Telia Music Freedom gjør at du kan strømme musikk fra Spotify, Tidal og Beats uten at det teller mot datakvota di.
Telia Music Freedom gjør at du kan strømme musikk fra Spotify, Tidal og Beats uten at det teller mot datakvota di. (Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Telia kopierer Telenor igjen: Lanserer fri musikkstrømming

Men det gjelder ikke for alle.

Da Telenor lanserte abonnementsserien Yng tidligere i år, var en av nyhetene at datatrafikk fra flere populære musikkstrømmetjenester ikke skulle telle mot datakvoten i abonnementet.

Yng er imidlertid bare tilgjengelig for kunder under 28 år, og det gjør Telia et poeng av når de nå lanserer «aldersuavhengig» fri musikkstrømming. 

Det er imidlertid noen haker. 

Ikke for alle 

Telias nye tjeneste har fått navnet Music Freedom, og akkurat som Telenors tilbud med nøyaktig samme navn, lar den kunder strømme musikk gratis, uten at det teller på de vanlige datapakkene.

Tilbudet er kun tilgjengelig for kunder med Telia Ung (fra 249 kroner i måneden) eller Telia Smart Pluss, Super og Total (fra 399 kroner i måneden). Smart Mini og Smart Basis er ikke omfattet.

Telia Music Freedom gir deg gratis strømming fra tre leverandører: Spotify, Tidal eller Beat. Bruker du andre tjenester til å lytte til musikken din, som Apple Music, Google Play Music eller Soundcloud, trekkes dette som vanlig fra datapakken.

Telenors Music Freedom støtter på sin side Spotify, Tidal, Apple og Google Music, men ikke Beat. Begge har imidlertid sagt at det kan bli åpnet for flere tjenester etter hvert. 

I motsetning til Telenor har ikke Telia noen form for autopåfylling av data når kvota di er tom, så for å unngå å komme i konflikt med nettnøytralitetsreglene gjelder ikke Music Freedom når datakvota er tom. 

Nettnøytralitetsbestemmelsene tillater i utgangspunktet nulltaksering i noen former, men problemet oppstår når du ikke kan benytte andre tjenester fordi datakvota er tom, men fortsatt strømme musikk eller video eller hva annet det måtte være.

Det er opp til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) å avgjøre hva som er lov og ikke innenfor reglene om nettnøytralitet.  

Nkom: – Viktig med like regler overalt

Da Telenor lanserte Yng, sa daværende Nkom-sjef Torstein Olsen til Tek.no at det var storartet at kundene fikk mer data og flere tjenester inkludert i abonnementet. Han var imidlertid skeptisk til at operatørene skal bestemme hva de inkluderte dataene skal brukes til. 

– Vi ser tilsvarende tilbud i hele Europa for tiden, med operatører som kommer opp med tilbud som enten er innenfor eller helt på grensen av nettnøytralitetsreglene. Derfor er det viktig for oss at vi jobber tett sammen med våre kolleger i hele Europa for å sikre harmonisering av regelverket. Det er viktig at noe ikke er lov i et land og forbudt i et annet land, sa Olsen den gang

Telias Music Freedom vil gjelde i Norge, EU og EØS, og vil ikke medføre ekstra kostnad for kundene. Tilbudet gjelder fra 12. juni. 

Dette er for øvrig andre gang på kort tid at Telia lanserer et tilbud som likner på noe Telenor har hatt en stund. Forrige uke dreide det seg om Svitsj, Telias svar på Telenors nedbetalingsordning Swap. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen