Telenor holder news-nettmøte

Telenor hadde planlagt å legge ned sin news-tjeneste fra og med 1. mai grunnet lave brukertall. Svært mange brukere har nå reagert på nedleggelsen, som vil gjøre det noe vanskeligere for Telenor-brukere å få tilgang til nyhetsgrupper på Usenet.

Usenet, også ofte bare kjent som nyhetsgrupper eller newsgroups, var en av de første tjenestene som ble tatt i bruk på internett. 10 år før HTTP og HTML ble tatt i bruk, bestod internett i alle hovedsak av Usenet og e-post. Og mange av dagens dataord og uttrykk kommer fra Usenet; "FAQ" og "spam" er noen av ordene som originalt dukket opp her.

Usenet blir drevet ved at de ulike nettleverandørene tilbyr brukerne en newstjener de kan koble seg opp mot. Denne newstjeneren kommuniserer med resten av verdens newstjenere, og mellomlagrer all data som dens brukere kan spørre etter. Å administrere en newstjener er noe av det vanskeligste en nettleverandør foretar seg, og har enorme båndbreddekrav. Som oftest blir dette løst ved at en nettleverandør bare tilbyr et begrenset sett av nyhetsgruppene, og eksluderer grupper som f.eks. alt.binaries, som i dag står for omtrent 99% av trafikken på Usenet. alt.binaries blir hovedsaklig brukt for å spre programvare og pornografi.

At Telenor nå velger å legge ned sin newstjener, kommer hovedsaklig av lave brukertall. Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor, sier til digi.no at vi trenger konstruktive tilbakemeldinger, ikke bare utskjellinger, da blir det lettere for oss. Vi har noen ideer, men jeg lover at vi ikke har konkludert på forhånd hva vi skal gjøre.

Om Telenors newstjener blir lagt ned, finnes det alternativer. Det finnes noen åpne newstjenere, men det enkleste alternativet er gjerne Google Groups. Google har nemlig arkivert store deler av trafikken på Usenet i mange år, og her finnes stort sett alle kategoriene i en webbasert tjeneste.

Telenors nettmøte finner sted klokken 14 i dag, på online.no. Du kan allerede nå sende inn spørsmål.

Kilde: Telenor, Wikipedia, digi.no

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen