Telenor satser på 4G-TV

Telenor sier at det er svært sannsynlig at de vil ta i bruk standard MBMS for Mobil-TV, foran de langt mer kjente standardene DMB og DVB-H, ifølge Inside Telecom.

Krigen mellom DMB og DVB-H har foregått i lang tid. Begge løsningene krever at mobilen har en egen radiomottaker for TV-signaler som sendes ved hjelp av den respektive teknologien. MBMS er derimot en løsning som bare bruker datatrafikk, og vil ifølge Telenor trolig støttes av langt flere telefoner.

– I løpet av 2009 og 2010 blir trolig MBMS er en integrert funksjon i alle nye 3G- og 4G-telefoner, sier Nils Katla, strategidirektør i Telenor Nordic, til Amobil.

Sparer kapasitet

MBMS-løsningen er ifølge Telenor bedre enn den som brukes i dag, og sparer nettet for mye kapasitet.

– I dag brukes det vanlig streaming i én til én-forbindelse. Det er en svakhet, siden flere personer som ser på samme kanal beslaglegger stor datakapasitet. Med MBMS kan flere personer se på samme TV-kanal uten at den sendes ut flere enn én gang, sier Katla.

De signalene som sendes ut kan med andre ord plukkes opp av andre terminaler i nærheten, og ikke bare én bestemt mobil.

På toppen av det hele, er det store økonomiske besparelser i siktet om Telenor velger MBMS. Det vil med denne teknologien bare kreves en programvareoppdatering, mens DMB og DVB-H krever eget sendeutstyr.

Dårligere dekning?

En ulempe med MBMS, er at dekningen følger 3G-nettet. Dermed er det per i dag bare dekning i byer og tettstedene, der 2100 MHz-frekvensene strekker til.

Det står sterkt i kontrast med DMB, som bruker lave frekvenser på 470 MHz, noe som gjør dekningsområdet for hver basestasjon mye større. For hver gang frekvensen dobles trengs det fire ganger flere basestasjoner for å oppnå samme dekning.

– Dette kan løses ved å ta i bruk lavere frekvenser. 790 MHz-båndet er per dags dato ledig, og kan være løsningen, sier strategidirektøren til Amobil.

Det er imidlertid opp til myndighetene å bestemme hva frekvensen skal brukes til. Det vil skje en offentlig høring for hva frekvensene 718 - 790 MHz skal brukes til, Det står mellom mobil-TV eller flere TV-kanaler til digitale bakkenettet.

DVB-H kan også bli aktuelt

Katla forkaster imidlertid ingen av de andre løsningene.

– De andre teknologiene kan bli aktuelle dersom det kommer nok terminaler på markedet. Vi tror DVB-H blir den foretrukne teknologien foran DMB. Det finnes langt flere utbygginger og pilottester på DVB-H i Europa.

Selskapet ønsker imidlertid å avvente før de eventuelt satser på noe annet enn MBMS.

(Kilde: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen