Acer Iconia A3 er et nettbrett som ikke koster skjorta.

Test Acer Iconia A3

Acer Iconia A3 er et nettbrett som ikke koster skjorta. (Bilde: Einar Eriksen)

Acer Iconia A3-A10

Stor skjerm for lite penger. Men fins det gode grunner for å punge ut litt mer?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mens mange andre nettbrettprodusenter pøser på med brett til de som tar seg råd til å betale over 6000 kroner for de mest påkostede, fokuserer Acer i større grad på å tilby alternativer for de som ikke er laget av penger. I sommer testet vi blant annet billige Acer Iconia A1 med rå ytelse for en rimelig penge. Nå har vi en av etterfølgerne, Iconia A3, på testbenken.

Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett
Størrelse: 25,9 x 17,4 x 1,0 cm
Vekt: 600 gram
Skjerm: 10,1-tommers LCD, IPS, LED-bakbelysning, 1280 x 800 piksler, kapasitiv berøringsskjerm
Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned
Inn-/utganger: Micro-USB for lading og dataoverføring, 3,5 mm hodetelefonutgang
Menysystem: Android 4.2.2 Jelly Bean

Pris: Fra 2300 kroner

Kort sagt:
dsad Bra brukergrensesnitt og kjappe menyer
dsad Grei byggekvalitet

dsad Litt svak skjerm
dsad Android 4.2.2 kan være litt rotete for nye brukere

Iconia A3 får du helt ned til 2200 kroner, og den er en ganske naturlig oppfølger til A1. Den viktigste forskjellen er at skjermen er større og har høyere oppløsning.

Design og skjermstørrelse

Iconia A3 veier over 140 prosent av det A1 gjør, og størrelsen har også økt i takt med skjermstørrelsen. Nå snakker vi om en 10,1 tommer stor skjerm, som er blant de aller største skjermvariantene i dagens nettbrettmarked.

Dette er altså ikke et nettbrett du stikker i lomma på vei ut av døra, men et nettbrett du må installere i en sekk eller lignende for å drasse rundt på. Et slikt nettbrett erstatter nok ikke den bærbare datamaskinen din når det kommer til funksjonalitet, og mange av oppgavene nettbrettet kan gjøre mens du er i farten kan også mobilen din få til. Den kan fort falle mellom to stoler.

Nettbrettet har imidlertid en god skjermstørrelse til lesing. Nettaviser flest passer inn på skjermen som hånd i hanske. Undertegnede leser også mange forskningsrapporter i PDF-format i forbindelse med studier, og når disse kommer opp i femti eller hundre sider begynner det å bli for slitsomt å lese på en datamaskin. Samtidig er femti eller hundre sider altfor mye å skrive ut med blekkskriveren. Dette nettbrettet er en grei mellomting, der du kan ha en god sittestilling mens du leser, selv om det også her kan bli slitsomt å for øynene å lese mye i forhold til på papir. Takket være skjermstørrelsen er oversikten god, slik at vi får både grafer og tekst av stor nok størrelse på skjermen samtidig.

Skjermen er i en fin størrelse til nettlesing.
Skjermen er i en fin størrelse til nettlesing.Foto: Einar Eriksen

Ikke den beste skjermen

Skjermen er ikke av høyeste kvalitet, noe et trent øye merker kjapt. Oppløsningen er forholdsvis lav, på 1280 x 800 piksler, og dette gir skjermen et noe uskarpt bilde. I tillegg kunne gjerne fargene vært klarere. Refleksjonen i skjermflaten er merkbar når vi ser filmescener fra mørke omgivelser. Du må imidlertid være ganske så kresen for å bli plaget av dette på noen måte, og prislappen gjør disse detaljene lett å tilgi. Lysstyrken er ganske høy, samtidig som de svake kontrastene i mørke bilder kommer frem.  Alt i alt er dette helt greit i forhold til prislappen, men om du går ned i skjermstørrelse får du høyere bildekvalitet i for eksempel LG G Pad 8.3. Betaler du noen få hundrelapper mer, får du like stor skjerm og høyere oppløsning i Asus MeMO Pad FHD10.

De to høyttalerne som spiller i stereo er plassert helt nederst på sidene av nettbrettet. Dette er til ulempe når du holder nettbrettet i hendene for å se en videosnutt eller spille et spill. Da demper du lyden ved at du holder over høyttalerne, og for å unngå dette må du holde nettbrettet på en litt mindre behagelig måte. Vi kan ikke si dette er noe stort problem, men om du synes det er et problem kan du løse det hele ved å plugge inn et sett øreplugger.

Nettbrettet er omtrent en centimeter tykk.
Nettbrettet er omtrent en centimeter tykk.Foto: Einar Eriksen

Ellers føles Iconia A3 solid, og det ser i bunn og grunn ut som nesten alle andre nettbrett gjør. Den store og skrikende blanke Acer-logoen som er plassert midt på den hvite baksiden kunne de imidlertid spart seg for i undertegnedes øyne. Det gjør at baksiden fungerer som en reklameplakat for Acer, og baksiden skulle gjerne vært litt mer anonym. Men det har mest med smak og behag å gjøre.

Baksiden har en stor Acer-logo.
Baksiden er bestykket med en stor Acer-logo.Foto: Einar Eriksen

Android uten krumspring

Operativsystemet i Iconia A3 er Android OS i versjon 4.2.2, altså en av flere versjoner som går under Jelly Bean-paraplyen. Det er helt akseptabelt å lansere et nettbrett med denne Android-versjonen nå, men du kan måtte belage deg på å få en oppdatering om ikke altfor lenge. Versjonen har nemlig vært gjeldende lenge, og både Android OS 4.3 Jelly Bean og 4.4 KitKat kan være aktuelt i fremtiden.

Låseskjermen er helt standard.
Låseskjermen er helt standard.

Acer har ikke gjort særlig mange egne tilpasninger i menyene, i motsetning til mange andre produsenter, men et ikon fra “Acer IntelliSpin” dukker opp når nettbrettet ligger flatt på bordet, og stopper skjermbildet fra å rotere. Acer Touch WakeApp lar deg låse opp enheten ved å holde fem fingre på skjermen i noen sekunder, eller både låse opp og aktivere kameraet på samme tid ved hjelp av to fingre.

De som er vant med nettbrett fra Android, drar nok også kjensel på dette oppsettet.
De som er vant med nettbrett fra Android, drar nok også kjensel på dette oppsettet.

Ellers er hele grensesnittet slik Google lagde det, og det fungerer vel og bra. I Jelly Bean-versjonene av Android får du tilgang til to nedtrekksmenyer der den ene viser varslinger og den andre viser batterinivå og gir deg tilgang til innstillingsmenyen samt at du får tilgang til en rekke innstillinger rett i menyen, slik som aktivering/deaktivering av Wi-Fi, Bluetooth, GPS, justering av lysstyrke og lignende som er greit å ha lett tilgjengelig.

Utenom de to bilspillene, er alt det du ser på skjermen her medfølgende apper. Litt forvirrende med to bildeapper og to filbehandlere.
Utenom de to bilspillene, er alt det du ser på skjermen her medfølgende apper. Litt forvirrende med to bildeapper og to filbehandlere.

I esken...

...finner du følgende:

  • Nettbrett
  • USB-kabel (USB og Micro-USB)
  • Adapter, 230V~, brukes sammen med USB-kabel for lading
  • Brukerveiledning

Acer Iconia A3-A10 16GB

Acer Iconia A3-A10 32GB

Acer Iconia A3-A10 16GB

Acer Iconia A3-A10 32GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen