Hovedvinner Ionut Budisteanu i midten, flankert av andreplassene Eesha Khare og Henry Lin.
Teknofil
Hovedvinner Ionut Budisteanu i midten, flankert av andreplassene Eesha Khare og Henry Lin. (Bilde: Intel)

Tenåring gjør Googles selvkjørende bil billigere

Oppfinnelsen til den rumenske 19-åringen kutter prisen med over 400 000 kroner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Google har testet selvkjørende biler i en årrekke, og de førerløse kjøretøyene har i tillegg blitt legalisert i blant annet California og Nevada.

Det amerikanske selskapet er imidlertid steinrikt, og sparer følgelig ikke på kostnadene i sine prototyper og forskning. Det ville den rumenske tenåringen Ionut Budisteanu gjøre noe med, og han kuttet like så godt kostnadene med 415 000 kroner!

Vekk med 3D-radaren

Slik ser en prototype av systemet ut.
Slik ser en prototype av systemet ut.Foto: Intel

19-årige Budisteanu forsto at Googles høyoppløselige 3D-radar bidro til å heve prisen på det selvkjørende systemet betraktelig, og dermed var målet klart: Å erstatte den dyre radaren med et billig og like pålitelig alternativ.

Systemet til Budisteanu benytter seg av lavoppløselige 3D-bilder for å gjenkjenne store objekter, som andre biler og bygninger. Når det gjelder mindre objekter, som mennesker, fortauskanter, skilt og så videre, tar Budisteanu i bruk smart webcam-teknologi isteden.

All informasjonen blir samlet i en gruppe datamaskiner. Disse mater deretter kunnskapen inn i en hovedmaskin, som foretar beregningene for bilen og styrer den.

Oppfinnsom ungdom

Googles selvkjørende system koster 438 000 kroner, mens Budisteanus versjon trimmer det hele ned til bare 23 000 – en vesentlig forskjell.

For dette arbeidet mottok Budisteanu førstepremien på 438 000 kroner hos Intels internasjonale vitenskap- og ingeniørarrangement, som samlet mer enn 1600 oppfinnsomme skoleelever fra 70 land i forrige uke.

På delt andreplass finner vi amerikanerne Eesha Khare og Henry Lin, som hver mottok en sjekk på 292 000 kroner.

18 år gamle Khare fant opp et system for mye raskere lading av for eksempel smarttelefoner, mens 17-årige Lin skapte en simulering av flere tusen galakseansamlinger, slik at forskere har fått en større forståelse av astrofysikkens mysterier.

Selvkjørende biler er bare noe av det vi har å se fram til:
16 kommende teknologier som kan endre verden »

(Kilder: Intel via DVICE)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen