TEST: Adata DashDrive Elite SE720

Test Adata DashDrive Elite SE720

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Gir deg langt raskere lagring enn noen minnepinne

Adata byr på ekstern SSD pakket inn i et solid stålskall.

Adata er ute på frierferd igjen, etter at de forsøkte seg med minnepinnen DashDrive S107 noe tidligere. Denne gangen er det en ekstern SSD som skal i ilden, nærmere bestemt DashDrive Elite SE720.

Eksterne SSD-er dukker opp i større og større utstrekning, og de er fin lagringsløsning midt mellom minneminner og eksterne harddisker. Her får du relativt godt med lagringskapasitet, med en veldig god ytelse.

Snerten løsning.
Snerten løsning.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

DashDrive Elite SE720 skal ifølge Adata være den tynneste eksterne SSD-en på markedet, og vi må innrømme at den virker ganske tynn med sine 8,9 millimeters tykkelse.

Spesifikasjoner

  • Modell: DashDrive Elite SE720
  • Tilkobling: USB 2.0 og 3.0
  • Kapasitet: 128 GB (Finnes også med 64 GB)
  • Skriveytelse: opp til 400 MB/s
  • Leseytelse: opp til 300 MB/s
  • Vekt: 110 gram
  • Størrelse (L x B x H mm): 11,7 x 7,9 x 0,9 cm

Design

Det første som slår oss med SE720 er nettopp tykkelsen, som ifølge Adata bare er på 8,9 millimeter. Det gjør at den stiller i samme klasse som en rekke av dagens topptelefoner. Bredden og lengden viser at det er snakk om en tradisjonell SSD på innsiden av skallet.

Inne i etuiet ligger SSD-en med god beskyttelse.
Inne i etuiet ligger SSD-en med god beskyttelse.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Selve skallet er i seg selv laget i børstet stål, med et blankt parti midt på. Den børstede delen skal ifølge Adata være svært så motstandsdyktig mot riper og andre småskader. Slike påstander må selvfølgelig etterprøves. Vi forsøkte med litt forsiktig rissing, og det kom en synlig ripe. Med tilsvarende redskap og kraft gjorde vi det samme på det blanke feltet, og merket der ble enda lettere å se.

Midt på det blanke feltet står forøvrigmodellnavnet, Adata og ikke minst SSD med store og fete bokstaver – men det er også alt..

På kortenden av SSD-en finner vi for det første en USB 3.0-tilkobling, samt en egen knapp der det står «Backup». Trykker du på denne kan data automatisk synkroniseres fra datamaskinen din, til SSD-en. 

I bruk

Testkonfigurasjon

Hovedkort: MSI Z77
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Minne: Crucial DDR3 1866 MHz
Skjermkort: Nvidia GeForce GTX 760

En ekstern SSD blir på mange måter en konkurrent til både minnepinner og tradisjonelle harddisker. Sett opp mot en ekstern harddisk har den en mye råere ytelse, og både vekten og strømtrekket vil være vesentlig lavere. Kapasiteten vil derimot være vesentlig lavere.

Litt av det samme ser vi mot minnepinner, men her vil minnepinnene være de letteste alternativene. SSD-ene vil likevel i en typisk situasjon by på bedre ytelse, siden de er bygget opp på en annen måte enn minnepinnene.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Uansett hvordan man velger å se på en ekstern SSD er det ikke til å komme bort fra at dette helt enkelt er snakk om en form for ekstern lagring, beregnet på et liv på farten. Den er for stor til å ha i lommen, selv om det er fysisk mulig. Dermed er den dømt til et liv i en veske eller en sekk, uten at det trenger å være noe negativt i seg selv.

Når det gjelder tilkobling til datamaskinen er det ingen store problemer, den benytter vanlig USB 3.0. Det er bare å koble til, så virker den.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Sammen med SE720 følger det et etui i et eller annet syntetisk materiale. Ved å benytte denne beskytter du enheten enda bedre, samtidig som du har full tilgang til det du trenger. En ren bonus ved å bruke denne er at du slipper alt av fingeravtrykk på det blanke feltet, absolutt positivt om du henger deg opp i sånt.

Ytelse

Dette er den første eksterne SSD-en vi tester, og dermed har vi valgt å sette den opp mot et knippe minnepinner som en sammenligning.

Vi starter med en liten runde i SiSoft Sandras dedikerte minnepinnetest, der en rekke filer med forskjellig størrelse blir kjørt gjennom den.

 

Det store fortrinnet med SE720, sett opp mot de tradisjonelle minnepinnene, ser vi i den første grafen. Ved overføring av småfiler ligger dagens testprodukt milevis over konkurrentene. Dette henger sammen med at konstruksjonen på en SSD er noe annerledes, med flere minnebrikker. Dermed kan skrivingen og lesingen fordeles mer utover, og den samlede ytelsen vil kunne øke.

Øker vi til 2 MB er det fremdeles ingen som kan tukte SE720, den ligger milevis foran «konkurrentene». 

Vi runder av med 256 MB, og her ser vi at den første konkurrenten er oppe og snuser på sporet etter SE720. Likevel er det liten tvil om hva du skal velge om det er ytelsen som står i fokus.

 

Vi avslutter med litt skikkelige filstørrelser, og her ser vi at SE720 faktisk yter en del bedre enn det Adata selv lover. Det er fremdeles et lite stykke opp til de moderne interne SSD-ene. Ser du på en av de siste SSD-testene våre, der et hav av SSD-er er tatt med i sammenligningen, ligger Adatas eksterne løsning omtrent 100 megabyte i sekundet under – både på skriving og lesing.

Disse SSD-ene er imidlertid testet internt i maskinen, ikke over USB-grensesnittet, noe som gir de en ufortjent fordel. Med 400 MB/s ved skriving og 387 MB/s ved lesing, er det klar at det Adata egentlig gjør, er å presse den teoretiske ytelsen man kan få over USB-grensesnittet i seg selv. Resultatene vi ser er jevnt over milevis over tradisjonelle eksterne løsninger.

Konklusjon

Adata DashDrive Elite SE720 tiltaler oss veldig, men det er likevel ikke bare fryd og gammen.

Kapasitetsmessig finnes SE720 bare med 128 gigabyte. Dette er i og for seg en grei kapasitet, som burde holde til en god del forskjellig. Likevel er det slik at denne kapasiteten lett finnes på minnepinner, selv de som koster under 500 kroner. Dog skal det legges til at slike minnepinner aldri vil være i nærheten av den ytelsen du kan forvente av SE720.

Vi du ha mer er det slettes ikke uvanlig med eksterne harddisker i 2,5-tommers format som byr på både én og to terabyte med lagringskapasitet. SE720 er like stor fysisk, men har altså vesentlig lavere lagringskapasitet.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Siden enheten først skal være så stor kunne vi godt tenkt oss en høyere kapasitet, gjerne 256 gigabyte eller kanskje til og med 512 gigabyte. Likevel er det ikke til å komme unna at en slik enhet ville blitt veldig dyr.

Det bringer oss over på prisen, som ikke er helt klar i Norge enda. Regn dog med rundt tusen kroner, hvilket er relativt hyggelig sett i forhold til kapasitet og ytelse. Sett opp et varsel i Prisguide, så får du beskjed når den er her til lands.

Ytelsen er veldig fin, her går det unna med rundt 400 megabyte i sekundet, og det er kjapt. Spørsmålet blir bare om du trenger en lagringsløsning som byr på såpass med ytelse, eller om du heller bør satse på tilsvarende kapasitet i en mer hendig minnepinne. Eller kanskje en harddisk med samme fysiske størrelse, men med mye høyere lagringskapasitet.

Gode alternativer

Det er mange alternativer. Liker du kapasiteten, men vil ha noe litt mindre og nettere, kan en minnepinne være løsningen. Kingston DT HyperX 128 GB koster for eksempel snaue 900 kroner. Kostnaden med den mindre størrelsen er at ytelsen også faller en del i forhold til SE720.

Går vi andre veien, altså til en ekstern harddisk finner vi Western Digital  My Passport 2 TB, som også koster rett under tusen kroner. Som navnet indikerer får du her hele to terabyte med lagringskapasitet. Prisen du må betale er tregere ytelse, og akkurat denne harddisken er noe tykkere enn SE720.

En intern SSD kan være mye kjappere:
Som denne verstingmodellen fra OCZ »

Gå til side

ADATA DashDrive Elite SE720

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen