Telia lanserer «Fri data»-abonnement kalt Telia X
(Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Telia lanserer «Fri data»-abonnement kalt Telia X

Uendelig databruk, men med en tydelig begrensning likevel.

Under en presentasjon i deres lokaler i Nydalen presenterte Telia et nytt mobilabonnement med fri databruk.

Mobilabonnementet heter Telia X, og vil være selskapets første mobilabonnement som tilbyr helt fri datamengde.  

– I dag slipper vi et helt nytt mobilabonnement kalt Telia X. Dette er ordentlig fri bruk, forteller Håkon Lofthus, leder for Telia Privat, fra scenen. 

Fri data, men med en klar begrensning 

Telias lokaler i Nydalen var stappfull av X-er i dag. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telia X vil by på uendelig antall ringeminutter, SMS og MMS, og uendelig mange GB. Men abonnementet har en ganske uventet begrensning. Etter du har brukt de første 40 gigabytene med data, vil hastigheten på dataen senkes til 3 Mbit/s. 

Det er nok til å strømme musikk og surfe på nettsider uten større problemer, men videostrømming vil være problematisk. Telia bedyrer likevel i sin presentasjon at forskjellen ikke vil være særlig merkbar. I eksemplene de viser frem, som bruk for Instagram, nettsurfing og Snapchat, er det imidlertid ikke snakk om særlig datakrevende bruk. 

– Hvis du har behov for full fart kan du kjøpe databoost, men i de aller fleste situasjoner på mobilen kommer du ikke til å trenge det, forteller Lofthus. Telias databoost koster mellom 19 og 99 kroner, hvor du får fri databruk og fri hastighet mellom én og 12 timer. 

Abonnementet kan også brukes i EU-land, men da begrenses datapakken til 22 GB.  

Slik er Telia X sammenlignet med noen av konkurrentene på markedet:  

Abonnement Datapakke Pris
Telia X Fri bruk 579
Chili Fri Data Fri bruk  499
ICE 30GB 30 GB 499
Telipol 30 GB 30 GB  499 
Komplett MegaFlex 40 GB  599 
Telenor Yng 30 GB 30 GB 599 
Telenor Fleksi 60 GB 60 GB 799

– Vi kaller det ikke ubegrenset

Under presentasjonen ble det stilt spørsmål fra salen om Telia ikke var redde for å kalle abonnementet ubegrenset, med tanke på at det har en klar hastighetsbegrensning. Dette spørsmålet hadde Lofthus åpenbart forventet, og svarte i stedet: 

– Vi sier ikke ingen begrensninger. Vi sier at du ikke trenger å begrense deg. 

Hvorvidt en nedlastingshastighet på tre Mbit/s faktisk vil være begrensende i hverdagen vil vi være nødt til å komme tilbake til etter vi har testet det i praksis. 

Vi presser Lofthus videre på hvordan de kan kalle en hastighet på tre Mbit/s for ubegrenset bruk: 

– For folk flest skal det ikke være stor forskjell. Vi har vært mest opptatt av å kunne garantere tre megabit i de situasjonene, forteller Lofthus, men medgir til slutt at det kan være visse begrensninger: 

– I noen apper ved sending til TV kan det gjøre en forskjell, og kanskje gaming ikke er like responsivt. 

Leverte stikk til Chilimobil

Håkon Lofthus, leder for Telia Privat, sier verken han eller noen andre Telia-sjefer vil ringe hjem til kundene for å be dem bruke mindre data. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det første mobilabonnementet med «fri data» kom i fjor da mobiloperatøren Chilimobil lanserte sitt nye abonnement, helt enkelt kalt «Chili Fri Data». For bare 399 kroner kunne man få et abonnement som inkluderte 1000 GB data, så mye at operatøren selv mente det var tilnærmet fri databruk. 

Ett av vilkårene deres sa imidlertid at man bare kunne bruke datapakken til personlig bruk, kun i en mobiltelefon, og man kunne ikke dele dataen videre. Disse begrensningene skapte store problemer for selskapet, hvor kunder ble utestengt for å ha misbrukt abonnementet og oppringt av en av selskapets sjefer som ba dem bruke mindre data

– Hverken jeg eller noen annen sjef i Telia kommer til å ringe deg og si at nå har du brukt for mye data, sier Lofthus, med et tydelig stikk til Chilimobil. 

Dramatisk fortsettelse for Chilimobil

NKOM mente Chilimobils abonnement var i strid med nettnøytralitetsloven og kunder ble irriterte for å måtte låse opp ytterligere data via SMS-er. Chilimobil har anket NKOMs avgjørelse, og fristen er nå utsatt til februar. 

Nå som Telia har blitt en reell utfordrer og tilbyr et mobilabonnement med fri data, men en litt annen type begrensning enn Chilimobil, blir det interessant å se hvordan konkurrentene svarer. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen