Terroristene ville stoppe neste nummer ...
Teknofil
(Bilde: Twitter)

Terroristene ville stoppe neste nummer ...

Takket være bidrag fra Google og andre blir Charlie Hebdo isteden gitt ut gratis.

Terrorangrepet mot Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris har skapt sterke reaksjoner over store deler av verden denne uken. Terroristene skal angivelig ha forsøkt å stoppe utgivelsen av satiremagasinets neste nummer, som dreier seg om islam.

Etter angrepet har det blitt viktig for de som forsvarer ytringsfriheten at magasinets neste nummer likevel blir publisert. Derfor begynner pengene nå å strømme inn til Charlie Hebdo, fra flere hold.

Ifølge The Next Web er Google blant selskapene som donerer penger. De skal ha bidratt med 250 000 euro, nesten 2,3 millioner kroner, som gis via det franske presseforbundet.

Litt senere kom også franske myndigheter på banen, og de skal donere rundt 9,2 millioner kroner for å gi ut nummeret. The Guardian Media Group, Le Monde, France Télévisions og Radio France er andre som bidrar med penger. I tillegg pågår det en innsamlingsaksjon via nettsiden Leetchi.com.

Ytringsfrihet trumfer alt

Mange muslimer opplever enhver billedlig fremstilling av profeten Mohammed som som en krenkelse av sin religion. Med satiriske karikaturer blir provokasjonen forsterket ytterligere. For øvrig er det ikke bare muslimer som har måttet tåle Charlie Hebdos kvasse tegneblyant; Magasinet har også hisset på seg katolikker og andre kristne, samt folk med generelt konservative holdninger.

Uavhengig av hva du måtte synes om denne typen satire, står likevel friheten til å ytre seg sterkt som stål i et moderne demokrati. Å svare ord eller tegninger med vold er ikke forenlig med de demokratiske prinsippene vi lever etter i Europa, under noen omstendigheter. Angrepet mot Charlie Hebdo har derfor skapt en enorm motreaksjon til støtte for ytringsfriheten.

Trykkes i millionopplag

Donasjonene gjør at neste ukes Charlie Hebdo blir trykket i et opplag på over en million eksemplarer, ikke 60.000 som vanlig. Ikke minst sørger donasjonene for at utgivelsen blir gratis for folket.

Dette betyr altså at nummeret som drapsmennene ville stanse, nå vil bli lest av millioner av mennesker – ikke bare av noen få titusener. Charlie Hebdo kommer ut onsdag i neste uke, 14. januar.

«Nous sommes tous Charlie» («Vi er alle Charlie»)

 (Kilder: The Next WebLeetchi.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen