Tenk om du virkelig kunne fjerne vonde minner?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Tenk om du virkelig kunne fjerne vonde minner?

Forskere kan ha funnet nøkkelen til å endre hukommelsen.

I filmen Evig solskinn i et plettfritt sinn spiller Jim Carey og Kate Winslet et par som går fra hverandre. På grunn av det vanskelige bruddet velger begge to å slette alle minnene de har om den andre fra hukommelsen. Dette får de til via en metode som ikke er mulig i den virkelige verden riktig ennå.

En ny amerikansk studie fra UC San Diego (UCSD), School of Medicine, viser imidlertid at vi kanskje ikke er så alt for langt unna slike medisinske gjennombrudd likevel. Ifølge Cnet News har forskere gjennomført vellykkede forsøk på rotter der de først traumatiserte dem og så fjernet de vonde minnene etterpå. Deretter reaktiverte forskerne de vonde minnene uten å påføre rottene nye traumer.

Alt dette fikk de til med en ny metode for å styrke koblingene mellom hjernens nevroner

Rottemishandling i vitenskapens navn

Det er en kjent sak at rotter brukes hyppig i forskning, ettersom resultatene i mange tilfeller også kan vise seg å være gjeldende for mennesker. Rottene som ble brukt i dette eksperimentet fikk så hard medfart at det ville være svært uetisk å gjøre tilsvarende testing på mennesker.

Først ble rottenes nerveceller i hjernen stimulert på en måte som gjorde dem sensitive til lys. Samtidig fikk de elektriske støt til foten, slik at de forbant den i utgangspunktet smertefrie lysstimuleringen med smerte. Det førte til at de reagerte med frykt også når de kun ble stimulert med lys.

Studien heter «Engineering memory».
Studien heter «Engineering memory».Foto: Roberto Malinow, M.D., Ph.D., of the University of California, San Diego

For å fjerne frykten fra rottenes minne, ville forskerne forsøke å styrke koblingene, eller «synapsene», mellom to nerveceller. Dette kalles Long-term potentiation (LTP), og har lenge vært en ubekreftet teori for hvordan minner formes i hukommelsen. Forskerne ved UCSD klarte angivelige å bevise denne teorien ved å bruke en svært målrettet lysbehandling («optogenetics») til å styrke koblingene mellom nervecellene i lab-rottenes hjerner.

Deretter ble rottene utsatt for lavfrekvente, optiske impulser for å svekke koblingene igjen. Etter denne behandlingen reagerte de ikke lenger med frykt når de ble utsatt for den opprinnelige lysstimuleringen. Ergo mener forskerne at de har bevist at det vonde minnet har blitt borte fra hukommelsen.

Nye traumer

Forskerne stoppet imidlertid ikke der. De ville finne ut om det var mulig å reaktivere minnene igjen også. Og det var det.

styrket de synapsene igjen ved å påføre rottene høyfrekvente, optiske impulser. Det førte til at rottene nok engang reagerte med frykt når de fikk lysstimulering på ny, til tross for at de ikke hadde blitt utsatt for nye elektriske støt til foten.

Hvorfor er dette viktig?

Studien, som har fått støtte av National Institute of Mental Health (NIMH) i USA, viser at vi sannsynligvis kan «slå av» minner ved å svekke koblingene mellom nerveceller i hjernen. 

– Utover mulig behandling av hukommelsestap, slik som demens, kan denne utvidede forståelsen av hvordan hukommelsen fungerer muligens gi noen hint om hvordan man kan ta kontroll over foreløpig ukontrollerbare, emosjonelle opplevelser knyttet til psykiske lidelser, for eksempel ved Posttraumatisk stresslidelse, sier Dr. Thomas R. Insel fra NIMH til Science Daily.

– Vi har vist at de skadelige stoffene som bygger seg opp i hjernen til Alzheimer-pasienter kan svekke synapsene på samme måte som vi svekket synapsene for å fjerne et minne. Derfor kan denne typen forskning antyde metoder for å gripe inn i prosessen på, sier forskningsleder Dr. Roberto Malinow fra UCSD til samme nettsted.

Superprotein kan være nøkkelen til Alzheimer-kur:
Ungt blod kan gjøre deg «yngre»

(Kilder: Science DailyCnet News)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen