Telenor utsetter HD Voice

Telenor utsetter HD Voice

Du må leve med middelmådig samtalekvalitet en stund til.

Tenk deg nøye om: Hvis det er én ting ved dagens mobilbruk du skulle ønske var bedre, hva ville det vært? Vi vil tippe at mange ville svart bedre samtalekvalitet.

I oktober i fjor inviterte Telenor utvalgte teknologijournalister til en demonstrasjon av den nye taleteknologien som kalles HD Voice. Her fikk vi teste selv hvor mye bedre samtalekvaliteten vil bli når denne kodeken ble implementert i mobilnettet, og det var bred enighet om at dette var en betydelig forbedring. På treffet sa Telenor at de håpet å kunne tilby HD Voice i sitt mobilnett innen noen få måneder, altså i starten av 2012.

Nå erkjenner operatøren overfor Tu.no at vi minst må vente til sommeren før samtalekvaliteten oppgraderes.

– Vi måtte gjennomføre noen flere oppgraderinger i nettverket enn vi hadde regnet med, men målet er å være klar til sommeren. De aller fleste terminalprodusentene støtter nå HD Voice, enten direkte eller med en liten oppgradering. Det vi ikke vet, er om iPhone støtter den nye talekodeken. Apple har vært tause til nå. Brukerne har grunn til å glede seg til dette og de som skal skaffe seg ny mobil bør sjekke om den støtter HD Voice, sier produktdirektør i Telenor, Rolf Ola Giørtz til Tu.no.

NetCom sier til samme nettsted at de planlegger lansering av HD Voice i andre halvdel av 2012.

Like greit at det kommer samtidig?

For at HD Voice skal fungere, altså at du skal få samtalekvalitet som kan måle seg med IP-telefoni (Skype etc.) eller fasttelefoni når du snakker i mobilen, må begge parter både ha en mobil- og bruke et mobilnett som støtter teknologien.

Dersom kun én av samtalepartene har støtte for HD Voice, vil kvaliteten angivelig bli litt bedre, men du vil neppe merke noen betydelig forskjell. Sånn sett kan det være positivt at Telenor og NetCom lansererer HD Voice samtidig, slik at du som kunde har større sjanse for å få god samtalekvalitet når du ringer med mobilen.

Telenor sa for øvrig under HD Voice-demonstrasjonen i fjor høst at dette ville bli gratis tilgjengelig for alle som bruker deres mobilnett, på lik linje med for eksempel hastighetsoppgraderinger på 3G.

Les mer om HD Voice: Snart kan de fleste mobiler få superlyd

(Kilder: Tu.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen