Telenor vil ha penger for videotrafikk

[NA24] Telenor vil ta betalt av innholdsleverandørene VG, NRK og YouTube for å transportere videoene deres i nettet, skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Ifølge teknologidirektør Rolv-Erik Spilling vil trafikken over mobilnettet i 2015 vil være mer enn ti ganger så stor som i dag fordi nordmenn bruker nettbrett og smarttelefoner til å se stadig mer video og tv på nett.
 

Truer med prisøkning for folk flest
Ifølge Spilling må dagens betalingsregime endres, hvis ikke vil det komme en drastisk prisøkning for vanlige kunder, eller så vil kun de store internettleverandørene med kapasitet til store investeringer overleve.

Sjokkert
Innholdsleverandørene er sjokkert over Telenors utspill.

Administrerende direktør Jo Christian Oterhals i VG Nett sier at er pussig av Telenor å kreve VG for penger når selskapet allerede tar seg betalt fra sluttbrukerne.

VG kommer ifølge Oterhals ikke til å betale og han krever at politiske myndigheter griper inn dersom Telenor ikke endrer syn.

Google-sjef Jan Grønbech mener at tjenestene fra Google og YouTube er en av de største årsakene til at norske brukere og bedrifter kjøper internettilgang og at det derfor blir bakvendt av Telenor å kreve betaling.

Samme krav - ny platform
Allerede i 2007 vraket Telenor Norwegian Internett Exchange (NIX) og deres Internett- og tjenesteleverandører til fordel for sitt eget hovednett. Argumentasjonen den gangen var at aktører som VG var gratispassasjerer som påførte Telenors nett masse trafikk.

- Internett er i dag bærevei for forretnings- og samfunnskritiske tjenester som nettbank, offentlig kommunikasjon og bedriftsnettverk. Telenor er helt avhengig av å møte kundenes krav til sikkerhet og kvalitet knyttet til våre tjenester. Dagens samtrafikksystem i Norge er tilpasset en annen tid og vi i bransjen må ta innover oss kravene til fornyelse, meldte Rolv-Erik Spilling, direktør for datakommunikasjon i Telenor, den gang.

Kritikken var den gang enorm, og Telenor valgte til slutt å igjen koble seg på NIX - men oppnådde likevel likevel å presse VG til å endre måten de leverte trafikk til Telenor.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen