Telenor til rettslig piratslag

I juni ga musikkbransjen beskjed om at de går til retten for å tvinge Telenor til å stanse tilgangen til fildelingsnettstedet Pirate Bay. Nå har Asker og Bærum tingrett fastsatt 12. oktober som første rettsdato, og får bransjen medhold vil det bety at Telenor må stenge for nettstedet allerede samme måned, skriver E24.no.

Vil ikke være politi
I sitt svar til retten i juni sa Telenor at de ikke vil føye seg etter musikkbransjens krav. De mener de som internettleverandør ikke har som rolle å overvåke og kontrollere hva kundene bruker nettlinjen til. I så fall vil de være mange nettsteder de måtte sensurere.

- Dersom Telenor skulle anses å medvirke til alle ulovlige aktiviteter på nett, ville vi bli nødt til å stenge tilgangen til et nettsted eller en kunde ved enhver mistanke om at det foregikk ulovligheter. Telenor ville i så fall opptre som et slags privatpoliti eller en privat sensurinstans, noe som ville være svært betenkelig sett i lys av viktige prinsipper som ytringsfrihet, rettsikkerhet osv. Som følge av disse prinsipielle forholdene mener Telenor det vil være uforsvarlig å stenge tilgangen til The Pirate Bay alene på bakgrunn av rettighetshavernes ønsker. Om Telenor skal stenge tilgangen til The Pirate Bay må dette skje som følge av et pålegg fra en domstol, skriver de i sitt svar.

Samtidig påpeker selskapet at de på ingen måte støtter ulovlig nedlastning, men de mener det vil være langt mer effektivt for rettighetshaverne å skape gode lovlige løsninger for å stanse nedlastning. Å sensurere nettet vil derimot heller være et tilbakesteg.

Vil stoppe fildelingen

Det er musikkbransjen ikke overraskende uenige i.

- Vi mener Telenor medvirker til brudd på åndsverkloven. Vi har ikke krevd erstatning fra Telenor, men vi mener at de har en handlingsplikt til å stanse kundenes bruk av Pirate Bay. Får vi medhold må de stenge tilgangen til Pirate Bay fra den datoen retten bestemmer, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono, til E24. Organisasjonen fronter stevningen som er sendt inn av 21 norske og internasjonale film- og musikkselskaper.

Asker og Bærum tingrett har satt av fem dager til behandlingen av saken.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen