(Bilde: Yuri Beletsky, Las Campanas Observatory)

Teleskop tar de klareste bildene av nattehimmelen noensinne

Ny kamerateknologi gir oss uante muligheter.

Etter 20 år i produksjon har endelig astronomene som samarbeider ved Magellan-teleskopet i Chile fått opp en ny og overlegen kamerateknologi. Det nye systemet kan nemlig ta de klareste bildene av nattehimmelen noensinne.

Magellan-teleskopet har et speil på 6,4 meter i diameter, mens det velkjente Hubble-teleskopet «bare» kan skryte av 2,4 meter. Skarpheten i de nye bildene kan sammenlignes med at du står på Jorden og ser opp på Månen, og kan se en fotballbane med det blotte øyet.

Tusen ganger i sekundet

Selv om et digert speil er på plass, må Magellan-teleskopet fremdeles hanskes med forstyrrelser fra atmosfæren på Jorden. For å bli kvitt uskarpe bilder, har derfor forskerne plassert et mindre speil på teleskopet, som tilpasser seg atmosfæren ved å endre formen tusen ganger i sekundet.

Det overlegne teleskopet skal brukes til nye oppdagelser i verdensommet, og det har allerede løst en liten gåte. Forskere har lenge lurt på om ikke stjernen Theta1 Ori C i Orion-stjernebildet egentlig er to stjerner, og med de forbedrede bildene har de funnet ut at dette faktisk stemmer.

En annet sprøtt teleskop:
Europa skal lage super-teleskop »

Foto: Adam Block/UA SkyCenter

(Kilder: UANews via DVICE)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen