Test

Tempelriddernes skatt II

"Tempelriddernes skatt" ble i 2006 årets største kinosuksess på danske kinoer, derfor var det neppe noen overraskelse at man kom opp med film nummer to allerede året etter. I denne omgangen følger vi Katrine og hennes venner som jakter på Katrines far, som attpåtil er stormester og tempelridder. Han er blitt kidnappet og ført til Gotland i Sverige hvor hendelser som fant sted for nesten 700 år siden skal føre ungeflokken på sporet av skatten tempelridderne har voktet gjennom århundrene. Men "Det sorte brorskap" er også med på leken.

Det sorte brorskap søker tempelriddernes skatt, og nekter å la en gruppe barn komme i veien.
Det sorte brorskap søker tempelriddernes skatt, og nekter å la en gruppe barn komme i veien.

Skuffende eventyrfilm

"Tempelriddernes skatt II" er en film undertegnede sikkert ville ha digget hemningsløst i sine barndomsår da det eneste kravet til eventyrfilm var at den skulle inneholde så lite kjærlighetskliss som mulig. Men årene går og selv om kravet om underholdningsfaktor er sterkt til stede så stilles det nå også forventninger til blant annet overbevisende skuespill. Manus skal på sin side virke noenlunde strømlinjeformet og troverdig innenfor sine rammer. Og på nær sagt samtlige punkter er "Tempelriddernes skatt II" en skuffelse.

Noe av det som er viktig for en oppfølger er at man ikke skal ta det for gitt at alle har sett den første filmen på forhånd. Undertegnede hadde ikke sett den første filmen, og satt lenge og ante null og niks om hvem disse ungene var, hvorfor de gjemte seg for noen sortkledde motorsyklister de tydeligvis kjente, og hvorfor de hadde en forkjærlighet for middelalderen.

Etter hvert kommer forklaringene, men når vi etter en nærmere halvtime får se i korte glimt hva som skjedde i første film så er det i seneste laget etter min mening. Dette er informasjon jeg vil ha tidlig for å forstå bedre selve handlingen samt kunne sette den inn i en kontekst.

Utilslørte replika

Bak på coveret kan man lese at man har vært opptatt av å sette handlingene i et troverdig historisk perspektiv, en uttalelse som raskt faller til stengrunn. For manuskriptet spriker som en mafiaboss’ forklaring i retten. Manusforfatter Philip LaZebnik skrev for første film, i tillegg til å ha "Pocahontas", "Mulan" og "The Prince of Egypt" på samvittigheten. Men her er han tydeligvis gått på tomgang når det gjelder gode ideer og i stedet søkt inspirasjon i bøkene om Hardy-guttene og Bobseybarna. Med andre ord snakker vi her om familievennlige mysterier hvor vennskap står i fokus og hvor unger makter å kjøre voksne ut på sidelinjen både i intellekt og handling.

I mangel på egne ideer har skaperne av
I mangel på egne ideer har skaperne av "Tempelriddernes skatt II" heller stjålet fra andre filmer.

Men én ting skal filmen ha: Mot slutten serverer den en tvist som fullstendig overrumplet undertegnede. Dessverre falt filmen snart tilbake til gamle takter.

I "Tempelriddernes skatt II" har man frekt og freidig kopiert gjenstander fra Indiana Jones-filmene. I første film dreide det seg om tvillingbroren til Paktens kiste, og her støter vi på Jesu’ drikkebeger. Og hvordan visste Jesus hvilket beger som var hans? Jo, initialene hans var selvfølgelig skåret inn i koppen.

Blottet for innlevelse og talent

Filmen hopper tidvis fremover i handlingen uten å ta hensyn til at seeren skal kunne henge med, samtidig som åpenlyse feil skaper unødvendig irritasjon. For hvordan er det mulig at de fleste man støter på i svenske Gotland snakker flytende dansk, eller at voksne kvinner og menn lar unger ligge skadet på bakken uten å gripe inn?

Distributøren omtaler
Distributøren omtaler "Tempelriddernes skatt II" som et forrykende eventyr og en spenningsfilm for hele familien, men her er det kun familiens yngste som vil finne underholdningsverdi.

Underveis blir skuespillerne stadig utsatt for avbrytelser og sideveier. For her er det tydeligvis rom for romantikk selv om man er midt oppi jakten på viktige spor etter den forsvunne faren. Barneskuespillerne i "Tempelriddernes skatt II" kan ellers utvilsomt sammenliknes med ungene i "Olsenbanden Junior" der de blottet for innlevelse og talent serverer over- og underspill om hverandre uten noensinne å finne den gylne middelvei.

DVD-utgivelsen byr kun på en kort bak kulissene-film som inneholder intervjuer med skuespillerne og regissør hvor de hver for seg forteller filmens handling. Deretter blir karakterene overfladisk presentert og det blir raskt klart at dette er en klassisk skrytevideo som skal varme opp publikum før kinopremieren. Før selve hovedfilmen begynner får man servert traileren for film nummer tre enten man vil et eller ei. La oss håpe man holder seg for god til å sette den opp på norske kinoer.

Konklusjon

"Tempelriddernes skatt II" er like spennende som en pose seigmenn, skuespillet er slett og troverdigheten står for fall gjentatte ganger. Her har man lånt elementer fra andre filmer i mangel på egen fantasi, og runde to virker som en dårlig unnskyldning for å melke suksessen den første fikk. Filmen vil nok gå rett hjem hos de mellom 7 og 14, men for resten av oss er dette sløsing av verdifull tid. Skal du se dansk ungdomsfilm så anbefales derimot "De fortapte sjelers øy" på det varmeste. En eventyrfilm som tidvis minner om Spielbergs glansdager på 70- og 80-tallet.

Tempelriddernes skatt II   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen