TEST: 3DR Solo

Test 3DR Solo

(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Dette er den beste dronen vi noen gang har fløyet

DJIs heteste utfordrer er her – men det koster å være kar!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi liker å si at droner er i vinden for tiden, men med det sagt så er det også en annen viktig ting å huske på: det er ikke for alle. Nær sagt alle trenger en mobiltelefon, men ikke alle trenger en drone. Så hva er det egentlig 3DR tror de har å komme med som konkurrentene ikke kan tilby? Jo, først og fremst et modulært design og åpen kildekode.

Dette er det ingen konkurrenter i samme størrelses- og prisklasse som sysler med. De har valgt den mer tradisjonelle veien, forbrukeren sitter med svært lite makt over produktet de faktisk har betalt i dyre dommer for. Samtidig selger de produktene sine billigere, og kan designe hver enkelt drone mer fritt siden de slipper å ta hensyn til modulariteten.

Det vil ta to år før Solo kommer i ny utgave, og selv da vil det meste nye være bakoverkompatibelt. Også eksisterende eiere vil altså dra nytte av nyere deler og ny programvare.
Det vil ta to år før Solo kommer i ny utgave, og selv da vil det meste nye være bakoverkompatibelt. Også eksisterende eiere vil altså dra nytte av nyere deler og ny programvare. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men 3DR har et poeng – en drone er utsatt for mye mer herjing enn annen elektronikk, og å kunne reparere Solo selv er derfor et stort pluss. For ikke å snakke om mulighetene for å oppgradere produktet senere. Av samme grunn har også 3DR ambisjon om at lanseringen av  nye droner skal følge en toårssykus, slik at man i mellomtiden skal kunne fokusere fullt og helt på oppgraderinger og tilpasninger til det eksisterende produktet.

Er du datakyndig vil du nok også kunne sette pris på at programvaren lar seg tilpasse etter eget ønske. For de aller fleste er det imidlertid mer enn nok funksjonalitet her allerede, hvilket jo også er 3DRs andre store salgspunkt.

Ved hjelp av de tidligere nevnte «Smart shots» kan man utrette svært mye artig uten å egentlig kunne så veldig mye. Etter å ha satt seg litt inn i funksjonene fortoner det seg mest av alt som pek og klikk, og stort sett gjør dronen jobben akkurat som forventet. I videoen under kan du se flere eksempler på det:

– DJI bruker teknologi som ikke er klar enda

Eric Davis fra 3DR var på besøk hos oss, og kunne fortelle at selskapet bevisst har unngått å implementere den samme teknologien som DJI.
Eric Davis fra 3DR var på besøk hos oss, og kunne fortelle at selskapet bevisst har unngått å implementere den samme teknologien som DJI. Foto: Skjermdump fra YouTube/TheBasicPilot

3DR har som tidligere nevnt lagt inn en ren armé av hjelpemidler i Solo, og i vanlig «Fly»-modus skal det godt gjøres å krasje doningen. Dette er det imidlertid flere andre som også har, deriblant konkurrenten DJI.

De har dessuten lagt inn noen andre hjelpemidler, og en av de største nyhetene i Phantom 4-generasjonen er det såkalte «Obstacle Sensing System» – altså at dronen automatisk holder seg unna hindringer.

Dette oppnår DJI ved hjelp av kameraer i front og under, men 3DR var veldig interesserte i å presisere at dette var noe de hadde bevisst valgt å ikke implementere i Solo.

De mener nemlig at det ikke fungerer godt nok, og gir en «falsk trygghetsfølelse». Med andre ord: teknologien er ikke klar enda, ifølge Eric Davis, en representant fra 3DR vi hadde på besøk tidligere i år. Det åpner samtidig for at det kan bli implementert i fremtiden, gjennom nye deler og ny programvare.

Konklusjon – et svært gjennomført og kapabelt produkt

Solo er en knallbra drone, men det koster å være kar. Det blir derfor spennende å se hva resultatet blir når DJI Phantom 4-testen går inn for landing.
Solo er en knallbra drone, men det koster å være kar. Det blir derfor spennende å se hva resultatet blir når DJI Phantom 4-testen går inn for landing. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, hva synes vi egentlig om Solo – sånn totalt sett? Jovisst er det et superartig og ikke minst utrolig godt produkt, men det er også dyrt. Skal du kjøpe drone i denne kategorien i Norge i dag, er det stort sett kun DJI som blir alternativet. DJIs utgående generasjon, Phantom 3, begynner å bli farlig billig, og selv den toppspekkede utgaven er et par kroner billigere enn Solo. Og da slipper du å kjøpe kamera og gimbal – det følger med, og kan attpåtil filme i 4K!

DJIs Phantom 4 er på markedet, og koster omtrent det samme som 3DR Solo med samme utstyr.
DJIs Phantom 4 er på markedet, og koster omtrent det samme som 3DR Solo med samme utstyr. Foto: Andri Koolme, Flickr/Creative Commons

Du får ikke like mye funksjonalitet i appen, og mulighetene for å kunne oppgradere eller reparere dronen senere kan du se langt etter. Men det er muligens også noe mange er villige til å ofre når de ser på regnestykket.

Skal du ha både Solo, gimbal og en GoPro Hero 4 så må du i skrivende stund ut med minst 16 785 kroner. Da får du ingen ekstra batterier, og heller ingen ryggsekk – noe som ville tippet prisen godt over 20-tallet. For samme utstyr koster nevnte Phantom 3 Professional akkurat nå 9 999 kroner, mens Phantom 4 koster fra 15 944 kroner.

3DRs ekstrautstyr er dog noe billigere enn DJIs, slik at prisen på Phantom 4 og Solo jevnes noe ut om du skal ha «full pakke». En GoPro kan som kjent brukes til mer enn bare drone-filming, så slik sett får du også mer funksjonalitet for pengene hos Solo. For ikke å snakke om at alt kan byttes ut, selvsagt. 

En klar anbefaling – men vent til Phantom 4-testen er ute

Foto: Torstein NOrum Bugge, Tek.no/montasje

Men hva blir dommen? Det er i det hele tatt svært vanskelig å gi en definitiv karakter her, siden testing av så dyre droner strengt tatt er nybrottsarbeid her på huset. Vi kommer imidlertid tilbake med flere tester snart, og først i køen står DJIs Phantom 4. Da vil det bli enklere å karaktersette begge dronene, og om nødvendig vil denne saken oppdateres med både ny karakter og en notis.

Men frem til da: 3DR Solo er et svært gjennomført produkt vi absolutt vil anbefale til entusiaster og droneelskere landet rundt. Bare husk på at prisen enn så lenge er ganske stiv, og at tilbudet av tredjepartsdeler så langt er så godt som inteteksisterende.

I tillegg er dette et nokså ungt marked, og utviklingen kan gå svært fort. Skjønt, 3DR lover jo at du skal kunne oppgradere Solo i lang tid fremover, så frykten er kanskje mindre berettighet her enn den ville vært i andre tilfeller.

Lurer du på hva som er lov og ikke lov når du skal fly drone?
GUIDE: Dette er de nye reglene som gjelder for droner »

Gå til side

3DR Solo

Fordeler

 • Lett og fin å styre
 • Mengder av funksjonalitet
 • «Smart shots» er en god ting
 • Modulær og lett å oppgradere/reparere
 • Superfin og intuitiv app
 • Innebygde opplæringsvideoer
 • Mengder av hjelpemidler og sikkerhetsnett
 • Dedikerte nødknapper

Ting å tenke på

 • Ganske dyr
 • Krever en relativt ny GoPro
 • Tredjepartsutstyr og oppgraderinger er så langt fraværende
 • Fungerer kun optimalt med en iOS-enhet
 • Glossy skjerm på kontrolleren

3DR Solo

3DR Solo gimbal til GoPro Hero 4/3+

3DR Solo Smart batteri

3DR Solo ryggsekk

3DR Solo gimbal til GoPro Hero 4/3+

3DR Solo Smart batteri

3DR Solo ryggsekk

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen