Tenk deg at Månen bare er én piksel stor ...
Teknofil
(Bilde: skjermbilde)

Tenk deg at Månen bare er én piksel stor ...

Her ser du hvor gigantisk solsystemet vårt egentlig er.

Du har med all sannsynlighet sett en illustrasjon av vårt solsystem, der planetene ligger på rad og rekke fra Merkur til Neptun. Hensikten er å vise hvor store planetene er i forhold til hverandre, men når det kommer til avstander er illustrasjonen totalt ubrukelig.

Planetene ligger da ikke så tett sammen?
Planetene ligger da ikke så tett sammen?

Nå melder The Verge at en designer og webutvikler ved navn Josh Worth har laget en ny nettside som på en enkel måte også illustrerer avstanden mellom planetene.

Worth har tatt utgangspunkt i at vår Måne tilsvarer én piksel. På nettsiden hans starter reisen ved Solen, og så er det meningen at du skal scrolle i evigheter til du kommer til noe av interesse.

Ta en snarvei

Vi har sett en lignende nettside for et par år siden, men denne er mye, mye bedre. Worth har nemlig lagt inn et par snarveier, slik at du raskt kan hoppe videre til for eksempel Mars. Hvis du hopper, går du glipp av noen faktaopplysninger og bemerkninger på veien, men det er samtidig fint å ha muligheten til å spole.

Istedenfor å scrolle, kan du for øvrig velge å «reise» gjennom solsystemet med lysets hastighet. Ikke minst kan du velge forskjellige måleenheter, som kilometer, miles, lysminutter, jordkloder, lengden på Den kinesiske mur, busser eller antall blåhvaler. Du kan også velge et annet språk enn engelsk, inklusive svensk eller spansk.

Prøv selv på PixelSpace-nettsiden her

(OBS! Det virker som om nettsiden har litt for mange besøkende i perioder. Prøv igjen litt senere hvis det ikke fungerer)

Solsystemkartet fortsetter helt til dvergplaneten Pluto, 5 908 335 785,5 kilometer vekk fra Solen. Der opplyser Worth at det ikke er noe poeng å fortsette, for i så fall må han lage hele 6 771 tilsvarende kart for å kunne vise noe nytt av interesse.

Er det noen der ute?
Gigantisk kart lar deg lete etter spor i vår nabogalakse Andromeda »

(Kilder: PixelSpace via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen