fury sparker bedre fra seg per watt enn hva Radeon-kort med GDDR5-minnebrikker gjør.

Grafikkortkjernen i R9 Fury er døpt «Fiji Pro». Denne legger seg hakket under «Fiji XT» som vi finner i R9 Fury X og R9 Nano – kort som vi grunnet få tilgjengelige testeksemplarer ikke har fått testet ennå.

Kjøleribbene er massive.
Kjøleribbene er mange og massive. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

 

Fiji Pro er som alle andre nye grafikkortkjerner bygget med 28-nanometers produksjonsteknikk. Den skiller seg likevel ut, ikke bare på grunn av at den støtter seg på HMB-minne, men på grunn av størrelsen. Fiji Pro er nemlig den nest største grafikkjernen AMD noen sinne har laget, der den måler 596 kvadratmillimeter og er vert for hele 8,9 milliarder transistorer. Til sammenligning skilter Nvidias GTX 980, som er en av R9 Furys nærmeste konkurrenter, med snaue 5,2 milliarder transistorer. GTX 980 Ti har på sin side 8 milliarder av de samme. Nå sier vi ikke at antallet transistorer er et mål på ytelse i seg selv, men jammen skulle det ikke hjelpe en hel del.

Når vi kommer til antall streamprosessorer ser vi at R9 Fury har fått 3584 av dem. Det er hele 27 prosent flere enn R9 390X kan blafre med. Og en solid økning på 75 prosent over GTX 980s 2048 steamprosessorer.

Her oppsummeres Radeon R9 Furys spesifikasjoner med andre kort i omtrent samme klasse:

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Testoppsett

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.
Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no
  • Hovedkort: Asus ROG Rampage IV BE
  • Prosessor: Intel Core i7 3960X
  • Minne: Corsair Vengeance 1600 MHz 16 GB
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: SanDisk Extreme Pro 480 GB SSD

Til dagens testing benyttet vi den nylig lanserte driveren med versjonsnummer Catalyst 15.7.1. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • AMD Radeon-kort: Catalyst 14.4
  • Nvidia GeForce GTX-kort: 340.52

Unntaket er Nvidia GeForce GTX 970 og GTX 980. Dette er konkurrenter som det er lenge siden vi testet, og som derfor har blitt retestet med nyeste Nvidia-driver (355.82) for å få riktigst mulig sammenligningsgrunnlag.

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4Hitman: Absolution og Metro: Last Light. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

På neste side kommer vi i gang med dagens testing »

Gå til side

AMD Radeon R9 Fury

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen