Ookla-sjef Doug Suttle kåret tirsdag det mobile nettverket til Telenor til verdens raskeste.
Ookla-sjef Doug Suttle kåret tirsdag det mobile nettverket til Telenor til verdens raskeste. (Foto: Frode Hansen, VG)

Telenor sier nå at de ikke bare er raskest i Norge, men i hele verden

Kåret av Ookla til verdens raskeste mobilnett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Under en pressekonferanse på Mesh i Oslo kunne Ookla-sjefen Doug Suttles avsløre at Telenor har verdens raskeste mobilnett. 

Resultatet er basert på Ooklas hastighetsmålinger, gjort via tjenesten Speedtest, hvor Telenor altså kommer best ut i verden med en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 72,05 megabit i sekundet.

– Med tanke på det vanskelige geografien dere har her i Norge er jeg veldig imponert, fortalte Ookla-sjefen fra scenen, før han ga et diplom til Berit Svendsen, sjef for Telenor Scandinavia.

– Glad vi er raskere enn svenskene

  Foto: Telenor

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var også invitert til Telenors arrangement. Han gratulerte Telenor med sitt raske nett, samtidig som han også løftet blikket til konkurransen som finnes i Norge i form av Telia og Ice. 

– Alle tre norske operatører har en over gjennomsnittlig hastighet, noe som er bra får landet vårt, fortalte Solvik-Olsen, men la også til at synes det var morsomt å se at Norge har raskere mobilhastigheter enn Sverige. 

– Jeg er glad vi er raskere enn svenskene, men jeg er fornøyd med å se at de også gjør det bra. Det gjelder også Danmark og Sverige, som også har veldig gode målinger, fortsatte Solvik-Olsen. 

Telia: – En seier for nordmenn

Kristian Fredheim, Telia. Bilde: Telia

Vi tok kontakt med Telenors største konkurrent, Telia, for å høre hva de mente om at Telenor nå var operatøren med verdens raskeste mobilnett. 

– Resultatene i denne testen viser én åpenbar vinner, spør du meg. Og det er de norske mobilkundene!, skriver Kristian Fredheim, kommunikasjonsrådgiver for Telia i en e-post til Tek.no. 

Telia har selv brukt resultater fra Ooklas Speedtest for å skryte av høye hastigheter tidligere, men i det siste er det Telenor som har kommet best ut. Fredheim peker imidlertid på selskapets tidligere gode resultater, og at de vant Tek.nos dekningstest, som ble gjennomført i 2017. 

– Vi i Telia noterer oss forøvrig at Telenor drar på med show og pressekonferanse når de først scorer bra på denne målingen, men samtidig at de også rakker ned på den samme testen når den ikke går i deres favør, avslutter Fredheim. 

Høy hastighet tyder på stor kapasitet

Du kan kanskje spørre deg hva du skal med en nedlastingshastighet på 72 Mbit/s på en mobiltelefon, da selv tunge videostrømmer sjeldent trenger mer enn 15 mbit/s. Det ble svart på fra scenen: 

– Fart i seg selv er ikke viktig. Du kan gjerne si at man ikke trenger skyhøye hastigheter på mobiler, og det stemmer nok i dagens bruksområder. Men høye hastigheter er synonymt med kapasitet. Nå som alle deler det samme spektrumet, og dermed den samme kapasiteten, viser de høye tallene at vi har også har størst kapasitet, fortalte Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors mobildivisjon.

Annerledes resultat hvis vi hadde hatt større datapakker

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen. Foto: Frode Hansen

Ooklas resultater ville sett annerledes ut hvis mobilbruken i Norge økte. Større datapakker ville kunne økt mobilbruken, som ville gjort at flere brukere konkurrerte om hastigheten i mobilnettet, og dermed gjort hver enkelt hastighetsmåling lavere.  Dette ble delvis adressert av Bjørn Amundsen, dekningssjef hos Telenor: 

– Ja, hvis alle hadde hatt fri databruk ville det ha påvirket tallene. Hvis jeg ikke tar helt feil så er 88 prosent av databruken  idag p åPC, og resten er mobil. Hvis det databruken hadde økt, og vi hadde sett at det var mer 50/50-fordeling, ville det definitivt ha påvirket tallene, fortalte Amundsen. 

I Sverige, Danmark og Finland, som alle har forskjellige former for fri databruk-abonnement, er det dermed ikke nødvendigvis så mye dårligere mobilnett. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen