Teleproblemer var godt varslet

Teleproblemer var godt varslet

Politikerne kan skylde seg selv.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Svakhetene som er dokumentert av julens teletrøbbel er godt varslet, gjennom flere offentlige utredninger.

Problemet er bare at ingen ante dimensjonene den kunne utarte til. Det bekreftet PT-sjef Torstein Olsen ovenfor bransjenettstedet Inside Telecom i begynnelsen av januar.

Slik sett er den en klassisk sort svane. En hendelse som ingen så komme, selv om mange av elementene som forårsaket krisen har vært kjent i lang tid.

Oversett av myndighetene

Paradokset denne gangen er at det er samme departement som krever granskning av sammenbruddet, som også har en viktig del av ansvaret for at det ikke ble gjort noe med varslene som kom.

Det var nemlig justisdepartementet som mottok infrastrukturutvalgets forslag om å skape en sterkere samordning mellom kraft- og telebransjen, som følge av den innbyrdes sårbarheten. Dette skjedde i en utredning overlevert i april 2006.

I den oppfølgende behandlingen i Justisdepartementets stortingsmelding nummer 22, våren 2008, svarer justisdepartementet at det allerede eksisterer et godt samarbeid mellom Post- og teletilsynet og NVE. Det vises også til planlagte felles øvelser.

Så sent som i 2010 pekte en annen utredning, "Tilpasning til et klima i endring", levert til miljøverndepartementet, de samme problemstillingene:
"Infrastrukturen omfattar vegar, lufthamner, hamner, jernbaner, kraft- og telekommunikasjonsnett, vatn- og avløpsnett, renovasjon og bygningar. Dei ulike infrastrukturane er gjensidig avhengige. Kraftforsyninga er for eksempel viktig for at all annan samfunnsviktig infrastruktur skal fungere. Avhengigheita går samtidig fleire vegar: Eit fungerande telenett er ein nødvendig føresetnad for stabil kraftforsyning, og ved avbrot er ein i tillegg avhengig av transportsystemet for å utføre reparasjonar. Denne gjensidige avhengigheita forsterkar sårbarheita for klimaendringar og gjer samfunnet vesentleg meir sårbart.

Kan telebransjen klandres?

Det betyr ikke at Telenor og Netcom bør gå fri for kritikk. Det er nedfelt i ekomloven, som regulerer all virksomhet knyttet til elektronisk kommunikasjon, at tilbydere skal tilby "nødvendig sikkerhet for brukerne i fred, krise og krig", og opprettholde nødvendig beredskap.

Under dette ligger det krav både til beredskapsplaner og fysisk sikring av infrastruktur.

At Telenor skal ha klart å holde nettet oppe gjennom en tilsvarende orkan for 20 år siden, reiser spørsmål om beredskapen er blitt svekket som følge av sentralisering, nedbemanning og økt fokus på overskudd i Telenor-systemet.

Derfor er det ikke overraskende at Post- og teletilsynet i en rapport i dag stiller strengere krav til operatørene.

(Denne kommentaren ble først publisert hos Inside Telecom den 3. januar)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen