Telenor tester super-3G

Om du lengter etter skikkelig høye internetthastigheter i mobilnettet, er det nå tent et håp. Telenor tester nemlig ut HSDPA, en 3G-teknologi som gir hastigheter opp mot 3,6 Mbps. Til sammenligning tilbyr dagens 3G-nett 0,384 Mbps.

Med en mobiltelefon eller et PC-kort som støtter HSDPA, kan du koble PC-en din til internett og få en surfeopplevelse som tilsvarer en vanlig bredbåndstilknytning.

HSDPA er en utvidelse av det eksisterende 3G-nettet, og skal gi mobilbrukere internetthastighet som kan konkurrere med dagens ADSL-linjer. Enkelt forklart trenger mobiloperatørene bare å oppgradere de eksisterende 3G-basestasjonene sine for å kunne tilby HSDPA.

Inside Telecom (krever abonnement) melder at Telenor har satt i gang tester av HSDPA i sitt 3G-nett. Foreløpig er tester operatøren kun internt, så vanlige mobilbrukere har ikke tilgang til høyhastighets 3G.

Ingen offisielle planer
Telenor har offisiellt heller ikke tatt noen avgjørelse på om de i det hele tatt skal tilby HSDPA i fremtiden. Telenor-kilder Inside Telecom har snakket med, sier imidlertid at operatøren kommer til å tilby HSDPA.

Lederen for mobil forretningsutvikling i Telenor, Ric Brown sier til Inside Telecom at de har oppgradert noen basestasjoner med støtte for HSDPA, og har en gruppe interne brukere som tester ut teknologien.

– Seinere vil det være naturlig å ta inn eksterne pilot-testere. For oss er det viktig å se på teknologien og sjekke hvordan den fungerer, sier Brown til avisen.

Dermed er Telenor den første norske operatøren som tester ut HSDPA. Netcom tester foreløpig ikke HSDPA i sitt mobilnett.

– Vi har en løpende vurdering om vi skal tilby HSDPA, men vi har ingen konkrete planer om dette, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Netcom til Amobil.

Under årets CeBIT-messe fikk vi i Amobil prøvekjøre HSDPA. Mer om dette finner du i artikkelen "Super-3G i aksjon". Mer informasjon om HSDPA-teknologien finner du i artikkelen "Super-3G i 2006".

(Kilde: Insidetelecom.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen