TEST: Adata DashDrive Elite SE720

Test Adata DashDrive Elite SE720

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Gir deg langt raskere lagring enn noen minnepinne

Adata byr på ekstern SSD pakket inn i et solid stålskall.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Testkonfigurasjon

Hovedkort: MSI Z77
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Minne: Crucial DDR3 1866 MHz
Skjermkort: Nvidia GeForce GTX 760

En ekstern SSD blir på mange måter en konkurrent til både minnepinner og tradisjonelle harddisker. Sett opp mot en ekstern harddisk har den en mye råere ytelse, og både vekten og strømtrekket vil være vesentlig lavere. Kapasiteten vil derimot være vesentlig lavere.

Litt av det samme ser vi mot minnepinner, men her vil minnepinnene være de letteste alternativene. SSD-ene vil likevel i en typisk situasjon by på bedre ytelse, siden de er bygget opp på en annen måte enn minnepinnene.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Uansett hvordan man velger å se på en ekstern SSD er det ikke til å komme bort fra at dette helt enkelt er snakk om en form for ekstern lagring, beregnet på et liv på farten. Den er for stor til å ha i lommen, selv om det er fysisk mulig. Dermed er den dømt til et liv i en veske eller en sekk, uten at det trenger å være noe negativt i seg selv.

Når det gjelder tilkobling til datamaskinen er det ingen store problemer, den benytter vanlig USB 3.0. Det er bare å koble til, så virker den.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Sammen med SE720 følger det et etui i et eller annet syntetisk materiale. Ved å benytte denne beskytter du enheten enda bedre, samtidig som du har full tilgang til det du trenger. En ren bonus ved å bruke denne er at du slipper alt av fingeravtrykk på det blanke feltet, absolutt positivt om du henger deg opp i sånt.

Ytelse

Dette er den første eksterne SSD-en vi tester, og dermed har vi valgt å sette den opp mot et knippe minnepinner som en sammenligning.

Vi starter med en liten runde i SiSoft Sandras dedikerte minnepinnetest, der en rekke filer med forskjellig størrelse blir kjørt gjennom den.

 

Det store fortrinnet med SE720, sett opp mot de tradisjonelle minnepinnene, ser vi i den første grafen. Ved overføring av småfiler ligger dagens testprodukt milevis over konkurrentene. Dette henger sammen med at konstruksjonen på en SSD er noe annerledes, med flere minnebrikker. Dermed kan skrivingen og lesingen fordeles mer utover, og den samlede ytelsen vil kunne øke.

Øker vi til 2 MB er det fremdeles ingen som kan tukte SE720, den ligger milevis foran «konkurrentene». 

Vi runder av med 256 MB, og her ser vi at den første konkurrenten er oppe og snuser på sporet etter SE720. Likevel er det liten tvil om hva du skal velge om det er ytelsen som står i fokus.

 

Vi avslutter med litt skikkelige filstørrelser, og her ser vi at SE720 faktisk yter en del bedre enn det Adata selv lover. Det er fremdeles et lite stykke opp til de moderne interne SSD-ene. Ser du på en av de siste SSD-testene våre, der et hav av SSD-er er tatt med i sammenligningen, ligger Adatas eksterne løsning omtrent 100 megabyte i sekundet under – både på skriving og lesing.

Disse SSD-ene er imidlertid testet internt i maskinen, ikke over USB-grensesnittet, noe som gir de en ufortjent fordel. Med 400 MB/s ved skriving og 387 MB/s ved lesing, er det klar at det Adata egentlig gjør, er å presse den teoretiske ytelsen man kan få over USB-grensesnittet i seg selv. Resultatene vi ser er jevnt over milevis over tradisjonelle eksterne løsninger.

Bli med over til siste side, der vi lar dommen falle »

Gå til side

ADATA DashDrive Elite SE720

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen