Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X.

Test AMD Radeon R9 380X

Vi har testet Sapphires overklokkede «Nitro»-utgave av R9 380X. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Hvem skal egentlig kjøpe dette, AMD?

Nykommeren faller så til de grader mellom to stoler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kraftige skyts

Som nevnt innledningsvis er AMDs R9 380X deres forsøk på å virkelig dra fra konkurrenten Nvidias GTX 960 og nærme seg ytelsen til storebroren GTX 970. Prismessig er ligger kortet i skrivende stund på 2800 kroner, men veiledende pris er satt noe lavere, til 2650 kroner – som vi håper kortet kommer ned til straks. Ytelsen må likevel være god, for bare noen hundrelapper opp finner vi GTX 970, et langt kvassere kort. 

AMD har måtte tåle litt kritikk for å gjenbruke eller relansere sine grafikkjerner kun med minimale justeringer de siste årene, i alle fall om en ser bort fra deres Fury-serie. Med R9 380X gjentar historien seg. Kortet bruker grafikkjernen Antigua XT, som er en forbedret Tonga-kjerne fra to år tilbake. Modifiseringen handler om ulike opimaliseringer samt støtte for flere nyere AMD-teknologier slik som FreeSync, VSR, Liquid VR og Frame Limiter, men når det kommer til store ytelsesøkninger skal vi nok ikke forvente for mye. AMD selv hevder dog de har fått bedre kontroll med strømforbruket i den siste revisjonen av den originale Tonga-kjernen, noe den lavere TDP-en underbygger.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om vi sammenligner R9 380X med grafikkort i samme prisklasse ser vi ikke mange forskjeller i spesifikasjonene. Aller først ønsker vi likevel å rette oppmerksomhet til minnebussen, som fra R9 280X har blitt strupet fra en vid 384-bit buss til en 256-bit buss på nye R9 380X. En uskyldig endring og noe som kanskje lar AMD kutte kostnader uten at det reduserer ytelsen tenker du kanskje? Vel, som vi straks skal se kan denne reduserte minnebussbredden være det som feller R9 380X når kortet skal måles opp mot både forgjengeren og konkurrentene over de neste sidene.

Utstyrt nær GTX 970

Mens klokkefrekvensen til vårt overklokkede R9 380X ligger på 1040 MHz, omtrent det samme som hos en overklokket R9 280X, har nykommeren fått på plass flere transistorer og en ekstra gigabyte DDR5-minne. AMD har nok spesifikt hatt 1440p-oppløsningen i minne her, men om dette var en bedre prioritering enn å la den vide minnebussen fra R9 280X få leve videre gjenstår å se. Det er uansett interessant å se de store forskjellene mellom GTX 960 og R9 380X. På papiret skulle det være snakk om totalt overkjøring der sistnevnte kort spesifikasjonsmessig ligger tett opptil GTX 970. Men, igjen, det gjør det jo altså også prismessig.

Her oppsummeres Radeon R9 380X' spesifikasjoner med andre kort i omtrent samme klasse:

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Testoppsett

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.
Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no
  • Hovedkort: Asus ROG Rampage IV BE
  • Prosessor: Intel Core i7 3960X @ 4,4 GHz
  • Minne: Corsair Vengeance 1600 MHz 16 GB
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: SanDisk Extreme Pro 480 GB SSD

Til dagens testing benyttet vi den nylig lanserte driveren med versjonsnummer Catalyst 15.7.1. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • AMD Radeon-kort: Catalyst 14.4
  • Nvidia GeForce GTX-kort: 340.52

Unntaket er Nvidia GeForce GTX 970 og GTX 980 som har blitt retestet med Nvidia-driver 355.82 i september, samt R9 280X som har blitt retestet i anledning dagens test av etterfølgeren med samme nye AMD-driver. Dette for å få riktigst mulig sammenligningsgrunnlag.

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Hitman: Absolution og Metro: Last Light. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

På neste side kommer vi i gang med dagens testing »

Gå til side

AMD Radeon R9 380X

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen