TEST: ADATA XPG V2 2x4GB DDR3 2800 MHz

Test ADATA XPG V2 2x4GB DDR3 2800 MHz

(Bilde: Sindre Eldøy - Tek.no)

Virkelig kjapt minne gjør det ikke alltid best

Frekvensen på disse modulene er den høyeste vi har testet, men de skuffer på et viktig punkt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Testoppsett
Hovedkort
Prosessor
RAM
Strømforsyning
Skjermkort
Lagring
Plextor PX-128M2S-02 SSD
Operativsystem
Microsoft Windows 8
ADATA XPG @ 3000 MHz 13-15-15-40.
ADATA XPG V2 @ 3000 MHz 13-15-15-40.

Overklokking

Maskinvaren som ble benyttet var basert på Intels LGA1150-plattform. Oppsettet kan ses i tabellen til høyre.

For å hindre overklokking av prosessorens arbeidsfrekvens, ble overklokkingen av minnemodulene i hovedsak gjort ved å øke forholdet mellom systemets bussfrekvens og minnefrekvens.

Ved å aktivere minnemodulenes XPG-innstillinger for så å øke arbeidsfrekvensen, kjørte minnemodulene raskt med en arbeidsfrekvens på 2933 MHz ved 1,65 volt arbeidsspenning og tilgangstidene 11-11-11-31.

Da vi skulle overklokke ytterligere ble det straks mer komplisert. Forholdet mellom bussfrekvens og minnefrekvens som gav en minnefrekvens på 3000 MHz førte nemlig til at maskinen ble ustabil. Løsningen ble å øke minnefrekvensen fra 2933 MHz til 3024 MHz ved å øke systemets bussfrekvens. Her måtte vi dessuten øke minnets arbeidsspenning til 1,7 volt og tilgangstidene til 13-15-15-40 for at maskinen skulle bli stabil.

Når vi øker systemets bussfrekvens blir også prosessoren overklokket. Vi kompenserte for dette ved å senke prosessorens multiplikator, men valgte å utelate resultater hvor minnet kjørte på 3024 MHz arbeidsfrekvens fra ytelsesgrafene, da disse resultatene ble misvisende.

For å teste stabiliteten til minnet brukte vi programmet Memtest86. I tillegg kjørte vi en lengre runde med Windows-baserte testprogrammer for å se til at alt var stabilt også i Windows.

Ytelse

Minnemodulene ble testet opp mot minnesettene nedenfor:

Vi startet med måling av minnets båndbredde med programmet Sciencemark 2. Overraskende nok havner minnesettet fra ADATA i nedre del av grafen, og leverer såvidt høyere båndbredde enn budsjettsettet fra Corsair som har en arbeidsfrekvens på 1600 MHz med tilgangstiden CL8.

I AIDA64 ser vi igjen laber ytelse hos minnemodulene fra ADATA. De leverer bedre ytelse enn minnemodulene med 1600 MHz arbeidsfrekvens, men må se seg slått av minnesettene med relativt høy arbeidsfrekvens og strammere tilgangstider. Vi er spesielt skuffet over ytelsen ved skriving.

AIDA64Responstid_Lavereerbedrens.

Når AIDA64 måler minnets responstid ser vi svært gode tall hos dagens testprodukt, som havner på topp av grafen. Det er dermed tydelig at arbeidsfrekvens spiller en vel så viktig rolle som tilgangstidene når det kommer til responstid.

I PCMark 7 valgte vi ut testene kalt Creativity og Computation, for å se nærmere på hvordan minnets båndbredde og responstid påvirker maskinens ytelse ved arbeid med med lyd-, bilde- og filmmateriale. Her ser vi at det er minimale forskjeller i ytelse mellom du ulike minnesettene, med bare 1,7 prosent ytelsesforskjell mellom topp og bunn på grafen.

Verstingminnet fra ADATA må se seg slått av Corsairs Dominator Platinum-minne som kjører med 2133 MHz arbeidsfrekvens og tilgangstiden CL9.

Bli med til siste side for å lese  vår konklusjon »

ADATA XPG V2 2800 MHz 8 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen