Test

300

Nyfødte barn inspiseres ved fødselen. Viser de den miste mangel eller tegn på svakhet venter de ubarmhjertige klippene på de små kroppene. Allerede her sorteres de sterkeste ut. I barnealderen venter så en brutal skolegang i kampens verden. Ja det er blodig, ja det er skikkelig drøyt og ja, resultatet er helt rått. Gjennom denne selekteringsprosessen gror nemlig antikkens beste soldater frem, stolte sønner av Sparta som ikke bøyer seg for noen.

Beinharde Butler

Film med tøffe mannfolk.
Film med tøffe mannfolk.

Det sier seg selv at det å regjere dette røkkelet av muskler krever sin kar. Kong Leonidas, herlig brakt til liv på film av Gerard Butler er skikkelig mannemann med svette muskler og maskulint skjegg. Ikke nok med det, han ber ikke soldatene sine gjøre noe han ikke er klar til å gjøre selv. Men det var dette med å ikke bøye seg. I de dager gikk det nemlig ut befaling fra den persiske Keiseren Xerxes om at alle nasjoner måtte vise sin underdanighet ved å gi jord og vann i gave.

Å gi etter for slikt press sømmer seg på generelt grunnlag ikke i Frank Millers voldelige verden, "300" er intet unntak. Denne filmadapsjonen av sistnevntes kult-tegneserie er historien om en manns vilje til å stå imot en overveldende overmakt. Det er historien om å ofre seg for det man tror på og elsker, og det er historien om 300 spartanerens glade marsj i døden akkompaniert av mengder med kommentarer og blodsprutende action.

Kitsj er kult

Regissør Zack Snyder har stor sett holdt seg til tegneserien, og det er bare å fastslå at dette ikke en gang prøver å være en tilnærmet historisk korrekt fremstilling. Dette er en kitsjopreget og råfilm som unektelig seiler opp til kultstatus. Fargebruken og effektene passer meget godt til å fortelle et unektelig voldelig epos.

Attpåtil er karakterene så klassiske som det er mulig i Hollywood. Damene er ekstremt vakre, gutta har muskler selv en gjennomsnitts boler ikke kan måle seg med, og fiendene er dumme, frastøtende og feige. Så hvorfor slår en historie som egentlig er billig, blodig og barnslig så latterlig godt ann? Svaret er enkelt; dette er en gjennomført kul film, og Snyder spiller nettopp på det. Heller enn å prøve å pakke inn kitsjen blåser han den opp til gigantiske proporsjoner. Og dét fungerer så det ljomer.

300 er en visuell perle.
300 er en visuell perle.

Snadder, snadder og mer snadder

Selv om "300" er en god film, er det altså på ekstramaterialet de fleste DVD-utgivelser står sin prøve. Og ikke ulikt filmens hovedpersoner meier denne DVDen ned de fleste fiendene på markedet.

En hel disc med godsaker og Miller magic burde tilfredsstille folk flest. Her finner du blant annet en dokumentar om en spartaners liv, og intervjuer med regissør, skuespillere og selvsagt Frank Miller om hvordan man tok i tak historien om slaget ved Thermopoly i utgangspunktet. Verdt å få med seg er at Millers "300" tar tak i en historisk hendelsene og gjør den mytologisk, i motsetning til mange andre filmer gjør det motsatte. Ellers har ekstraplata en "making of 300", små snutter fra filmsettet som var på nett, og tre slettede scener.

Se en av trailerne til filmen: Trailer 1, Trailer 2.

Konklusjon

"300" er en film med blod, ære og masse kitsj. Det gjør ingen verdens ting, resultat er en genial og kul filmopplevelse, om det er din gate. Kong Leonidas og hans 300 soldater er mest sannsynligvis på god vei til kultstatus allerede. Også DVD-utgivelsen leverer det den skal.

300

300

300 (2 Disc Special Edition)

300   Les mer »

300   Les mer »

300 (2 Disc Special Edition)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen