Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X.

Test AMD Radeon R9 380X

Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Hvem skal egentlig kjøpe dette, AMD?

Nykommeren faller så til de grader mellom to stoler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

AMD lanserte i dag et nytt medlem av Radeon 300-familien, nemlig R9 380X. Dette er et kraftigere alternativ til R9 380 fra i sommer, som ikke bare skal matche konkurrenten Nvidias GTX 960, men gå forbi og dels snevre inn noe av gapet opp til GTX 970.

Dermed ser det nye landskapet i det vi kaller den øvre mellomklassen, slik ut: 

 • Fra 2000 kroner: R9 380
 • Fra 2100 kroner: GTX 960
 • Fra 2650 kroner: R9 380X (OC)
 • Fra 3000 kroner: GTX 970 (ITX-versjon med lik ytelse som ATX-versjonen til 3200 kroner)

Av oversikten ser vi at R9 380X fyller et meget attraktivt felt, det mellom to- og tre tusen kroner. Det er i dette området brorparten av grafikkortsalget skjer, i alle fall om en titter litt forbi vår egen leserstall med mange entusiaster. 

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har for anledningen testet en overklokket variant av R9 380X fra Sapphire med litt ekstra god kjøling og byggkvalitet, men også leverandører som Asus, Gigabyte og HIS med flere har sin variant klar til utsendelse fra i dag av. Selvsagt blir R9 380X også å få fatt i uten fabrikkoverklokking, noe som kan være et godt valg om du vil spare en hundrelapp eller to på å overklokke selv ved hjelp av AMDs eget Catalyst Control Center – som forresten straks blir helt nytt.

Vi sjekket om det var noen forskjell mellom fabrikkoverklokkede kort og standardkort:
Resultatet kan nok overraske mange »

Bedre enn GTX 960, men også langt dyrere

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

AMD har de siste årene pøst ut grafikkort, og bare til nå i år teller vi 15 i antall. Dette fordi selskapet mener du alltid skal finne et kort som passer lommeboken din perfekt, uansett hvor mye eller lite du har å rutte med. Dette er en god tankegang, men medfører både at vi av og til må la noen av grafikkortene passere uten å teste dem, slik som i R9 380s tilfelle, samt at forskjellen mellom grafikkortene ofte er svært liten. Mens vi fra andre tester vet at R9 380 yter på linje eller noe bedre enn GTX 960, forventer vi selvsagt at R9 380X skal gå forbi. 

Det forventer også AMD. Om R9 380X hevder selskapet selv at kortet skal gi «utrolig ytelse i 1440p», og være et selvfølgelig valg for de som krever «høy bildeflyt med høye grafikkdetaljer i FullHD-oppløsning». 

Vi vet at mens konkurrenten Nvidia ikke helt klarer å levere dette med sin GTX 960, gjør GTX 970 nettopp det. Kan AMD ha klart å gi oss noe som minner om ytelsen til GTX 970 i FullHD, og 1440p, bare til en lavere pris? Vi skal først ta en nærmere titt på Sapphires versjon av R9 380X, men om du er utålmodig etter å se hvordan kortet yter, kan du hoppe rett til målingene våre fra lenkene under her, eller i sidemenyen vår.

«Nitro»

Vi har som nevnt testet en overklokket versjon av R9 380X fra Sapphire kalt Nitro. I forhold til referanseutgaven av kortet, som er en hundrelapp rimeligere, får du her en kraftigere kjøleblokk samt en mer effektiv og mindre støyende kjøleløsning.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sapphire har viet ekstra oppmerksomhet til både kulelagre, som sørger for jevnere og mer stillegående vifter selv på høy hastighet, og til selve viftestyringen. Selv om kortet kommer med to vifter er disse i stand til å jobbe uavhengig av hverandre. Dermed kan de to viftene jobbe på forskjellig hastighet, i tillegg til å stoppe helt om temperaturen går under en viss grense. Ofte mellom 50 og 60 grader celsius.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve viftebladene er laget av metall, mens «huset» med det som kan minne om racing-design er laget av hardplast. Inntrykket av byggkvaliteten er til tross for plastbruken svært godt. 

Mange av de overnevnte egenskapene finner vi også igjen hos andre grafikkortprodusenter, men det er i alle fall greit å være klar over at støy er en sak slike tredjepartskort ofte er bedre på enn referansekortene fra AMD.

Ellers er en såkalt «backplate» på plass. Denne gjør nok heller lite for de termiske egenskapene, men bidrar unektelig til at kortet tar seg bedre ut i maskinen din og sørger også for å gi bedre stabilitet til det ganske tunge kortet når det står plassert i PCIe-sporet.

Kortet kommer med 2 x 6 strømpinner og har en TDP på 190 watt. Dette skulle bety at kortet trekker mindre strøm enn for eksempel forgjengeren  R9 280X, som har en TDP på 250 watt.

Fasiten på strømforbruket får vi på side 6. Der blir det spennende å se hvordan R9 380X klarer seg mot GTX 960 og GTX 970, som på sin side stiller med en oppgitt TDP på henholdsvis 120 Watt og 145 Watt.

Av tilkoblinger finner vi én DisplayPort 1.2a-utgang, to DVI-utganger samt én HDMI-utgang – hvor sistnevnte ikke takler 4K-oppløsning i mer enn 30 FPS.

Kraftige skyts

Som nevnt innledningsvis er AMDs R9 380X deres forsøk på å virkelig dra fra konkurrenten Nvidias GTX 960 og nærme seg ytelsen til storebroren GTX 970. Prismessig er ligger kortet i skrivende stund på 2800 kroner, men veiledende pris er satt noe lavere, til 2650 kroner – som vi håper kortet kommer ned til straks. Ytelsen må likevel være god, for bare noen hundrelapper opp finner vi GTX 970, et langt kvassere kort. 

AMD har måtte tåle litt kritikk for å gjenbruke eller relansere sine grafikkjerner kun med minimale justeringer de siste årene, i alle fall om en ser bort fra deres Fury-serie. Med R9 380X gjentar historien seg. Kortet bruker grafikkjernen Antigua XT, som er en forbedret Tonga-kjerne fra to år tilbake. Modifiseringen handler om ulike opimaliseringer samt støtte for flere nyere AMD-teknologier slik som FreeSync, VSR, Liquid VR og Frame Limiter, men når det kommer til store ytelsesøkninger skal vi nok ikke forvente for mye. AMD selv hevder dog de har fått bedre kontroll med strømforbruket i den siste revisjonen av den originale Tonga-kjernen, noe den lavere TDP-en underbygger.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om vi sammenligner R9 380X med grafikkort i samme prisklasse ser vi ikke mange forskjeller i spesifikasjonene. Aller først ønsker vi likevel å rette oppmerksomhet til minnebussen, som fra R9 280X har blitt strupet fra en vid 384-bit buss til en 256-bit buss på nye R9 380X. En uskyldig endring og noe som kanskje lar AMD kutte kostnader uten at det reduserer ytelsen tenker du kanskje? Vel, som vi straks skal se kan denne reduserte minnebussbredden være det som feller R9 380X når kortet skal måles opp mot både forgjengeren og konkurrentene over de neste sidene.

Utstyrt nær GTX 970

Mens klokkefrekvensen til vårt overklokkede R9 380X ligger på 1040 MHz, omtrent det samme som hos en overklokket R9 280X, har nykommeren fått på plass flere transistorer og en ekstra gigabyte DDR5-minne. AMD har nok spesifikt hatt 1440p-oppløsningen i minne her, men om dette var en bedre prioritering enn å la den vide minnebussen fra R9 280X få leve videre gjenstår å se. Det er uansett interessant å se de store forskjellene mellom GTX 960 og R9 380X. På papiret skulle det være snakk om totalt overkjøring der sistnevnte kort spesifikasjonsmessig ligger tett opptil GTX 970. Men, igjen, det gjør det jo altså også prismessig.

Her oppsummeres Radeon R9 380X' spesifikasjoner med andre kort i omtrent samme klasse:

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Testoppsett

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.
Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no
 • Hovedkort: Asus ROG Rampage IV BE
 • Prosessor: Intel Core i7 3960X @ 4,4 GHz
 • Minne: Corsair Vengeance 1600 MHz 16 GB
 • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
 • Lagring: SanDisk Extreme Pro 480 GB SSD

Til dagens testing benyttet vi den nylig lanserte driveren med versjonsnummer Catalyst 15.7.1. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

 • AMD Radeon-kort: Catalyst 14.4
 • Nvidia GeForce GTX-kort: 340.52

Unntaket er Nvidia GeForce GTX 970 og GTX 980 som har blitt retestet med Nvidia-driver 355.82 i september, samt R9 280X som har blitt retestet i anledning dagens test av etterfølgeren med samme nye AMD-driver. Dette for å få riktigst mulig sammenligningsgrunnlag.

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Hitman: Absolution og Metro: Last Light. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

Syntetiske tester

Første test er gode, gamle 3DMark. Denne testen belaster grafikkortet for å simulere ytelse i moderne spill, og her ser vi at AMDs R9 380X kommer greit ut av målingene.

Vi vet at R9 380X priser seg mellom GTX 960 og GTX 970, men selv om kortet kan puste lettet ut ved at det gruser GTX 960, koster også dette kortet hele 750 kroner mindre i skrivende stund. Tilsvarende er forskjellen opp til GTX 970 større poengmessig i 3DMark enn det er i kroner og øre. For kun 350 kroner ekstra kan du få ganske mye bedre ytelse.

Med flere transistorer, streamprosessorer og dobbel minnebåndbredde får vårt R9 380X 8475 poeng, et resultat som er 20,4 prosent bedre enn GTX 960. Prisen er imidlertid hele 47 prosent høyere for AMDs nykommer.

Se dette i sammenheng med at prisforskjellen mellom R9 380X og GTX 970 kun ligger på 13 prosent, og at GTX 970 er 23 prosent sterkere enn R9 380X igjen.

Dermed, mens AMD lanserer sitt R9 380X i håp om å «grisejule» GTX 960, noe det så langt virker som de har klart med stil, priser kortet seg nærmere GTX 970, som dermed kan se ut som den egentlige konkurrenten. Og, om disse resultatene holder seg ser det ikke lyst ut for AMD, i alle fall med dagens prisbilde. 

Merknad til FAHBench
Opprinnelig ønsket vi å teste AMD-skjermkort på OpenCL-plattformen, og Nvidia-skjermkort med Nvidias eget CUDA-språk. Dette lar seg dessverre ikke gjøre for Maxwell-baserte kort eller nyere i seneste versjon av FAHBench.

Derfor kjører vi samtlige kort gjennom testen med OpenCL som utgangspunkt. Merk dog at Kepler-baserte kort i våre tester ser ut til å gi omtrent 55 prosent bedre resultater på eksplisitt løsning med CUDA enn med OpenCL, og nærmere 15 prosent bedre ved implisitt løsning. Greit å tenke på om du velger skjermkort spesifikt for folding og tilsvarende oppgaver.

Nå har turen kommet til FAHBench. Denne testen har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne – noe som går litt begge veier for R9 380X.

Den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, viser nemlig at mens kortet forbigår forgjengeren R9 280X ved implisitt oppgaveløsning, ikke havner lige godt ut av det satt opp mot GTX 960.

Ved eksplisitt oppgaveløsning, som er en mer krevende oppgave, går det noe bedre. R9 380X drar her i land et resultat godt over GTX 960, men avstanden til GTX 970 er fortsatt større målt i regnekraft enn i mynter og sedler. 

Battlefield 4, vår første spilltest, fortsetter R9 380X å seire over GTX 960. Men, det blir klart at avstanden opp til GTX 970 øker dramatisk. Mens prisforskjellen mellom disse to kortene kun er 7,5 prosent, er ytelsesforskjellen i Battlefield 4 med FulHD-oppløsning på hele 31 prosent. Tilsvarende forskjeller mellom de to kortene ser vi også ved høyere oppløsning, bare at GTX 960 her kryper innpå igjen R9 380X igjen.

Som om ikke dette var kjedelig nok, viser det seg at gamlingen R9 280X faktisk yter bedre enn R9 380X. 

Tro du oss, vi har målt igjen og igjen, både R9 380X og R9 280X, men resultatene forblir de samme. Nykommeren er svakere enn kortet det skal erstatte. 

Om dette skyldes drivere vet vi ikke, men uansett er dette et skikkelig skudd for baugen for AMD som vanskelig kan forklares. AMD har selv fått tilgang til målingene våre for en kommentar, uten at de verken reagerte nevneverdig på resultatene eller fant noen feil i metodikken vår. AMD viste imidlertid til den reduserte minnebåndbredden (beskrevet på side 2) i forhold til R9 280X når de skulle forklare de nedslående målingene:

– Det er forventet at R9 280X yter bedre ved bruk av MSAA (altså kantutjevning som vi benytter i våre tester red anm.) enn R9 380X fordi MSAA er svært avhengig av minnebåndbredde, skriver selskapet til oss i en kommentar.

Bruk av kantutjevning er spesielt ønskelig ved lavere skjermoppløsninger som FullHD, og en mye brukt teknikk, så hvorfor AMD med vite og vilje har «lobotomert» R9 380X' evne til å kjøre spill med kantutjevning er for oss lite et mysterium.

Vi må likevel bare konstatere at dette er et valg AMD har tatt, og gå videre til neste spilltest hvor vi får svaret på om den reduserte minnebåndbredden også vil gi oss uheldige resultater.

Hitman: Absolution har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det skikkelig i Full HD engang. Ei heller AMDs R9 380X, med 36 FPS. 

Og, for å ta opp tråden fra forrige side: Til tross for at GTX 960 knuses, blir R9 380X igjen offer for kortet det skal avløse, R9 280X. 

Når vi går videre til grafene for 1600p-målingen vår blir det for oss uklart hvordan AMD kan hevde at R9 380X er myntet for 1440p-spilling. Vi er vel vitende om at 1600p krever mer regnekraft enn 1440p, men så stor er ikke forskjellen, og i Hitman Absolution vil en moderat reduksjon av pikselantallet ikke hjelpe bildeflyten å stå på beina. Du må altså fortsatt punge ut de ekstra hundrelappene for et GTX 970 for å spille i noe som nærmere seg jevn bildefrekvens i høyere oppløsning enn FullHD.

Når vi kommer til siste spilltest, Metro: Last Light, vet vi omtrent hva vi kan forvente.

Men, litt overraskende(!) er ikke forskjellen mellom R9 280X og R9 380X særlig stor denne gangen, kun 1,5 FPS i 1600p-oppløsning, faktisk.

GTX 960 ligger som vanlig litt bak på målingene i begge oppløsninger, men GTX 970 – som vi atter vil gjenta kun ligger noen hundrelapper over R9 380X i pris – virkelig rundjuler kortet. 

Noe av det AMD skal ha forbedret fra Tonga-brikken til dagens Antigua-brikke i R9 380X, er strømforbruket.

Mens R9 280X hadde en oppgitt TDP på 250 watt, har R9 380X en oppgitt TDP på kun 190.

«Kun» er kanskje et sterkt ord å bruke når en ser på Nvidias oppgitte TDP for konkurrentene GTX 960 og GTX 970 på henholdsvis 120 watt og 145 watt, men om forbedringen er reell skal vi da kaste noen poeng i AMDs retning likevel for innsats på et område som etterhvert begynner å bli kritisk for selskapet.

Det skal presiseres at vi har litt problemer med strømmåleren vår, som sitter mellom strømforsyningen og kontakten i veggen og måler effektforbruket til hele testriggen, men selv om vi korrigerer for noe unøyaktighet er det helt på det rene at vi fortsatt har å gjøre med et energikrevende skjermkort fra AMD her.

Sapphire har utstyrt sin overklokkede R9 380X-modell med en stor varmespreder og to solide vifter. Dette gjør sitt til at de nødvendige wattene holdes i sjakk, og noe særlig til støy lager aldri kortet – ikke en gang om vi presser det til sitt ytterste i spesielle programmer som FurMark eller lignende.

Under vanlige spillsesjoner er det heller kabinettviftene eller prosessorkjøleren din du vil legge merke til. Under våre tester spant viftene aldri raskere enn 40 prosent, og ofte med enda lavere hastigheter. Viftene stopper dessuten helt opp når temperaturen faller under 55 celsius.

Med lasttemperaturer på inntil 68 celsius holder kortet seg forholdsvis kjølig, og her registrerer vi for første gang en vesentlig forbedring over R9 280X, som blir betydelig heitere under last. 

Konklusjon

Det store gapet mellom Nvidias GTX 960 og GTX 970, både når det kommer til ytelse og pris, har ligget vidåpent siden i vår, klart til å erobres av AMD.

Når de slår til er det med R9 380X til 2650 kroner i føringen. Dette er et kort som spesifikasjonsmessig skremmer vannet av GTX 960, men som dessverre priser seg litt for nær GTX 970 – som startet på 3000 kroner – i forhold til hvor nær ytelsen kommer dette kortet. Det er leit, for som vi kan se formelig banker GTX 970 R9 380X i samtlige ytelsestester.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Prisene kan justere seg, og i skrivende stund har de allerede falt noe fra lanseringstidspunktet. Men, et annet problem for R9 380X er at det ikke yter bedre enn det omtrent to år gamle kortet det skal erstatte. 

I skrivende stund yter R9 280X bedre enn nye R9 380X. Dette skyldes blant annet reduksjonen av den mye omtalte minnebåndbredden, som altså – i forhold til forgjengeren R9 280X – reduserer ytelsen betraktelig om du spiller med kantutjevning påslått.

Testresultatene våre viser at R9 380X er noe bedre i syntetiske tester enn R9 280X, men svakere eller likedan som forgjengeren i virkelige spill. Vi mener så bestemt at det er den reelle spillytelsen som skal bestemme vår anbefaling, og har bestemt oss for å ikke anbefale noen av de nevnte kortene fra AMD i dette prissegmentet spesielt.

Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X.
Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vrien avveining

Grunnen heter Nvidia, nærmere bestemt GTX 960 og GTX 970. Visst koster disse kortene henholdsvis 550 kroner mindre og omtrent like mye mer enn nevnte Radeon-kort, men så yter de også deretter og er langt mer strømeffektive. Etter vår mening bør R9 380X ned til under 2600 kroner før det er et godt valg for deg som titter etter noe i øvre mellomsjiktet. Det skal likevel sies; om du har omtrent 2500 kroner å avse til grafikkort, kan du takke AMD for at de akkurat har gitt deg et alternativ. Lenge var området mellom to- og tre tusen kroner ødeland.

Etter å først ha gitt R9 380X karakter 5 av 10, har vi 24 timer etter lansering av kortet og publisering av testen, bestemt oss for å sette opp karakteren til en sterk 6 av 10. Begrunnelsen for dette henger sammen med at prisen ved lansering lå fra 2800 kroner, kun noen hundrelapper unna GTX 970. Nå har derimot prisen kommet ned til et nivå som bedre henger sammen med ytelsen – som legger seg godt over GTX 960 og langt under GTX 970.

Vi vet allerede at både AMD og Nvidia har masse snadder i vente til neste år:
Snart skal grafikkprosessorene gjennomgå sin første krymping på fire år »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

6/10
Helt greit

AMD Radeon R9 380X

"Tiden har stått stille hos AMD"

Fordeler

 • Kraftigere enn GTX 960
 • God byggkvalitet
 • Stillegående

Ting å tenke på

 • Liten minnebåndbredde reduserer ytelsen
 • Trekker fortsatt mye strøm
 • Yter ikke bedre enn forgjengeren

AMD Radeon R9 380X

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen