TEST: Alfawise Sonic Electric Toothbrush s100

Test Alfawise Sonic Electric Toothbrush s100

(Foto: David Auby Johansen, Tek.no)

En tannbørste til bare 200 kroner slår knock-out på flere toppmodeller

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Rimelige modeller av kostbare produkter er ikke noe nytt fenomen, og ofte kan de se helt identiske ut fra utsiden. Som regel er det allikevel en hake. Det billigere produktet går lettere opp i limingen eller leverer ikke samme kvalitet som originalproduktet. En sjelden gang viser det seg imidlertid at kopien er minst like god som originalen.

Følger man produksjonskjeden tilbake vil man også kunne oppdage at mange merkeprodukter og rimeligere «knock-offs» ikke sjelden produseres under samme tak.

Alfawise sin Sonic electric toothbrush s100, som vi ser nærmere på i denne testen, er nettopp et slikt produkt. Utseendemessig er den nemlig slående lik vinneren fra vår test av tannbørster over 1000 kr - nemlig Philips sin Sonicare Diamond Clean. Begge tannbørstene har avlange børstehoder, 5 børstemoduser og samme slanke design. Den store åpenbare forskjellen er prisen.

Mens Alfawise sin modell koster rett i overkant av 200 kr på diverse utenlandske nettbutikker (vi fikk vårt testeksemplar fra Gearbest), koster Philips' toppmodell nesten ti ganger så mye. 

Til tross for den enorme prisforskjellen blir det i denne testen naturlig å sette Alfawise-børsten opp mot Philips sin vinnermodell. En annen naturlig sammenligning er de billigere tannbørste-modellene i priskategorien under 1000 kr. I tabellen under vil du derfor finne Philips sin "Sonicare Diamond Clean", samt de to beste tannbørstene fra vår test av tannbørster under 1000 kr (Philips Sonicare EasyClean som ble "Best i test" og Jordan Clean som fikk merkelappen "Godt kjøp").

 Merke Alfawise Sonic Electric Toothbrush  s100 Philips Sonicare Diamond Clean (HX9333/07) Philips Sonicare EasyClean (HX6511/22) Jordan Clean (TB-60W)
Pris 206 kr 1899 kr 499 kr  249 kr
Målt batteritid
5 timer 33 min 2 timer 46 min 3 timer 26 min  2 timer 29 min
Pulseringer pr/min
31 000 62 000 31 000  8800
Trykksensor Nei Nei Nei  Nei
Tidssensor Ja Ja Ja  Ja
Målt støynivå 49 db 60 db 62 db  67 db
Vekt 113 g 140 g 131 g 127 g
Reiseetui Ja Ja Nei  Nei
Bluetooth/WiFi Nei Nei Nei  Nei
Antall børstemoduser 5 5 1  1
Antall børstehoder
2 stk 3 stk 1 stk  1 stk
 
 

Testkriterier

Det viktigste kriteriet i enhver test av elektriske tannbørster vil være børstens effektivitet.

For å teste dette har vi også denne gangen gått til innkjøp av plakktabletter som legger igjen en rød film på tennene der det har dannet seg plakk. Disse har vi tatt i bruk både før og etter pussing. Det som avgjør hvor godt tannbørsten pusser er en kombinasjon av bevegelseshastighet, vibreringsstyrke og utforming av børstehodet.

En annen svært viktig faktor er naturligvis batteritiden. Her har vi målt store forskjeller tidligere og denne gangen ble intet unntak.

I tillegg til dette ser vi på om tannbørsten har trykksensor (som sier ifra om man pusser for hardt), tidssensor (som indikerer når man skal skifte område og når man er ferdig), antall børstemoduser og om tannbørsten har noen ekstrafunksjoner. For eksempel om den kan kobles til en app eller lignende. Det vil også telle positivt om produktet kommer med ekstrautstyr som ekstra børstehoder eller reiseetui.

Skånsom. Kanskje for skånsom.

Førsteinntrykket av Alfawise sin Sonic Electric Toothbrush s100 er svært positivt. Den ligger godt i hånden, har en lav vekt (letteste modell av samtlige vi har testet) og har et design som nærmest imiterer Philips sin Sonicare Diamond Clean. Materialmessig oppleves den som som enkel, men robust.

Under pussing er den behagelig å holde i. Den vibrerer lite i hånden. Det kan tyde på solid konstruksjon, men det kan også være en indikasjon på at tannbørsten ikke er særlig kraftfull. Pussingen er definitivt skånsom. Kanskje for skånsom for enkelte. Plakktesten viser at børsten er mer effektiv på jevne overflater enn når den nærmer seg ytterkanten på tennene. Allikevel må det sies at børsten allikevel kommer godt ut av det i plakktesten.

Med 31000 pulseringer per minutt ligger Alfawise s100 på samme nivå som de raskeste tannbørstene i samletesten vår av billige elektriske tannbørster. Til sammenligning kunne toppmodellen Philips Diamond Clean skilte med 62000 pulseringer per minutt. Det merkes på effektiviteten. Effektivitetsmessig ligger nok denne modellen et hakk under Philips Sonicare Easyclean som kom seirende ut i testen over tannbørster under 1000 kr. Børstehodet som følger med Alfawise s100 er også for mykt for min smak.

Overlegen batteritid

Med en batteritid på 5 timer og 33 minutter utklasser Alfawise s100 samtlige tannbørster vi har hatt inne til test. Den har over 2 timer bedre batteritid enn nestemann på lista (Philips Sonicare EasyClean) og dobbel så god batteritid som produktet den forsøker å etterligne - nemlig Philips Sonicare Diamond Clean.

Dette er definitivt tannbørsten for deg som er mye på reisefot og som ikke har lyst å drasse med en lader. Med 2 minutters pussing morgen og kveld vil batteriet holde i nesten 3 måneder. Det er intet annet enn vanvittig.

Når det gjelder batteriindikatoren viser denne kun om det er batteri igjen eller ikke. Her mangler det en stegvis indikator, noe som er greit å ha hvis man er usikker på om batteriet kan holde hvis man skal bort et par dager. 

5 like moduser

Med et lydnivå på knappe 49 db er Alfawise s100 den roligste av samtlige tannbørster vi har testet tidligere. Med en vekt på 113 gram er det også den letteste av tannbørstene vi har testet.

Modellen kan skilte med 5 ulike moduser. I test viser det seg imidlertid at det er minimal med forskjell på de ulike modusene og det kan virke som de er der mest for syns skyld (se videoen nedenfor). Manualen råder deg til å bruke "Massage"-mode første uken, så "Sensitive"-mode andre uken for så å gå over i normal "Clean"-modus etter det. Dette er nok helt unødvendig for de fleste siden denne tannbørsten i utgangspunktet pusser veldig skånsomt. Det skal sies at det kiler litt i tannkjøttet de første gangene man bruker tannbørsten (dette er også tilfelle på de andre tannbørstene vi har testet med avlangt børstehode), men dette er noe man raskt venner seg til.

Joda, den har 5 moduser, men de er alle omtrent helt like.

Alfawise s100 får også et annet lite trekk for ikke å ha minnefunksjon. Tannbørsten husker ikke hvor man var i pussingen hvis man slår av tannbørsten av og på underveis, og det gjør man jo gjerne for å spytte ut tannkrem eller skylle børsten. Slår man av tannbørsten bare et lite øyeblikk så tilbakestilles timeren.

Av ekstrautstyr kommer modellen med 2 børstehoder og et eget reiseetui.

Konklusjon

Alfawise Sonic Electric Toothbrush er en av de absolutt rimeligste elektriske tannbørstene på markedet. Med en pris på rundt 200 kr ligger den godt under momsgrensen på 350 kr (inkl. frakt) og kan kjøpes på diverse nettbutikker som sender til Norge. Utseendemessig er den slående lik Philips Sonicare Diamond Clean som kom seirende ut av det i vår test av tannbørster over 1000 kr. 

I vår plakktest kom tannbørsten godt ut selv om den sliter med de vanskeligste områdene. Pulseringsfrekvensen på 31000 pr/min er samme som på Philips Sonicare Easyclean som var vinnermodellen blant de billige tannbørstene. 

Det som virkelig overrasker og som gjør at denne modellen kommer svært godt ut av det alt i alt er batteritiden på 5 timer og 33 minutter. Det er ren knock-out på samtlige andre modeller vi har testet.

Dette er ikke den aller beste tannbørsten på markedet, men til en pris på rundt 200 kroner er det vanskelig å finne noen som gir deg like mye verdi for pengene. Dette er en elektrisk tannbørste du godt kunne tatt med deg på et par måneders backpacker-tur uten lader og det er ikke verst når prislappen er på snaue 200 kr.

Sjekk også ut våre andre tannbørste-tester: 


8.5/10
Meget bra

Alfawise Sonic S100

"Denne tannbørsten fra Alfawise har ekstremt bra batteritid og gir et godt pusseresultat."

Fordeler

  • Ekstremt bra batteritid
  • Godt pusseresultat
  • Mye tannbørste for pengene
  • Pent design
  • Kommer med reiseetui

Ting å tenke på

  • For skånsom for enkelte
  • For myke børster
  • Minimale forskjeller på pussemodusene
  • Mangler minnefunksjon

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen