Teppet opp for IA64 og 9 MB cache

De nye Itanium-prosessorene fra Intel byr ikke akkurat på noen revolusjonerende nye finesser - bortsett fra raskere systembuss på 667 MHz. Itanium har nemlig enda ikke noen integrert minnekontroller og busshastigheten er derfor en kritisk faktor for ytelsen mellom prosessoren og minnet.

Begge prosessorene er basert på Madison-kjernen og leveres med enten 6- eller 9 MB nivå 3 cache. Den billigste versjonen har veiledende pris rundt 2200 amerikanske dollar, mens toppmodellen ligger rundt 4600 dollar.

Som de fleste kanskje har fått med seg er ikke Itanium noen "vanlig" CPU i x86-forstand. Prosessoren har sin egen særegne arkitektur og krever at programvaren er spesielt kompillert for nettopp denne plattformen.

Det har lenge blitt spekulert i hvorvidt Intel kommer til å endre strategi for Itanium ettersom plattformen i realiteten ikke synes å ha slått an - til tross for at Intel sier det motsatte.

Tidligere i år sa Intels Pat Gelsinger at Itanium skulle operere i egen stormaskinklasse og ikke nødvendigvis gå ned i "entry-level"-segmenter slik man prøvde en viss periode i fjor med å lansere budsjettversjoner for utviklere.

På sikt kommer Itanium til å få integrert minnekontroller - på lik linje med AMD Opteron. Dette vil trolig skje som en del av en større strategi sammen med Xeon-arkitekturen - trolig i 2007.

(Kilde: Intel, ITworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen