9

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Myk melankoli med dype undertoner. Damien Rice er ikke en mann som tar lett på ting. Den irske musikeren fikk sitt store gjennombrudd med debutplaten ”O” i 2003, og har i ettertid vært et kjent navn på de fleste rødvinsmelankolikeres lepper. Ikke ulik Ryan Adams eller Jeff Buckley har han smeltet mange hjerter med desperate låter om både hjerte og smerte.

Se større versjon og flere bilder
Nye innfallsvinkler fra Mr. Rice.

Hørt det før

Denne gangen klarer han allikevel ikke å overraske med nye innfallsvinkler. Desperasjonen er kanskje mer tilstede denne gangen, med høyere gitarer og mer støy, men allikevel tones alt ut på slutten av et knippe stille og litt intetsigende låter.

Til tross, ”Elephant” og ”The Animals Were Gone” viser Damien Rice fra den siden vi er vant til å se ham fra – den beste. Likevel er det intervaller på platen som nok kunne ha blitt kortet ned litt.

Øye for kvalitet

På "9 Crimes" får han vokalhjelp fra Lisa Hannigan – et samarbeid som nesten tar lytteren tilbake til glansdagene til vakre Emmylou Harris og avdøde Gram Parsons nydelige prestasjoner, ikke nødvendigvis sjangermessig, men heller stemningsmessig. Deilig tristesse er stort sett stikkordet for alle låtene, selv om kun en håndfull står virkelig stødig på egne ben.

Deilige, myke pianotoner, harmoniske strykere og ren desperasjon har vist seg å være en formel som funker bra for unge Rice. Men heldigvis fremstår han som langt mer stabil enn sin artsfrende Ryan Adams – for Damien Rice har nøye planlagte arrangementer, en selvinnsikt og ikke minst, et øye for stødig kvalitet mange av hans kollegaer mangler. Kvalitetsstempelet er virkelig hans største styrke, for som låtskriver kan han til tider bli litt for repeterende.

Konklusjon

Sanger om tapt kjærlighet fra en singer/songwriter er som linedans – fallhøyden kan være stor. Blir det for mye smerte kan man ende opp som Saint Thomas eller Ryan Adams, en sytepave av rang. På ”O” beviste Damien Rice at han er mannen som holder hodet kaldt når det gjelder plateproduksjon. Denne gangen er han kanskje litt ustødigere, men det er lenge til han faller i samme felle som så altfor mange musikere i hans sjanger har gjort tidligere. ”9” byr på mange fine lytteopplevelser, selv om alt kanskje ikke er like revolusjonerende. Men hvem sa at kjærlighetssorg ble oppfunnet i går?

Damien Rice 9

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen