Alienware 18 viser seg frem i dunkle rom.

Test Alienware 18

Alienware 18 viser seg frem i dunkle rom. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

– Et beist strandet på jorda

Alienwares nyeste spillbærbare tygget seg gjennom alt vi hev på den.

I en tid hvor majoriteten roper etter ultrabooker her og nettbrett der, er det lett å lure på hva Dell tenker når de atter en gang slår på stortrommen og lanserer den femte generasjonen av sin massive spillbærbare, Alienware 18. For massiv er virkelig det ordet som best beskriver modellen vi har fått tilsendt til test. Den veier inn på ikke mindre enn 5,5 kilogram og skygger for utsikten med sin 18,4-tommer store skjerm. Å dra med seg testobjektet til og fra jobb i en ukes tid har i alle fall fungert godt som treningserstatning for en travel journalist.

Vekten er imidlertid det for en grunn. Under panseret ligger nemlig komponenter du normalt ville dratt kjensel på fra det stasjonære markedet. For med hele to GeForce GTX 780M fra Nvidia, og en firekjerners Core i7-prosessor fra Intel, har Dell virkelig strekt seg til toppen av varehylla når de har valgt komponenter til sitt nye spillbeist.

En kraftig sak, på flere enn én måte.
En kraftig sak, på flere enn én måte.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Så er det jo nettopp dette Alienwares bærbarserie handler om: Å gi stasjonær ytelse, i bærbar form. Det kan alltids diskuteres om 5,5 kilogram er spesielt bærbart, men målgruppen er nok verken den travle studenten eller den flittige kontoristen, men heller gutter og jenter som er glade i å kunne ta med seg spillopplevelser ut av bunkersen. Om ferden går over gata til naboen eller til LAN-treff i andre landsdeler er likegyldig. Det er uansett mye lettere å pakke ned og flytte på en bærbar enn en stasjonær datamaskin, og det er jo heller ikke alle som har plass til en tårn-PC ved siden av skrivebordet sitt.

Skulle du av disse eller andre grunner har lyst på en kraftig bærbar datamaskin som du kan spille alle de mest krevende spillene på, er Alienware uten tvil en aktuell produsent for deg – om du har økonomi som tåler det, da. Alienware 18-serien starter nemlig på 18 000 kroner og jobber seg oppover mot 30-tallet, som den også tipper over om du er riktig så kresen av deg. Nå skal vi kanskje ikke klage over prisen: Alienwares egen M18x satte deg nemlig tilbake med småheftige 43 000 kroner i sin tid. Dagens testobjekt er blitt en god del rimeligere, men med prislappen på 29 000 kroner er den nok fortsatt forbeholdt de spesielt interesserte.

Dog kunne markedssjef for Dell Norden, Philip Eide, under lanseringen av den nye bærbar-serien i sommer fortelle oss at Norge er det landet der Alienwares maskiner går raskest unna.

På innsiden

Selv om spesifikasjonene på vår testmaskin i grunn taler for seg selv, skal vi ikke bare ta de rå tallene for god fisk. Vi skal se på hvor godt de ulike komponentene er satt sammen, og nøyaktig hvilken ytelse flerfoldige tusenlapper og en etter hvert vond rygg kan gi deg. Siden det her er snakk om en bærbar må man virkelig være nøye ved valg av komponenter, da det ikke er selvsagt at du kan bytte dem ut siden.

Men som vi ser når vi skrur av bunnplata, er vi ikke helt låst. To plasser for minnebrikker er tilgjengelig for utskifting, og det samme er batteriet og de to lagringsenhetene. Harddisken og SSD-en ligger stablet oppå hverandre på motsatt side av det store Bluray-drevet, og det er altså ikke noe i veien for å skifte ut snurredisken for en SSD til.

Under maskinen får du enkelt tilgang til å skifte batteri, lagringsenheter og minne.
Under maskinen får du enkelt tilgang til å skifte batteri, lagringsenheter og minne.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no
Type Testkonfigurasjon (Finnes også i andre konfigurasjoner)
Prosessor Intel «Haswell» Core i7-4800MQ (2,7 GHz – 3,7 TurboBoost, 6 MB cache, 4 kjerner)
Minne 16 GB DDR3 1600 MHz RAM
Harddisk 256 GB SSD SATA III + 750 GB  7200 RPM SATA III HDD
Skjermkort Intel HD Graphics 4600 + Nvidia GTX 780M SLI
Skjerm 18,4 tommer WLED
1920 x 1080 pikslers oppløsning (Full HD)
Semireflekterende
Trådløs tilkobling 802.11ac WiFi
Bluetooth 4.0
Batteri 86 Wh 8 celler
Operativsystem Windows 8 64-bit
Størrelse 45,5 cm bred, 32,5 cm dyp, 5,5 cm høy
Vekt Datamaskin: 5,5 kilogram
Strømforsyning: 1,3 kilogram
Pris Omtrent 29 000 kroner

Som vi ser finner vi i Alienwares 18-serie komponenter som kan forsvare litt ryggvondt. Som de fleste andre maskiner fra det øvre prissjiktet som har kommet siden i sommer, er også denne utstyrt med en av Intels nye Haswell-prosessorer. Fokuset i den såkalte Haswell-generasjonen ligger på strømsparing og effektivisering, men hjernen i dagens testkandidat er absolutt ingen forsiktig stakkar.

Heller ikke topplokket slipper unna de mange LED-lysene, men vi synes Alienware 18 heller mer mot gjennomført enn overdrevent.
Heller ikke topplokket slipper unna de mange LED-lysene, men vi synes Alienware 18 heller mer mot gjennomført enn overdrevent.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Core i7-4800MQ heter den utvalgte, og den er virkelig ikke redd for å ta i et tak når det trengs. Den kjører normalt på 2,7 GHz over alle fire kjernene, men kan strekke seg helt til 3,7 GHz under de mest krevende operasjonene.

Integrert i denne prosessoren ligger også Intels innebygde grafikkløsning, HD 4600 – men det er ikke for å få daff integrert grafikk du kjøper en Alienware-maskin. For mens den integrerte løsningen gjør susen i kontorprogrammer, til nettsurfing og under videoavspilling, er det med Nvidias kraftige dedikerte grafikk at moroa virkelig begynner. Alienware 18 har nemlig to GeForce GTX 780M-kort i SLI på plass under panseret. Oss bekjent er det få andre tilbydere av dette oppsettet for bærbare maskiner i dag, og vi er i alle fall spente på å finne ut hva for slags sprell dette paret kan utrette sammen.

Resten av innmaten i maskinen er relativt ordinær. Vi finner i vårt testeksemplar 16 GB minne, en SSD på 256 GB for operativsystem og favorittapplikasjoner, samt en snurredisk på 750 GB for lagring av diverse bilder, musikk og video. Ellers kan Alienware 18-serien skilte med den nye trådløse overføringsstandarden 802.11ac, som gir opptil tre ganger så høy overføringshastighet som eldre n-standarden.

Men nok om innmaten for nå, det neste vi skal gjøre er å gå maskinens eksteriør nærmere i sømmene »

Testmaskinen har vært på lån fra Dell.

Gå til side

Dell Alienware 18

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen