Telenor skrur surfeprisen til himmels

Datapriser

Telenor Mobil
Pr MB: 12, 50 kroner
Maks: 75 kroner pr dag
Fri bruk: 499 kroner

Netcom GSM
Pr MB: 20 kroner
Maks: 20 kr pr dag
Fri bruk: 499 kroner

Wap eller internett?
Operatørene skiller mellom wap-trafikk og internettrafikk.

Wap-trafikk er når du surfer på wap-sider med mobilen, som for eksempel VG Mobil eller operatørens wap-portal.

Internettrafikk er når du surfer på vanlige nettsider med mobilens nettleser, eller via en PC.

Datapriser

Telenor Mobil
Pr MB: 12, 50 kroner
Maks: 75 kroner pr dag
Fri bruk: 499 kroner

Netcom GSM
Pr MB: 20 kroner
Maks: 20 kr pr dag
Fri bruk: 499 kroner

Wap eller internett?
Operatørene skiller mellom wap-trafikk og internettrafikk.

Wap-trafikk er når du surfer på wap-sider med mobilen, som for eksempel VG Mobil eller operatørens wap-portal.

Internettrafikk er når du surfer på vanlige nettsider med mobilens nettleser, eller via en PC.

På sine nettsider og i en SMS de sender til sine kunder, skriver Telenor at de har satt ned prisen på internettrafikk.

For noen brukere vil imidlertid endringene bety en markant prisøkning, og at maksprisen blir 275 prosent høyere enn hos Netcom.

Den 1. november satt Telenor ned prisen på datatrafikk til 12,50 kroner per MB. Samtidig satt operatøren opp pristaket på all datatrafikk til 75 kroner.

I forhold til tidligere priser har maksprisen på wap dermed gått opp med 650 prosent, mens maksprisen på internettbruk har gått opp med 50 prosent.

Dermed legger Telenor seg på et langt høyere prisnivå enn Netcom. Her er prisen maks 20 kroner per dag og 20 kroner per MB.

Markant prisøkning

Kobler du PC-en din til internett med mobilen vil det bli svært dyrt å bruke et Telenor-abonnement.

For en som i snitt surfer via mobilen fire dager i måneden vil det koste 300 kroner. Hos Netcom vil det samme koste 80 kroner.

Det er riktignok mulig å tegne forskjellige tilleggstjenester hos operatørene, og få diverse fastprisplaner. For en som kun sporadisk surfer med en PC vil dette imidlertid sjeldent lønne seg.

Fastpris hos Telenor koster 499 kroner i måneden, mens selskapets Kveld og helg-løsning koster 119 kroner i måneden for fri bruk pluss maks 50 kroner per dag om du surfer på dagtid utenom helg.

Hos Netcom koster tilsvarende løsninger 499 kroner for fri bruk, eller 99 i måneden kroner for fri bruk på kvelden og i helgen, og maks 20 kroner dagen for bruk utenom disse tidsrommene.

Høy pris for småbrukerne

Sett at du surfer for eksempel én dag i november, åtte dager i desember og to dager i januar, vil det uansett lønne seg å bruke et vanlig Netcom-abonnement fremfor fastpris hos Telenor. Snittprisen per måned hos Netcom blir nemlig 74 kroner, mens den blir 275 kroner hos Telenor.

Tallene er selvsagt ikke representative for alle brukere, og det vil alltid lønne seg å tegne et fastprisabonnement med fri bruk så lenge du surfer mer enn 25 dager i måneden hos Netcom eller 7 dager hos Telenor.

- Passer virkeligheten i Mobil-Norge

Telenors informasjonssjef Anders Krokan skriver i en e-post til Amobil at de har endret prisene for å "finne en prismodell som passer virkeligheten i dagens Mobil-Norge".

Det har blitt billigere å bruke wap med Telenor. Siden prisen har gått ned til 12,50 kroner per MB, er Telenor nå blant de billigste operatørene på dette feltet. Maksprisen på wap har imidlertid gått opp fra 10 kroner til 75 kroner, en økning på 650 prosent.

- Den gamle modellen var utdatert, ikke minst var det vanskelig for kundene å forstå skillet mellom web og wap. Nå er det enkelt uansett hva man gjør, og det er blitt prismodeller som er oversiktligere og rimeligere enn før, skriver Krokan.

Krokan henviser til Telenors Mobilt Bredbånd-abonnementer, som gir deg en makspris på 50 kr per dag for 59 kroner med den billigste løsningen, til fri bruk for 499 kroner i måneden.

- Når vi nå har satt ned prisen per MB fra 20 kroner til 12,50, er dette godt nytt at vi setter ned prisen 40 prosent. For å sette dette i perspektiv: Om du bruker mobilen til å lese mobiltilpassede nettsider skal du jobbe rimelig hardt for å komme over 1 MB om dagen. Våre beregninger viser at noen få prosent av de aktive wapperne kommer over grensen, og nesten ingen flere ganger i løpet av en måned, skriver Krokan.

Krokan påpeker også at med Telenor-tjenester som musikknedlasting og MSN på mobilen betaler man ikke for datatrafikk.

- Vi har etablert en løsning vi mener er tilpasset dagens og fremtidig mobildatabruk, og at folk vil se at om man går inn på våre pakker for mobilt bredbånd så har vi gunstige prisløsninger der, sier Krokan.

Hva skal jeg velge?

Du som kun surfer med PC-en i ny og ne vil kunne spare mye på å surfe med et vanlig Netcom-abonnement uten å tegne en egen tjeneste for datatrafikk. Skal du surfe mye vil det nesten alltid lønne seg å velge en fastprisløsning med fri bruk. Prisen er lik hos begge operatørene, så da bør du heller velge ut fra hvor god dekning de gir deg.

Se også:

Datapriser hos Telenor »
Datapriser hos Netcom »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen