TEST: Acer Revo Build M1-601

Test Acer Revo Build M1-601

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Acer har tenkt nytt og godt, men gjort det feil

Revo Build kan settes sammen etter behov. Tanken bak er i det minste god.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

Acer Revo M1-601 er som nevnt på forrige side ikke noen spesielt sterk PC. Du kan få den med Celeron- eller Pentium-prosessor fra samme generasjon, hvorav sistnevnte er den sterkeste. Det er også den vi har fått til test.

Videre kommer datamaskinen med kun 2 GB RAM, selv om den takler 8 GB dersom behovet skulle være der. Den interne flashlagringen på kun 32 GB er heller ikke så mye å skryte av. Her er altså det meste på et rent minimum, og det er grunnen til at prisen ikke virker så dum. Vårt eksemplar av Acer Revo M1-601 ligger på rundt 2500 kroner.

Men skal du ha det samme oppsettet som vi fikk til test, altså inkludert harddisk- og lydblokk, begynner du å nærme deg fem tusen kroner totalt.

For ren ytelse er det imidlertid kun «grunnblokka» vi ser på, og da er vi altså i en prisklasse hvor det ikke finnes så veldig mange alternativer. Men vi har da sannelig fått testet noen andre rimelige småtasser også. HP Pavilion Mini Desktop er kanskje den nærmeste vi kommer, ettersom denne også er utstyrt med en Pentium-prosessor.

Den Celeron-utstyrte ASRock Beebox vil vi også ha med som sammenligningsgrunnlag, da denne ligger i samme prisklasse – men det er da uten operativsystem. Vi tar også med den sterkere og dyrere MSI Cubi for å vise hva du kan få dersom du legger mer penger i PC-en.

Ikke overraskende er det nettopp MSI Cubi - 018EU med Intel Core i3-prosessor som viser seg å være den raskeste i dette selskapet. Vi noterer oss videre at Acer Revo M1-601 med Pentium N3700 egentlig har ganske laber enkeltkjernet ytelse, noe som får den til å henge etter HPs tokjernede Pavilion Mini Desktop – men siden Pentium N3700 har fire kjerner kan den bedre når forholdene ligger til rette for det.

Nettopp dette skjer i videokonverteringsprogrammet Handbrake, som altså tar for seg av samtlige tilgjengelige prosessorkjerner. Dermed rykker Acer Revo Build fra HP Pavilion Mini Desktop her.

Acers lille datamaskin er som sagt kun utstyrt med 32 GB flashminne for lagring, og ikke er det spesielt kjapt heller – faktisk ser vi at snurredisken i HP Pavilion Mini Desktop kan skilte med raskere skrivehastighet. Men dette er selvfølgelig for større filer, og for de fleste vil uansett den raskere lesehastigheten være viktigere.

Vi er dog langt unna SSD-er av typen som sitter i ASRock Beebox og MSI Cubi.

Innen grafikkytelse legger Acer Revo Build seg mellom HPs og ASRocks små datamaskiner, vi vil vel kanskje si nærmest ASRock Beebox. Men ingen av disse kan sies å være ment for noe særlig mer enn spilling i nettleseren eller mindre krevende titler.

Oppsummering og konklusjon

Acer Revo Build lar deg «sette sammen» en PC ved å stable forskjellige modulblokker i høyden. Det et artig konsept. Det fungerer også, men hverken grunnblokka M1-601 eller de to andre modulene vi har fått se på har imponert oss i nevneverdig grad.

For å begynne med den nevnte M1-601, som jo skal kunne fungere som en komplett PC alene, her har du kun 32 GB lagringsplass – som i et Windows-miljø ganske enkelt ikke er nok. Da trenger du harddiskblokka, som faktisk støtter USB 3.0, men slår om takten til USB 2.0-hastigheter straks den stables oppå en annen Revo Build-blokk.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Grunnblokka er heller ikke spesielt kompakt sammenlignet med andre små PC-er vi har hatt inne. HP Pavilion Mini Desktop med Pentium-prosessor er eksemplvis lavere, selv med to minnemoduler og en 2,5-tommers harddisk innabords.

Den andre tilleggsblokka vi har sett på er lydblokka – eller DAC-en som den også kalles – men denne blokka kan egentlig ikke by på bedre lyd enn selve grunnblokka M1-601. Den har riktignok volumkontroll, mikrofon og et par svake høyttalere, men om det er verd en knapp tusenlapp er et annet spørsmål.

Det kanskje mest positive med disse eksterne blokkene er at det er veldig enkle å koble til og fra, og at de i tillegg kan fungere med andre datamaskiner også. Sånn sett kan eksempelvis harddiskblokka gi deg en bedre opplevelse koblet til en hvilken som helst USB 3.0-port enn stablet sammen med M1-601.

Det som redder Acer Revo Build M1-601 litt er prisen. Vårt testeksemplar får du for rundt 2500 kroner, mens den svakere Celeron-versjonen såvidt dupper under to tusenlapper. Ser vi dette mot HP Pavilion Mini Desktop, som i dette selskapet totalt sett er den PC-en som ligger nærmest i ytelse, er Aceren rundt tusen kroner rimeligere.

Men så trenger du altså uansett en eller annen løsning for å skaffe mer lagringsplass, og litt mer minne hadde heller ikke vært dumt, så du må eventuelt kalkulere inn dette også. Vi vet det finnes Revo Build-versjon med Core i3-prosessor, 4 GB RAM og 500 GB harddisk, men den er dessverre ikke for det norske markedet. Enn så lenge i hvert fall.

Alt i alt fremstår Acer Revo Build som en god idé. Dessverre synes vi ikke idéen virker spesielt godt gjennomført.

Har du litt mer gryn å rutte med, hadde vi heller siktet oss inn på en MSI Cubi. Den er enda mindre, langt raskere og enda mer stillegående.

Eller kanskje du trenger en liten boks med spillmuskler?
TEST: Zotac Zbox Magnus EN970 >>>

Gå til side

5/10
Middelmådig

Acer M1-601 (DT.B28EQ.001)

"God idé. Ikke så godt gjennomført."

Fordeler

  • Enkel å «bygge», altså legge til og fjerne blokker/funksjonalitet
  • Blokkene kan brukes med andre datamaskiner
  • RAM kan oppgraderes i ettertid
  • Mus og tastatur følger med
  • Pris på grunnblokka

Ting å tenke på

  • Litt beskjeden ytelse og lite RAM
  • For lite lagringsplass i grunnblokka
  • USB 2.0-hastighet mot harddiskblokka
  • Ikke mulig å sette inn harddisk selv
  • Kun plass til én minnemodul

Acer M1-601 (DT.B28EQ.001)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen