Tesla og Panasonic skal samarbeide om batteriproduksjon
(Bilde: Tesla)

Tesla og Panasonic skal samarbeide om batteriproduksjon

Japanerne skal hjelpe til å lage en enorm batterifabrikk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Amerikanske Tesla har på kort tid rukket å bli en stor aktør på elbil-markedet her til lands med sin S-modell. Nå forener de krefter med japanske Panasonic for å få fart på produksjonen av batterier til blant annet elektriske biler, melder DN

Etterspørselen etter batterier øker for hver dag som går, og Tesla er en av flere produsenter som har behov for flere batterier i tiden som kommer. Løsningen for selskapet er å bygge en egen gigantisk fabrikk i USA, som skal forsyne blant annet Teslas elbiler med batterier. 

Koster flesk å bygge

Byggingen av den kolossale fabrikken skal etter alt å dømme starte allerede i år, hvor et av målene er å kunne produsere små lithium-ion-batterier til Teslas elbiler innen 2017. Kapasiteten vil deretter økes i årene som kommer, og i 2020 er håpet å forsyne hele 500 000 elbiler med batterier. 

Tesla må imidlertid belage seg på ta mesteparten av kostnadene som er knyttet til det nye byggeprosjektet. Totalt er det forventet at prislappen vil havne rundt 5 milliarder dollar, altså mer enn 30 milliarder norske kroner. 

Slik skal kostnadene fordeles

Tesla må nemlig dekke alle kostnadene som kommer i form av kjøp av tomt, og ikke minst selve bygget. Panasonic på sin side vil trolig ikke bidra til dette, men i stedet spytte inn mellom 1,2 og 1,8 milliarder kroner i maskiner og utstyr som trengs for selve produksjonen.

Samarbeid mellom de to gigantene er på ingen måte noe nytt. Til nå er det Panasonic som har stått for produksjonen av batteriene du finner i blant annet Model S, men grunnet den voksende etterspørselen tvinges det frem et behov for mer kapasitet. 

Enn så lenge er det ikke spikret hvor den store fabrikken kommer, men den skal etter alt å dømme ligge i nærheten av California, og statene Nevada, Arizona, New Mexico og Texas er alle aktuelle kandidater. 

Er du på jakt etter en elbil?
Les hele vår test av Tesla Model S her »

(Kilde: DN)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen