Baksaas vil ha Teliasonera. (Bilde: Marius Valle)

Telenor vil kjøpe Netcom-eiere

Telenor er fortsatt interessert i å kjøpe Teliasonera, selv om de i 2000 feilet når de skulle kjøpe selskapet som da het Telia.
Telenor er fortsatt interessert i å kjøpe Teliasonera. Bildet viser konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. (Foto: Telenor)

Den franske telegiganten France Telecom har ønsket å kjøpe opp den svensk-finske Teliasonera. Men budet de kom med ble omtalt som latterlig og uinteressant av Teliasonera. Dermed er det blant andre Telenor som sees på som mulige kjøpere av telegiganten.

Telenor kan bli Netcom-eiere

Selskapet har tidligere vært nevnt som interessert kjøper, og nå understreker Teliasonera at det kan være et reelt utfall.

– Vi vet at Telenor er interesserte, sier Elof Isaksson, Styremedlem i Teliasoneras konsernstyre og fagforeningsleder i Seko Tele, overfor Dagens Næringsliv. Han tror flere aktører regner på muligheten, og det skal også finnes muligheter for Telenor å kjøpe selskapet.

Teliasonera eier en rekke norske selskaper som for eksempel mobiloperatørene Netcom og Chess, så vel som bredbåndsleverandøren Nextgentel. Alle disse kan havne i Telenors klør. Eller kan de det?

Monopol i Norge?

Dersom Teliasonera blir kjøpt opp av eller fusjonerer med Telenor, vil både Telenor Mobil og Netcom være eid av samme selskap. En naturlig ting å spørre seg, er om dette ikke hemmer konkurransen i markedet noe voldsomt, og om konkurransetilsynet virkelig vil tillate det.

– Slike ting ser konkurransemyndighetene på med et skarpt blikk, forteller Teleanalytiker Tore Aarønæs til Amobil.

Aarønæs forklarer viderere at konkurransen i slike saker opprettholdes den ene veien eller den andre.

– Det kan tenkes Netcom blir solgt videre, noe som er normal prosedyre i slike saker. Det kan også hende Telenor må selge virksomheter som bredbåndsdivisjon i Sverige, forklarer Aarønæs.

Fiasko i år 2000

En lignende situasjon som dette hadde vi også i år 2000. Da endte det med at sammenslåingen fikk for mange komplikasjoner, og det ble ikke noe av. I stedet valgte Telia å slå seg sammen med finske Sonera i 2002.

Elof Isaksson i Teliasonera sier derfor til Dagens Næringsliv at det skal være med en annen maktposisjon at Telenor skal kunne kjøpe opp selskapet denne gangen. Videre forklarer han at det blir et komplisert kjøp, der lønnsomme deler av selskapene i noen tilfeller må legges ned.

France Telecoms bud lød på mellom 230 og 250 milliarder norske kroner, og dette må Telenor nødvendigvis overby for å kjøpe opp selskapet.

(Kilder: Dagens Næringsliv)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen