Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X.

Test AMD Radeon R9 380X

Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Hvem skal egentlig kjøpe dette, AMD?

Nykommeren faller så til de grader mellom to stoler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

Det store gapet mellom Nvidias GTX 960 og GTX 970, både når det kommer til ytelse og pris, har ligget vidåpent siden i vår, klart til å erobres av AMD.

Når de slår til er det med R9 380X til 2650 kroner i føringen. Dette er et kort som spesifikasjonsmessig skremmer vannet av GTX 960, men som dessverre priser seg litt for nær GTX 970 – som startet på 3000 kroner – i forhold til hvor nær ytelsen kommer dette kortet. Det er leit, for som vi kan se formelig banker GTX 970 R9 380X i samtlige ytelsestester.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Prisene kan justere seg, og i skrivende stund har de allerede falt noe fra lanseringstidspunktet. Men, et annet problem for R9 380X er at det ikke yter bedre enn det omtrent to år gamle kortet det skal erstatte. 

I skrivende stund yter R9 280X bedre enn nye R9 380X. Dette skyldes blant annet reduksjonen av den mye omtalte minnebåndbredden, som altså – i forhold til forgjengeren R9 280X – reduserer ytelsen betraktelig om du spiller med kantutjevning påslått.

Testresultatene våre viser at R9 380X er noe bedre i syntetiske tester enn R9 280X, men svakere eller likedan som forgjengeren i virkelige spill. Vi mener så bestemt at det er den reelle spillytelsen som skal bestemme vår anbefaling, og har bestemt oss for å ikke anbefale noen av de nevnte kortene fra AMD i dette prissegmentet spesielt.

Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X.
Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vrien avveining

Grunnen heter Nvidia, nærmere bestemt GTX 960 og GTX 970. Visst koster disse kortene henholdsvis 550 kroner mindre og omtrent like mye mer enn nevnte Radeon-kort, men så yter de også deretter og er langt mer strømeffektive. Etter vår mening bør R9 380X ned til under 2600 kroner før det er et godt valg for deg som titter etter noe i øvre mellomsjiktet. Det skal likevel sies; om du har omtrent 2500 kroner å avse til grafikkort, kan du takke AMD for at de akkurat har gitt deg et alternativ. Lenge var området mellom to- og tre tusen kroner ødeland.

Etter å først ha gitt R9 380X karakter 5 av 10, har vi 24 timer etter lansering av kortet og publisering av testen, bestemt oss for å sette opp karakteren til en sterk 6 av 10. Begrunnelsen for dette henger sammen med at prisen ved lansering lå fra 2800 kroner, kun noen hundrelapper unna GTX 970. Nå har derimot prisen kommet ned til et nivå som bedre henger sammen med ytelsen – som legger seg godt over GTX 960 og langt under GTX 970.

Vi vet allerede at både AMD og Nvidia har masse snadder i vente til neste år:
Snart skal grafikkprosessorene gjennomgå sin første krymping på fire år »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

6/10
Helt greit

AMD Radeon R9 380X

"Tiden har stått stille hos AMD"

Fordeler

  • Kraftigere enn GTX 960
  • God byggkvalitet
  • Stillegående

Ting å tenke på

  • Liten minnebåndbredde reduserer ytelsen
  • Trekker fortsatt mye strøm
  • Yter ikke bedre enn forgjengeren

AMD Radeon R9 380X

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen