Teliasonera-skandalen:

Johan Dennelind er ny sjef i Teliasonera. Nå tar han grep og fjerner toppsjefene som knyttes til korrupsjonsskandalen i Usbekistan. (Bilde: Teliasonera)

Fire toppsjefer får sparken i Teliasonera

Korrupsjonsskandale får hodene til å rulle i NetComs svenske morselskap.

Fire av toppsjefene i Teliasonera har blitt bedt om å forlate selskapet. Det bekrefter nytilsatt Teliasonera-sjef  Johan Dennelind.

Blant de fire som må forlate selskapet er finansdirektør Per-Arne Blomquist og selskapets tidligere mobilsjef Tero Kivisaari. Blomquist fungerte som konstituert konsernsjef etter at Lars Nyberg trakk seg i vinter, og frem til Dennelind ble ansatt.

Den Uzbekiske presidentdatteren Gulnora Karimova er motparten i flere av Teliasoneras tvilsomme transaksjoner i Eurasia.
Den Uzbekiske presidentdatteren Gulnora Karimova er motparten i flere av Teliasoneras tvilsomme transaksjoner i Eurasia.

Kivisaari ble i sin tid regnet som den mest sannsynlige kandidaten til å etterfølge tidligere toppsjef Lars Nyberg. Nå er de begge ute av selskapet etter at Sveriges Televisjon avslørte korrupsjon i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Betalte penger til diktatordatter

Teliasonera skal ha betalt store beløp under bordet til et selskap eid av diktatordatter Gulnora Karimova for å sikre seg mobillisenser i den tidligere sovjetrepublikken.

BlomquistPer-Arne.
Ute av selskapet: Per-Arne Blomquist, finansdirektør og tidligere konstituert konsernsjef.
 

Kivisaari ledet tidligere selskapets Eurasia-satsing, og var inntil nylig styreformann i Teliasonera Norge.

Nyheten om at de fire forlater selskapet sendte Teliasonera ned to prosent på børsen i morgentimene fredag.

De fire avskjedene kommer som følge av Teliasoneras interngranskning, ledet av det internasjonale advokatfirmaet Norton Rose Fullbright LLP. Granskningen som har pågått siden 18. april, er fortsatt ikke fullført. 

– Styrets konklusjon er at noen senioransatte ikke lenger har styrets tillit. De har blitt meddelt at deres ansettelsesforhold med Teliasonera vil bli avsluttet, og de vil forlate sine posisjoner umiddelbart, sier styreformann Marie Ehrling i Teliasonera i en pressemelding.

Statsadvokaten tar over

Ehrling forteller at funnene fra granskningen er overlevert statsadvokatens kontor.

TeroKivisaari.JPG.
Ute av selskapet: Tero Kivisaari ble tidligere i høst degradert fra stillingen som mobilsjef. Nå skal den tidligere Eurasia-sjefen være helt ute av selskapet.

– Det er ikke styrets oppgave å vurdere de legale aspektene av dette, men vi besluttet å overlevere materialet fra granskningen til statsadvokaten som en del av vår kontinuerlige dialog, sier Ehrling.

Teliasonera-sjef Johan Dennelind slutter seg til Ehrlings konklusjon.

– Basert på funnene tar jeg de nødvendige grepene. Det er ansvaret til alle ansatte, inkludert ledelsen, å sikre at vi holder en høy standard for forretningsetikk og å implementere nødvendige styrings- og kontrollrutiner for å overholde disse, sier Dennelind.

Christian Luiga fungerer nå i stillingen som finansdirektør i Teliasonera. Luiga kommer fra stillingen som leder ved konsernsjefens kontor.

I Norge eier Teliasonera mobiloepratørene NetCom og Chess.

Les mer: – Vi overvåker ikke nordmenns mobiltrafikk

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen