(Bilde: iStockphoto)

– Tenk jobb fra første studiedag

Her er ekspertenes tips for deg som skal ut i arbeidslivet.

– Å søke jobb er en egen sjanger, som vi anbefaler studentene å bli kjent med så tidlig som mulig i studiet. Dette sier daglig leder Gisle Hellsten i Karrieresenteret ved UiO. Senteret er opprettet for å bistå studentene i overgangen mellom studier og arbeidsliv.

Karrieresenteret arrangerer jobbintervju-kurs for studentene, og Hellsten møter ofte stressete studenter som skal skrive sin første søknad og CV, uten å ha annet vise til enn eksamenspapirene sine:

– Når de kommer til oss og det er en måned igjen til de skal begynne å søke, er det lite konstruktivt for oss å si hva de burde ha gjort, slik at vi tar motet fra dem. Vi forsøker å hjelpe dem så godt vi kan, sier han.

- Ta kontakt med oss så tidlig i studiet som mulig, sier Gisle Hellsten i Karrieresenteret.
Start planleggingen så tidlig i studiet som mulig, sier Gisle Hellsten i Karrieresenteret.Foto: Brian Olguin

Bare kunnskap ikke nok

Det beste rådet han har til studentene som begynner ved et lærested er å ikke skyve problemene foran seg, men planlegge sin inntreden i arbeidslivet fra dag én.

– Vi i senteret bør møte dem tidlig, slik at vi gjør grepene som vil kvalifisere dem til å søke jobb underveis. Arbeidsgiver etterspør mer enn kunnskap. Erfaring og allsidighet kan være minst like viktig, og det er mange ting en kan gjøre selv for å kvalifisere seg og styrke sjansene.

Det viktigste budskapet hans er å satse på studiene, gjøre det så godt resultatmessig som mulig, og fullføre en grad, men samtidig skaffe seg en erfaringsbakgrunn som framtidige arbeidsgivere kan være interessert i.

Er karakterene viktig?

– Ja, det er ingen tvil om at arbeidsgivere legger karakterene til grunn når de vurderer. Men ikke bare, og det er det som er budskapet vårt. Alle vet at det er bedre med bare A’er enn bare D’er, men ikke alle er klar over merverdien en får ved å engasjere seg ved siden av studier, forteller Hellsten.

Hellsten mener en framsynt student bør finne seg en relevant deltidsjobb ved siden av studiet. Det gir erfaring og er den beste måten å prøve ut en bransje eller et fagområde på.

– En deltidsjobb har også mange positive bieffekter utenom lønnen, som jobberfaring, nettverk og referansepersoner. Og studentene lærer også litt om arbeidskoder.

Hva mener du med arbeidskoder?

– Viktigheten av å komme tidsnok, holde avtaler, få krav på seg og så videre – de driverne som fins i arbeidslivet. Med en som kommer rett fra skolebenken uten erfaring kan dette være et usikkerhetsmoment for arbeidsgivere. Gjør studenten en god jobb i deltidsjobben sin vil det også gi muligheter for fast jobb etter studiene, og det er en trygghet for arbeidsgiver, spesifiserer Hellsten.

Bra med generelle erfaringer

Er det diskvalifiserende for en student å sitte lenge i enkel en jobb vedkommende er overkvalifisert for?

– Det er naturligvis mye bedre å velge gull enn bronse, men alle kan ikke få de beste jobbene. Det er bedre med en lavere jobb enn ingen jobb i det hele tatt, på grunn av bi-effektene, som jeg nevnte. Å stå i butikk eller kasse er ikke kvalifiserende for en teknisk stilling senere, men man lærer ferdighet som er relevant i andre jobber. Ikke minst stressmestring og økonomihåndtering. Med tiden kan det også bli opplæringsansvar, innkjøp, sette opp turnuslister osv – erfaringer som en arbeidsgiver setter pris på, sier Hellsten.

Noen idrettsutøvere trapper ned for å prioritere studiene. Er det å disponere feil?

– Toppidrett ved siden av studiene, med normert studietid og bra karakterer sier noe om struktur, men en jobb ved siden av kan være vel så bra. Studenten kan engasjere seg i jobb, toppidrett, politiske verv, frivillighets-Norge. Ved å engasjere seg sprer en risikoen og har mer å spille på.

Konstruktivt engasjement og ansvar teller også positivt på CVen:

– Uten noe engasjement ved side av studiet baserer en alt på kunnskapsbiten. Med gjennomgående toppkarakterer vil en sannsynligvis kunne få en god jobb uansett. Men har en ikke bare toppkarakterer, trenger en noe annet å kunne skilte med. Jobberfaring er viktig, men arbeidsgivere vil ofte også se positivt på erfaring fra politisk arbeid, idrett på høyt nivå, arbeid i interesseorganisasjoner, verv i frivillighets-Norge. På universitetet er det over 500 forskjellige lag og foreninger, så det burde ikke være vanskelig å finne noe å engasjere seg i.

– Jeg sier ofte til studentene som kommer at ingen arbeidsgivere ansetter karakterer eller grader. De ansetter mennesker på bakgrunn av den kompetansen de har, avslutter Hellsten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen