Telenor slakter mobil-TV over DAB

Mens asiatere godter seg med å se mobil-TV på bussen, sitter vi fortsatt og lurer på hvilken standard vi skal velge her hjemme. Det står mellom standardene DMB (Digital Multimedia Broadcasting) og DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld).

Telenor anbefaler DVB-H

Nå har Telenor gjort det klart at de foretrekker DVB-H foran DMB, og vil gjerne at dette kombineres med MBMS som er overføring over 3G- og super-3G-nettet.

I et brev som er undertegnet av Telenors Senior Vice President og juridiske direktør Pål Wien Espen anbefaler Telenor regjeringen å satse på DVB-H.

I brevet pekes det på at en kombinasjon av DVB-H og MBMS ser ut til å bli det foretrukne alternativet internasjonalt. Her påpekes det også at mobiltelefoner må ha utvendig antenne for å kunne ta inn TV-signaler over DMB, noe man ikke lenger finner på dagens modeller.

EU har også tidligere i år offisielt fastsatt standarden DVB-H som gjeldende i Europa.

Utbyggingen av digitale kringkastingsnett vil gjøres av selskapet Norkring, som eies av Telenor. Selskapet er derfor en viktig faktor i utbyggingen av mobil-TV.

NRK har valgt DMB

NRK har på sin side mer eller mindre valgt bort DVB-H-teknologien. Årsaken er ifølge selskapet at DMB passer bedre til Norges topografi, samtidig som nettet som trengs allerede står klart. Videre tror NRK at såkalte "multibrikker" vil komme, som gjør at mobilen kan støtte både DMB og DVB-H på én gang.

I tillegg har NRK allerede bygget et digitalt radionett med 70 prosent dekning i Norge. For å bygge ut mobil-TV med DMB-standarden trengs det bare en oppgradering av dette nettet, slik at selskapet ikke trenger å bygge en helt ny infrastruktur. Og NRK tror vi har mobil-TV i Norge allerede snarere enn vi tror.

– Vi har ingen umiddelbare planer, men til 2010 tror jeg vi har lansert mobil-TV, sier Gunnar Garfors, utviklingssjef for mobil i NRK.

Samsung har satset mye på DMB, og teknologien brukes mange steder i Asia. Nokia har derimot satset på sin egen standard, DVB-H, som ligger et hestehode foran i europeisk sammenheng. I Europa generelt lanseres mobil-TV med DVB-H og DMB om hverandre, og ingen av teknologiene har helt vunnet "formatkrigen" ennå.

(Kilder: IT-avisen, NRK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen