Telenor vil gi deg nett-TV
Teknofil

Telenor vil gi deg nett-TV

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Telenor har lenge hatt planer om å få på plass et tilbud for IPTV for sine kunder. Allerede i 2004 kom de første tegnene på dette. I 2007 lovet selskapet å ha på plass en tjeneste i 2008, noe som senere ble utsatt til 2009. Er de nå klar for å rulle ut tjenesten?

Vil lansere i år
Skal vi tro informasjonsdirektør Atle Lessum fra Telenor vil de første kundene allerede i år ta i bruk Telenors nye TV-tilbud. Ifølge han har Telenor lenge jobbet med produktet som har tatt litt lengre tid å rulle ut enn planlagt.

- Telenors IPTV-satsing er en Nordisk satsing med fellesløsninger for plattform, OnDemand-strukturer og dels avtaleforhold. All den tid vi har godt fungerende løsninger for TV allerede er den totale kvaliteten på IPTV-produktet viktigere enn tempoet på en full lansering i tre land. Vi piloterer allerede systemene i Norden, og vil koble opp våre første kommersielle kunder i år, opplyser Lessum til Teknofil per mail.


Noe eksakt tidspunkt vil derimot ikke Lessum ut med, men tidligere har det blitt antydet at tjenesten vil lanseres første halvdel av året. Tradisjonen med utsettelser kan derimot være en indikasjon på at norske kunder som ønsker TV gjennom nettet nok må smøre seg med tålmodighet.

Kun for fiberkunder?
En viktig del av arbeidet med IPTV har vært å sørge for at tilgangen til tjenesten fungerer som den skal. Telenor vil sørge for dette blant annet ved å satse på utbyggingen av fibertilgang for norske forbrukere, men det er ikke nødvendigvis kun de med fibertilgang som vil kunne ta i bruk tjenesten.

- IPTV vil på et tidspunkt gjøres tilgjengelig for alle Telenors bredbånds-kunder med et abonnement som gir tilstrekkelig kapasitet. Vår fiberutrulling er et av Telenors største satsingsområder de neste årene, og her vil TV-produktet som en del av et 3Play-produkt selvfølgelig være viktig. Innledningsvis vil vi sikre at TV-produktet er optimalt tilpasset den nye verdikjeden for Telenors fiber i Norge, men parallelt vil det arbeides med klargjøring av IPTV for xDSL-kunder.


IPTV gir mer innhold
Trolig vil dette i første rekke gjelde kunder med et abonement som leverer høy hastighet selv om de ikke er koblet på fiber, men i første rekke vil altså Telenor sørge for en god leveranse for fiberkunder rundt om i landet. Det spørs dermed om kundegruppen for den nye TV-tjenesten vil kunne bli den største, men Lessum selv påpeker at tjenesten ikke skal stå tilbake for noen av de andre platformene for å se TV som vi har per idag. Tvert imot vil IPTV kunne gi tilgang til langt mer innhold enn det du idag får ved å se TV via bakkenett, kabel eller parabol.

- IPTV er ikke et nisjeprodukt, men vil være en naturIig måte å konsumere TV-innhold på for bredbånd- og fiber-kunder. IPTV vil ikke stå tilbake for noen annen distribusjonsform, verken med henhold til kvalitet (HD-kanaler) eller tilleggsutstyr som PVR. IPTV's største styrke er imidlertid muliggjøringen av OnDemand-konsum av filmer, TV-serier, arkivtjenester etc. Telenors mål er at vår IPTV-plattform skal være Nordens mest spennende markedsplass for salg av (digitalisert) innhold, hvilket gir store bruksmuligheter for våre kunder samt økt inntektspotensial for eksisterende og nye innholdseiere og produsenter, påpeker Lessum.


Hard konkurranse
Foreløpig leverer både Altibox og Nextgentel IPTV til Norske kunder. Altibox har jobbet hardt med dette og fått på plass både HD-kanaler og PVR-mottakere for sin tjeneste. Nextgentel har derimot vært stille rundt sitt prosjekt. Da tjenesten ble lansert i 2006 kom det store løfter om ekstra tjenester og muligheten for å se utvalgte programmer når du ønsket det. Dette har derimot ikke kommet. Teknofil har forsøkt å komme i kontakt med Nexgentel angående deres planer videre, men har ikke fått svar på våre henvendelser. Derimot vet vi at også Get jobber med å få på plass egne dekodere for mottak av IPTV. Telenor vil derfor kunne regne med stor konkurranse på denne plattformen i tiden fremover.


Frykt for å spise seg selv?
Derimot er det kanskje ikke innenfor plattformen selv Telenor vil møte den største konkurransen. Derimot må selskapet regne med skarp konkurranse både fra parabol, bakkenett og kabel. Ikke minst vil Telenor her konkurrere med seg selv som deleiere av RiksTV og som eier av Norges største TV-distributør Canal Digital som tilbyr både TV via kabel og parabol. Ifølge Lessum er derimot ikke frykten for å konkurrere med seg selv noen stopper for å utvikle og lansere IPTV for det norske folket.

- Telenor har lang erfaring med "intern konkurranse" og frykter ikke dette. Telenor Nordic og Canal Digital har et godt samarbeid, blant annet om inngåelse av rettighetsavtaler for alle plattformer og teknisk drift, opplyser han til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen